Junghiurile puternice care cuprind jumătate din faţă (cu tot cu o mare parte din pielea capului, până la creştet) însoţite de spasme ale musculaturii feţei şi transpiraţie sunt destul de frecvente în sezonul primăvăratic. Până şi o simplă adiere de vânt poate provoca dureri insuportabile. Iată câteva remedii din „farmacia” naturii care ameliorează durerile!
Varza
Pe partea dureroasă pune câteva straturi de frunze de varză crudă, bine strivite şi neîncălzite! Rămâi cu ele peste noapte. Până dimineaţă vei resimţi o diminuare accentuată a simptomelor.
Sucul de gălbenele
Are efecte uimitoare dacă îl foloseşti sub formă de comprese locale. Pregăteşte un amestec în părţi egale din suc de gălbenele şi vin de casă pe care să-l aplici, ulterior, pe zona dureroasă.
Tinctura de muşeţel
Este extrem de eficientă pentru calmarea durerilor faciale. O prepari din 20 de grame de flori de muşeţel lăsate la macerat în 100 de mililitri de alcool de 70 de grade, timp de 10 zile. Administrează câte 10 picături de patru ori pe zi.
Ceaiul de sunătoare
Dintr-o linguriţă de flori de sunătoare adăugate în 250 de mililitri de apă clocotită obţii o infuzie din care este bine să bei câte două-trei căni pe zi.
Uleiul de sunătoare
Florile de sunătoare tocate mărunt şi lăsate la macerat în puţin ulei (atât cât să le cuprindă), timp de trei săptămâni, pot fi folosite pentru masaj uşor. Cu acest ulei, masează zona dureroasă de câte trei ori pe zi.
Uleiul de ienupăr
De asemenea, are efecte benefice în nevralgii. Calmează durerile destul de repede. Amestecă o mână de fructe de ienupăr, zdrobite cu 100 de mililitri de alcool. După câteva zile, adaugă o jumătate de litru de oţet de vin şi lasă la macerat şapte-opt zile.
Sucul de ridichi
Ia o legătură de ridichi roşii şi mixează-le cu blenderul. Apoi culcă-te pe spate şi pune-ţi cu pipeta câte două picături din sucul obţinut, în nara de pe partea afectată.
Alte sfaturi practice
Piaptănă-ţi părul cu piepten de lemn, de la frunte spre creștet și apoi până la ceafă, cam cinci minute. Apasă ferm dar nu atât de tare încât să te rănești,
- Timp de o lună, piaptănă-te de câte trei ori pe zi, câte cinci minute.
- Zilnic, încălzește-ţi mâinile și fă-ţi un masaj local ușor, frecând în sus și în jos, dar fără a atinge zona care provoacă durerea. Realizează masajul de câte 30 de ori pe zi.
- Apasă și frământă ușor tâmplele cu degetele, până când simţi o durere ușoară care detensionează.
- Crează o presiune ușoară pe punctul din scobitura cefei.
- Când te doare fruntea, apasă și frământă ușor punctele de la capetele sprâncenelor.
- Nu fuma! Nicotina contractă vasele de sânge și cauzează durere.
- Nu bea cafea sau alcool.
- Nu mânca alimente cu un conţinut mare de grăsimi, prăjeli sau preparate condimentate.
- Nu consuma alimente sau băuturi fierbinţi sau prea reci.
- Nu te expune la vânt! În zilele friguroase. acoperă-ţi faţa cu șal, un fular sau o eșarfă.
- Și nu te mai stresa! Poate că ţi se pare greu de crezut, dar stresul este unul dintre cei mai frecvenţi factori declanșatori.