În această perioadă a anului, părul necesită o îngrijire mai specială decât oricând. De ce? Pentru că razele ultraviolete au o acţiune negativă asupra firelor de păr, slăbindu le foarte mult rezistenţa.  Pentru a avea un păr sănătos, frumos şi strălucitor, venim în sprijinul tău cu un ghid complet în care ţi prezentăm paşii pe care-i ai de făcut în această direcţie.

 

Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 352.

Vezi aici şi varianta PDF a paginii de ziar!

http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2017/05/22-3.pdf

Un păr frumos, sănătos, strălucitor îţi dă un farmec aparte. Căderea părului şi aspectul inestetic al podoabei capilare tind să devină probleme majore ale femeilor, în general. De regulă, părul cade atunci când este foarte aspru, casant şi lipsit de vitalitate. Procesul poate fi determinat de tulburări hormonale, de anumite boli de piele cum ar fi psoriazisul, fungi sau eczemele. Poluarea excesivă şi expunerea la soare fără ca părul să fie protejat sunt la fel de nocive pentru podoaba capilară. La toate acestea se mai adaugă şi lipsa de proteine, de fier, calciu, vitamine A, B, E, C şi alimentaţia condimentată. Sănătatea părului se degradează acum mai mult decât în restul anului şi pentru că temperaturile crescute aduc cu sine necesitatea de a consuma lichide şi de cele mai multe ori acestea sunt sucuri care conţin substanţe chimice dăunătoare. 

Ce să faci ca să ai un păr sănătos?

Măreşte aportul de lichide din organism! Este bine să bei cam doi litri, doi litri şi jumătate de apă, zilnic,

Redu consumul de alimente care conţin condimente şi sucurile cu E-uri,

Apelează cu încredere la complexurile de vitamine A, E, C şi biotină (o vitamină foarte importantă pentru păr, piele şi unghii).

Cele mai frecvente greşeli în îngrijirea părului

Aplici pe păr tratamente necorespunzătoare

Mare atenţie la produsele pentru îngrijirea părului! Înainte de a opta spre anumite remedii, consultă un specialist care să te îndrume corect către produsele adecvate tipului de păr. Aplicarea tratamentelor necorespunzătoare este una dintre principalele greşeli cu efecte dăunătoare sănătăţii părului.

Îl faci permanent sau îl coafezi prea des

Desigur, sunt recomandate şi aceste trucuri de înfrumuseţare a po­doabei capilare, dar nu foarte des, pentru că deteriorează firul de păr.

Îl expui la razele ­ultraviolete

„Pentru că vine vara, părul trebuie protejat cu produse pe bază de factori de protecţie UV sau purtând pălării şi şepci pe cap. Atenţie! Atunci când capul este acoperit cu şapcă, nu trebuie lăsat să transpire”, explică dr. Mirela Miertoiu, medic specialist medicină general. Este foarte important să consulţi şi un hair-stylist care să-ţi netezească părul atunci când este nevoie, pentru a-l revigora.

Dr. Mirela MIertoiu, medic specialist medicină general: “Părul trebuie spălat la patru-cinci zile”

„Pentru căderea părului, se folosește tinctura de brusture, de frunze de nuc și de mesteacăn. Se recomandă ca aceasta să fie aplicată cam de două-trei ori pe săptămână, sub forma unui masaj ușor”, mai spune dr. Mirela Miertoiu. Cât de frecvent e bine să-ţi speli părul? Dacă ai un păr care se îngrașă foarte repede, în ciuda aspectului neplăcut al părului, nu trebuie să-ti speli părul în fiecare zi, pentru că se activează secreţia de sebum și se va îngrășa și mai des. „Părul trebuie spălat cam la patru-cinci zile”, atenţionează dr. Mirela Miertoiu. Pieptănatul are un rol extrem de important și trebuie să-I acorzi o atenţie deosebită. Folosește un pieptăn care să nu-ţi producă leziuni, pentru că pot să apară infecţii la nivelul pielii capului.

Din farmacia naturii. Tratamente contra căderii părului

Pentru spălarea părului, trebuie să folosești un șampon adecvat tipului de păr. Iar pentru revigorarea firelor poţi folosi tratamente naturale, care au un rol adjuvant. În cazul în care ai părul uscat, trebuie să știi că masca cu gălbenuș de ou este unul dintre cele mai bune remedii pentru întreţinerea părului. Este un tratament și foarte ieftin și la îndemână oricând. În plus, nu trebuie să apelezi la specialiști ca să ţi-l aplice și nu este nici costisitor. Ai nevoie doar de două gălbenușuri de ou, o lingură de miere de albine și puţină smântână. Amestecă bine aceste produse și aplică masca pe păr. Las-o timp de 10-15 minute pe păr, apoi curăţă părul cu șampon.