Catastrofa Christoph Daum

Campania de calificare a echipei naționale la Campionatele mondiale din Rusia a mai consemnat încă un meci, în care fotbaliștii antrenați de Christoph Daum nu au jucat absolut nimic.

Antrenorul german a mai dovedit, încă o dată, că nu are nicio legătură cu acest sport. Tactica aleasă de acesta s-a dovedit catastrofală, ca și în celelalte 5 partide în care jucătorii naționalei au evoluat la limita cea mai de jos a penibilului.

După acest meci, în care speram că se va produce mult așteptatul reviriment promis de fiecare dată de Daum, șansele naționalei noastre de a mai ajunge la Moscova sunt nule.

Bilanțul după 6 partide este la fel de catastrofal ca și tactica neamțului expirat care a fost desemnat să conducă echipa României: 6 puncte, din tot atâtea partide. Astfel că România se află pe locul 4 în grupa E a preliminariilor, patru în minus față de ocupantele locurilor 2 și trei – Muntenegru şi Danemarca.

Lewandowski – nașul românilor

Cu atacantul polonez al lui Bayern într-o formă de zile mari, soarta partidei a fost pecetluită. Deși Daum pregătise o apărare supradimensionată, cu trei mijlocași centrali, aceasta nu a făcut față forței ofensive a polonezilor, în frunte cu Lewandowski.

Primul gol a venit în minutul 28, când Săpunaru l-a faultat în careu pe polonez, care a și transformat penalty-ul acordat. În continuare, jucătorii noștri au aplicat „tactica” neamțului și mai mult
s-au apărat decât au atacat. În repriza a doua (min. 57), Lewandowski a făcut 2-0 cu o lovitură de cap dintre Chiricheş şi Săpunaru. Toate şansele s-au spulberat după o oră de joc: polonezii au mai primit un penalty la intervenţia lui Toşca asupra lui Zielinski. Lewandowski a reuşit hattrick-ul şi a ajuns la cinci goluri marcate României tur-retur. Primul şut al tricolorilor pe poartă a venit cu un sfert de oră înainte de final: rezerva Nicuşor Stanciu l-a dezmorţit pe Szczesny, iar apoi a deviat la golul de onoare, semnat de Bogdan Stancu.

Umiliți de tactica lui Daum

Alexandru Chipciu critică dur tactica selecționerului german și susţine că s-a simţit umilit. „(…) Cred că nu se mai poate spune nimic pentru că ne-am facut de râs încă o dată, din păcate. Ne pare rău şi nouă, şi nouă ne este ruşine, dar asta este situaţia, nu avem ce face. Probabil că şi aceasta ne este valoarea, nu ştiu, ne-a fost frică din nou de acest meci, ne-am apărat cu 100 de inşi în apărare şi a ieşit acest rezultat. Mai bine atacam şi pierdeam poate la acelaşi scor, dar măcar simţeam că mai jucăm şi noi fotbal”, a declarat Chipciu.

Un „optimist” idiot

Christoph Daum este convins, în suficiența sa, că în meciul cu Polonia a gândit o tactică bună, numai că echipa n-a fost în stare s-o aplice întocmai! Să-l ascultăm: „A fost o disciplină tactică bună, dar am pierdut-o pe alocuri. Era foarte clar cum vor juca ei, dar noi am făcut erori, iar asta ne-a costat”, a spus Daum, la Digi Sport.

Evident, după meci, toată lumea forbalistică românească i-a cerut, în cor, demisia. Omul, însă, se ține tare: „De ce să părăsesc naţionala, toată lumea în București îmi spune «Te rog, stai, rămâi, avem cu tine o șansă să schimbăm ceva»”, susține selecţionerul.