@ Slujba Sfântului Maslu, săvârșită cu multă dragoste de preoții slujitori, s-a dovedit a fi un dar spiritual vindecător pentru localnici

Începutul săptămânii trecute a adus, în lăcașul de cult Sfânta Varvara din inima orașului Buftea, o ”ninsoare” abundentă cu puternice rugăciuni pentru sănătate. Într-o atmosferă de înaltă frumusețe duhovnicească, un sobor de preoți coordonat de părintele paroh Mihai Niță a săvârșit o slujbă cu adevărat specială pentru liniștea sufletească și curățirea trupească a credincioșilor din localitate, la Sfântul Maslu.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 746, ediția print 

Biserica închinată Sfin­tei Mucenițe Varvara, copila care l-a iubit pe Hristos mai presus de toate, s-a transformat într-o oază de lumină sfântă pentru mulțimea de credincioși care a ­luat parte la Taina Sfântului Maslu. Luminile blânde ale lumânărilor și mirosul tămâiei s-au împletit cu vibrațiile rugăciunilor rostite cu evlavie, creând o atmosferă de deschidere către taina divină. Cuvintele clericilor, rostite cu voci cristaline, dar puternice, cu duioșie și încredere, au adus liniște sufletească, iar privirile și gesturile credincioșilor se înălțau împreună, într-o rugăciune tăcută. Întregul lăcaș de cult era inundat de o lumină interioară, ca o fărâmă din Împărăția Cerurilor, în timp ce inimile celor prezenți se umpleau de pace, de speranță și de o comuniune divină unică. Toate grijile și suferințele păreau să se dizolve, iar sufletele enoriașilor se întăreau în credință și iubire.

Printre credincioși s-a aflat și primarul orașului Buftea, Gheorghe Pistol, la inițiativa căruia a și luat naștere susținerea acestui eveniment religios în localitatea pe care o administrează. Cu inima deschisă, primarul a înălțat rugăciuni la Ceruri împreună cu enoriașii parohiei și preoții slujitori, apoi ne-a împărtășit și nouă, frânturi din emoțiile și gândurile sale, într-un moment atât de deosebit.

”În aceste clipe de har și rugăciune, ne-am adunat la Biserica Sfânta Mare Muceniță Varvara din Buftea, uniți în credință și speranță. Am cerut binecuvântarea lui Dumnezeu pentru sănătate, liniște sufletească și întărire în încercările vieții. Slujba a fost săvârșită de un sobor de 18 preoți, care au înălțat rugăciuni fierbinți pentru toți cei prezenți și pentru cei aflați în suferință. Biserica a fost neîncăpătoare pentru mulțimea de credincioși veniți să primească harul divin. M-am alăturat și eu enoriașilor în acest moment de mare încărcătură spirituală. Pentru cei care nu au putut fi prezenți fizic, Buftea Smart a transmis în direct această sfântă slujbă, aducând astfel rugăciunea mai aproape de fiecare suflet. Fie ca harul primit să ne umple inimile de pace, lumină și dragoste divină”, a spus Gheorghe Pistol. Și reamintim că, la inițiativa acestuia, slujba Sfântului Maslu a devenit o tradiție lunară în orașul Buftea, un moment de comuniune spirituală în care preoți din întreaga localitate și din zonele învecinate se unesc în rugăciune pentru a oficia această slujbă. Astfel, Buftea devine un loc în care rugăciunile se înalță și se trăiesc într-o simbioză spirituală continuă.

Bucuria a fost împăr­tășită și de părintele paroh Mihai Niță, care și-a întâmpinat enoriașii cu multă dragoste și cuvinte de folos sufletesc. ”Îi mulțumim domnului primar Gheorghe ­Pistol, viceprimarului Alexandru Vaida, colegilor preoți de la Cercul Pastoral, tuturor preoților slujitori, mulțumim credincioșilor care au participat la Taina Sfântului Maslu. Împreună, am adus un omagiu divin, cerând daruri duhovnicești pentru sănătate, iertare și întărire în fața încercărilor vieții. Atunci când ne adunăm cu credință la altarul lui Dumnezeu, ne deschidem inimile pentru a primi binecuvântare din darurile divine, pentru a înfrunta cu curaj greutățile lumii acesteia. Sfântul Maslu este o rugăciune pentru trup, și pentru suflet. Așadar, este un moment de tămăduire interioară, de îndepărtare a îndoielilor și de întărire a noastră în fața provocărilor vieții. Rugăciunile fierbinți rostite în această seară de preoți și de fiecare credincios din biserică au fost ca o manta de iubire divină, care ne învăluie și ne curăță, redându-ne pacea, sănătatea și speranța”, a spus părintele Mihai Niță, paroh Parohiei Sfânta Mare Muceniță Varvara, din Buftea.

Cuvântarea părintelui paroh transmite o profundă învățătură despre puterea rugăciunii și harul care se revarsă asupra noastră în momentele de comuniune duhovnicească. Maslul este un dar spiritual vindecător, în care preoții, prin ungerea cu untdelemn sfințit și prin rugăciuni speciale, cer ajutorul lui Dumnezeu pentru tămăduirea trupului și a sufletului. Spre deosebire de alte slujbe, Sfântul Maslu nu se oficiază doar pentru cei bolnavi fizic, ci pentru toți cei care trec prin suferințe, fie ele fizice, sufletești sau spirituale. Este o rugăciune colectivă, ce adună credincioșii într-o legătură duhovnicească, de sprijin reciproc, în care puterea vindecătoare a Bunului Dumnezeu se revarsă asupra tuturor celor prezenți, fie că sunt bolnavi, fie că sunt sănătoși, dar purtați de dorința de a primi ajutorul divin. Această taină aduce alinare celor aflați în suferință și întărește credința, ajutându-i să-și recapete echilibrul spiritual, să se regăsească în pacea lăuntrică și să fie mai aproape de Dumnezeu. În acele momente, ei simt cum inimile le sunt umplute de lumină și har, iar grija și supărarea se risipesc, lăsând loc pentru speranță și încredere în planurile divine.