Terorismul a dat încă o lovitură la Londra, la mai puţin de două săptămâni de la atacul de la Manchester şi la nici trei luni de la atentatul de la Westminster Bridge. Sâmbătă seara, o camionetă a intrat într-un grup de oameni pe London Bridge. La scurt timp, foarte aproape, la Borough Market s-au auzit mai multe împuşcături. S-au înregistrat 6 morţi şi cel puțin 48 de răniţi, potrivit unui bilanț provizoriu. Deocamdată, nu sunt informații că printre victime ar fi și cetățeni români.

Trei dintre atacatori ar fi fost neutralizaţi, scrie presa britanică.

Duminică dimineața, la Londra este programată o reuniune a Cobra, celula de criză din Marea Britanie care se întruneşte în orice situaţie de securitate naţională. Ședinţa este prezidată de Theresa May, premierul britanic.

Iată un film al evenimentelor, potrivit datelor care se cunosc până acum, conform Digi4.ro:

Haosul a cuprins zona din jurul London Bridge la 22:08, ora Londrei, 00:08 ora României. O dubă albă a intrat în plin într-un grup de pietoni. După doar câteva minute, poliţia primea altă alertă – împuşcături şi înjunghieri într-un resturant din zona Borough Market, aflată la mai puţin de cinci minute de mers pe jos, de London Bridge.

„Persoane înarmate cu cuţite pur şi simplu au înjunghiat oameni, de parcă nu le-ar păsa de nimic”, au povestit martori oculari. Erau cel puțin trei, au spus ei la BBC.

„Eram în zona Borough Market. Am auzit ţipete şi am văzut oameni fugind. În primele momente nu ne-am panicat. Am crezut că sunt persoane în stare de ebrietate. Am început să fugim când o femeie ne-a spus că cineva este la pământ şi sângerează, o altă persoană în stradă. Arăta în direcţia noastră. Am luat-o pe Georgi şi am fugit. Am văzut nişte bucătari în spate, au venit spre mine şi mi-au spus că a fost un atac terorist, mi-au spus să închidem uşile, să adăpostim oamenii. Am condus oamenii în hotel. Apoi, eu şi unul dintre bucătari am închis uşile şi le-am încuiat. Am adus pe toată lumea în hotel”, a povestit un alt martor. Între timp poliţia continua să evacueze localurile din zonă şi să scoată cât mai mulţi oameni din zona zero a cercetărilor.

„Poliţişti au umplut zona, aparent ar fi arestat un bărbat, undeva în zona Borough Market, strigau către trecători şi îi evacuau, în paralel forţele antitero înaintau de-a lungul străzii strigând către oameni să se dea la o parte din calea lor”, relata Nick Robertson, corespodent CNN.

„Puteţi vedea mulţi oameni, o să mă dau la o parte, sper că puteţi vedea mulţi oameni cu mâinile ridicate deasupra capetelor, aceasta este strada Southwark, în mod normal foarte aglomerată sâmbătă seara”, relata și corespondentul BBC.

Duba albă folosită în atacul de pe London Bridge fusese închiriată cu doar câteva ore înainte de atac. După ce vehiculul a fost folosit pentru a lovi trecătorii, exact ca în atacul din martie de pe Westminster Bridge, din maşină au coborât mai mulţi bărbaţi înarmaţi. În plus, ei purtau un soi de armură, care semăna în acelaşi timp cu o centură cu explozibili. Doi dintre ei au fost neutralizaţi rapid de forţele de securitate.

Tocmai pentru că nu ştiau exact cu câţi atacatori se confruntă, şi de teama unor noi atacuri, autoritățile au plasat sub pază militară toate spitalele la care erau transportaţi răniţii.

 

Atacul de sâmbătă, de la Londra, are loc la aproape două luni şi jumătate de la cel din apropierea Parlamentului britanic, soldat cu moartea a şase persoane, inclusiv a unei românce şi cu rănirea altor 50 şi la mai puţin de două săptămâni de la atentatul de la Manchester Arena, când 22 de persoane au fost ucise, iar alte 116 au fost rănite. În 22 martie, atacatorul, Khalid Masood, a intrat cu maşina în pietoni pe Podul Westminster. A intrat apoi cu vehiculul într-un gard, a ieşit din maşină având în mână un cuţit şi a fugit spre Parlament, fiind împuşcat.

În 22 mai, un bărbat de 22 de ani, identificat ca Salman Abedi, a detonat o bombă artizanală în timp ce spectatorii părăseau Manchester Arena, unde avusese loc un concert al artistei Ariana Grande. Bilanț: 22 de morți.

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord anunță că are în atenţie incidentele produse în noaptea de 3 spre 4 iunie la Londra.

Misiunea diplomatică a întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale, în vederea obţinerii unor date suplimentare, precum şi informaţii cu privire la identitatea victimelor.

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord monitorizează situaţia şi păstrează în permanenţă legătura cu autorităţile, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români că pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord:  +44 20 76027328; +44 20 76029833; +44 20 76036694; +44 20 76025193; +44 20 7603 0572; +44 020 7602 2065. Apelurile vor fi preluate în regim de urgență de către operatorii Call Center, din cadrul Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS).

Totodată, Ambasada României la Londra poate fi contactată şi pe numărul de urgențe consulare+44 7738716335.