Frumuseţea este subiectul care fascinează lumea din ce în ce mai mult în vremurile noastre. În goana după frumuseţe, oamenii au început să apeleze la diverse trucuri, inclusiv la injectarea cu substanţe de întinerire şi intervenţii chirurgicale estetice care pot chiar să le schimbe fizionomia. La iniţiativa Comitetului Internaţional al Esteticii şi Cosmeticii, începând cu anul 1999, avem chiar şi o Zi Mondială a Frumuseţii, marcată anual, în ziua care urmează Naşterii Maicii Domnului.

 

Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 350.

Vezi aici şi varianta PDF a paginii de ziar!

http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2017/05/16-1.pdf

Oamenii care sunt înzestraţi cu o frumuseţe fizică aparte se bucură de diverse beneficii şi, în general, sunt mai bine dispuşi decât ceilalţi, susţin experţii Universităţii Texas, în urma celui mai recent studiu pe care l-au realizat. “Cel mai semnificativ efect al frumuseţii este avantajul economic pe care ţi-l poate aduce”, explică Daniel Hamermesh, unul dintre savanţii care au studiat efectele puterii de atracţie.

Când aspectul fizic te ţine departe de Dumnezeu

Se pare că persoane­le atrăgătoare se simt mai bine şi sunt mai sigu­re pe ele, au o stimă de sine mai bună datorită câş­­­tigurilor suplimentare de care au parte. Dar bucuria lor este doar parţială şi aparentă. În realitate, de multe ori frumuseţea exterioară este doar un atu care fură ochiul celor din jur, dar nu aduce şi bucuria unei vieţi îm­plinite. De ce? Răspunsul vine din partea clericilor, care ne arată că fru­­museţea interpretată greşit ne îndepărtează tot mai mult de smerenia şi harul divin care ar trebui să ne însoţească pe drumul desăvârşirii.

Nu-ţi urâţi sufletul şi raţiunea!   

Trupul şi sufletul sunt darurile cele mai de preţ pe care le-am primit de la Bunul Dumnezeu în momentul creaţiei. Suntem creaţi după chipul şi asemănarea Domnului. De aceea, frumuseţea în sinea ei este un lucru foarte bun, ea fiind echivalentă cu frumuseţea divină. Dacă Dumnezeu a rânduit ca trupul unei persoane să fie înnobilat cu o frumuseţe aparte, atunci aceasta trebuie să conştientizeze darul care i-a fost oferit şi să aibă grijă să nu-şi urâţească sufletul şi raţiunea. În caz contrar, frumuseţea nu o va purta spre gloria lui Dumnezeu ci spre pierea ei. Să nu uităm că omul este singura fiinţă dotată cu puterea de a vorbi, de a gândi. Are voinţă proprie şi libertatea de a alege, de a lua decizii în ­ceea ce-l priveşte.

„Duhul mândriei cotropeşte omul frumos”

“Frumuseţea fizică este un dar nepreţuit. Dar este şi o povară pentru cei care nu ştiu să-l fo­­­­losească. Frumuseţea fi­­­zică face foarte rar pereche cu modestia. Duhul mândriei cotropeşte fără milă pe omul frumos fizic şi aşa începe chinul. Mulţi îşi pierd capul când se văd atât de frumoşi şi deştepţi. Îşi zic: “sunt perfect/ă!”. Şi mândria col­căie în ei. Celui frumos şi mândru nimic nu-i este pe măsura valorii lui, este veşnic nemulţumit, vrea tot ce-i mai bun, din ce în ce mai bun. Dar găseşte tot mai greu ce caută. Culmea suferinţei lui este când constată că nu este îndeajuns de frumos, ba chiar că este urât”, scrie site-ul creştinortodox.ro.

Sufletul, triumful vieţii   

Pildele clericilor sunt foarte adevărate. Frumuseţea este absolută. Doar percepţiile noastre sunt relative. Am cunoscut oa­­­­­meni care, deşi au un corp şi un chip frumos, nu reuşesc să-mi atragă atenţia asupra lor. Mi-a fost dat să întâlnesc şi oameni care nu au nimic frumos din punct de vedere fizic (unii sunt chiar de-a dreptul urâţi), dar s-au dovedit a fi surprinzător de atractivi. M-au cucerit cu frumuseţea lor interioară. Sunt oameni care încă mai poartă în suflet cicatricile unor răni adânci, dar nu şi-au urâţit inima. Ei au întotdeauna un zâmbet de oferit şi sunt capabili să iubească fără să urască. Având puterea sufletească cea mai mare şi moralitatea cea mai înaltă, atrag simpatii, leagă prietenii solide şi duc o viaţă mult mai lină, mai plină de iubire şi împlinire.