Gradele din termometre cresc simţitor, iar vremea ne îmbie să petrecem cât mai mult timp în mijlocul naturii. Din păcate, bucuria recreerii în aer liber vine la pachet cu un mare risc de a contacta căpuşe, insecte care ne pot transmite boli grave. Iată recomandările medicilor pentru a preveni înţepăturile de căpuşe!

 

Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 352.

Vezi aici şi varianta PDF a paginii de ziar!

http://jurnaluldeilfov.ro/wp-content/uploads/2017/05/22-3.pdf

Astfel, specialiştii recomandă evitarea, pe cât posibil, a zonelor infestate cu căpuşe. Dacă totuşi ieşim în parc sau în spaţii deschise, este bine să purtăm haine de culori deschise care să protejeze braţele şi picioarele. Culoarea deschisă ajută prin contrast la identificarea uşoară a căpuşelor. Este foarte important să purtăm pantaloni lungi, tricouri, bluze sau cămăşi cu mâneci lungi. Pentru protecţia picioarelor, încălţămintea nu trebuie să aibă decupaje. La fiecare 1-3 ore trebuie să aplicăm un spray pentru insecte (cu dietiltoluamidă) pe pielea expusă (mâini, braţe, antebraţe, ceafă). Dacă nu avem un asemenea produs, putem aplica un insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, manşete, ciorapi şi pe mâneci. Atunci când desfăşurăm diverse activităţi care ne obligă să stăm cât mai mult timp într-o zonă cu risc (cu animale care pot fi parazitate de căpuşe şi cu arbuşti şi vegetaţie bogată), la câteva ore după încetarea activităţii este obligatoriu să ne examinăm tot corpul. Bineînţeles, nu trebuie neglijate zonele acoperite cu păr. Căpuşele se pot ataşa şi fixa oriunde pentru a se hrăni cu sânge, fără a provoca disconfort la ataşarea de piele sau în timpul hrănirii.

Fuga la medic, la orice înţepătură!

Atunci când crezi că ai fost muşcat de o căpuşă, nu te panica! Mergi la cel mai apropiat cabinet medical. Căpuşele se scot imediat, fără întârziere, evitând strivirea acestora. De regulă căpuşele sunt foarte mici, fiind în stadiul de larvă sau de nimfă. Acestea se scot din piele printr o tracţiune uşoară şi continuă cu o pensetă aplicată cât mai aproape de piele, astfel încât să se evite rămânerea de părţi ale aparatului bucal al căpuşei în piele. În acest timp, mâinile trebuie să fie protejate cu mănuşi, ori cu părţi din îmbrăcăminte, cu o pânză sau tifon. Zona afectată trebuie spălată imediat după extragerea căpuşei cu apă şi săpun şi dezinfectată cu alcool sanitar (spirt). Se poate aplica şi un unguent cu antibiotic cu spectru larg. În cazul apariţiei unei pete sau induraţii de culoare roşie de peste cinci centimetri diametru, care se extinde în inele concentrice, cu stare de rău, dureri musculare, febră, dureri de cap, senzaţie de ceafă şi gât înţepenit, dureri la nivelul articulaţiilor se impune consultul medical de urgenţă. O atenţie deosebită trebuie acordată şi pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte atunci când s au identificat căpuşe. Dezinsecţia îmbrăcămintei, înmuierea, spălarea şi uscarea rufelor trebuie făcute cu mare atenţie.