Ministerul Sănătăţii intenţionează să dezvolte laboratoarele Institutului Cantacuzino astfel încât, unitatea să se numere printre principalii producători internaţionali. Statul vrea ca institutul de la Bucureşti să ajungă să producă vaccinuri nu doar pentru a asigura necesarul României, ci şi pentru exportul către alte ţări europene.

 

“Am în vedere și am discutat și cu domnul prim-ministru posibilitatea de construcție a unei linii de vaccin, nu una mică, cum este cea din Institutul Cantacuzino, ci una care să producă vaccin nu numai pentru noi, ci și pentru țările vecine, pentru că este o problemă. La momentul de față sunt doi sau trei producători mondiali de vaccin care au posibilitatea și au condițiile să livreze în Europa. Eu cred că dacă Institutul Cantacuzino ar începe să producă vaccin, având în vedere încrederea românilor în produsele Institutului Cantacuzino, și rata de vaccinare ar crește”, explică ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

Se caută un cercetător care să relanseze institutul

Dacă statul se va mobiliza şi va investi în dezvoltarea laboratoarelor de la Cantacuzino, acestea ar putea deveni laboratoare de referinţă pentru toată  Europa de Est. Deocamdată, se caută un cercetător care să relanseze unitatea sanitară. “Sunt în căutarea unui manager care să fie și cercetător, pentru că există o prevedere legală care mă obligă la acest lucru. Aș prefera să fie un manager din afara institutului, care dorește să relanseze institutul. În Institutul Cantacuzino la momentul de față există laboratoare de referință care efectuează o serie de teste pentru sistemul de sănătate. Noi am putea să fim laborator de referință pentru toată Europa de Est. Niciuna dintre țările vecine cu noi nu are această posibilitate de laborator de referință”, mai spune ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.