Ştiai că alimentaţia poate fi un aliat de nădejde în menţinerea sănătăţii orale? Prin conţinutul lor bogat în vitamine şi săruri minerale, salata verde, ştevia, spanacul, mărarul, leuşteanul, pătrunjelul, morcovul, ardeiul gras, ridichile, ceapa şi usturoiul verde ajută la prevenirea cariilor, căderea dinţilor, împrospătarea respiraţiei şi albirea dinţilor.
Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 351.
Vezi aici şi varianta PDF a paginii de ziar!
http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2017/05/22-2.pdf
Probabil se întâmplă adesea să privești produsele alimentare ca fiind factori dăunători, atunci când vine vorba de sănătatea orală. La urma urmei, zaharurile și acizii din alimente și băuturi produc cele mai serioase daune dinţilor tăi. Cu toate acestea, există mai multe tipuri de produse alimentare, care nu numai că nu dăunează dinților, dar pot fi un sprijin real în menţinerea unei bune sănătăţi orale. Printre acestea se numără și legumele și zarzavaturile specifice sfârșitului de primăvară și începutului sezonului călduros.
Alimentele acide și băuturile erodează smalţul dinţilor
Diferite alimente acide și băuturi pot provoca eroziunea smalţului dinţilor, astfel că pentru a-ţi menţine dinţii puternici trebuie să găsești surse noi prin care să recuperezi mineralele pierdute, printre care cele mai importante sunt calciul și fosforul. Consumul unor alimente bogate în aceste elemente este, așadar, o necesitate, dacă dorești să-ţi păstrezi dinţii puternici și sănătoși. Loboda, ștevia, spanacul, salata verde, ridichile, ardeiul gras, castravetele, ceapa și usturoiul verde sunt în topul alimentelor care îmbunătăţesc sănătatea danturii. Acestora li se adaugă lactatele, peștele, nucile și seminţele.
Dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodont: „Verdeţurile sunt bogate în calciu şi au puţine calorii”
„Verdeţurile, care se regăsesc de obicei cam pe orice listă de alimente sănătoase, sunt extrem de benefice. Acestea sunt pline de vitamine și minerale, având în același timp un aport scăzut de calorii. Tot ce înseamnă frunze verzi, cum ar fi varza și spanacul, sunt un beneficiu pentru sănătatea orală pentru că sunt bogate în calciu, acid folic și vitamina B.Alături de verdeţuri, cele mai bune surse de calciu sunt iaurtul, brânza, fructele de mare, laptele, tofu, iar cele mai bogate surse de fosfor sunt seminţele de dovleac, peștele, carnea roșie, ouăle. Nucile sunt pline de beneficii pentru dinţi, fiind cunoscut faptul că sunt bogate în calciu și fosfor. La fel de benefice sunt și migdalele, nucile de Brazilia și caju, care ajută în lupta împotriva bacteriilor ce provoacă apariţia cariilor dentare”, explică dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.
Vitamina D îţi întărește dantura. O iei din gălbenușul de ou
Vitamina D este esenţială nu doar pentru starea generală de sănătate, dar și pentru cea dentară, motivul principal fiind acela că aceasta ajută la absorbţia calciului. Lumina soarelui favorizează sintetizarea vitaminei D la nivelul pielii, fiind de ajuns o „repriză de aproximativ cinci până la 30 de minute de expunere la soare, cel puţin de două ori pe săptămână, pentru a obţine necesarul din această vitamină. Dacă nu ești prieten cu soarele, din fericire gălbenușurile de ou sau uleiul din ficat de cod sunt surse la fel de bune de vitamina D.
Nu-ţi neglija igiena orală! Perierea după fiecare masă este foarte importantă
Chiar dacă pare ideal să mănânci alimente gustoase și benefice pentru sănătatea orală, nu trebuie să uiţi de regulile de bază în îngrijirea dinţilor. Chiar și după ce mănânci cele mai sănătoase alimente din această listă, este întotdeauna recomandat să-ţi cureţi dinţii de resturi alimentare, zaharuri și acizi. Perierea, desigur, ar trebui să fie un obicei nelipsit după masă, dar în cazul în care nu se poate realiza imediat, o gumă poate reprezenta o soluţie temporară.
O ceașcă de ceai și un măr pe zi, te ţin departe de infecţiile bacteriene
Când vine vorba de beneficii pentru sănătate, inclusiv cea orală, antioxidanţii ocupă un loc fruntaș. Aceștia luptă împotriva bacteriilor care cauzează inflamaţii și boli parodontale, având un rol important în protejarea gingiilor și a altor ţesuturi în faţa deteriorării celulelor și dezvoltării infecţiilor bacteriene. Cele mai bune surse de antioxidanţi sunt merele, fructele de pădure, strugurii, stafidele, dar și nucile sau fasolea verde. Ceaiul verde sau negru sunt recunoscute pentru eficienţa în a reduce bacteriile din cavitatea bucală. Ceaiul tinde să fie bogat în fluorură, despre care se știe că este necesară pentru a avea dinţi sănătoși.
Vitamina C îţi crește rezistenţa gingiilor. O asimilezi consumând citrice și legume verzi
Vitamina C este și ea foarte importantă pentru dantură datorită capacităţii sale de a întări vasele de sânge și de a reduce inflamaţia, ajutând astfel gingiile să rămână sănătoase. „Vitamina C are, de asemenea, un rol important în producerea de colagen, o proteină cheie indispensabilă în lupta împotriva bolii parodontale. În lipsa ei, gingiile devin sensibile în faţa bacteriilor care cauzează boli parodontale. Pentru a asigura un aport optim de vitamina C este recomandat să includem în alimentaţie ardei gras, portocale, kiwi, căpșuni, broccoli sau varză creaţă”, recomandă dr. Mihaela Dan.