În urmă cu aproape 10 ani, în Ilfov a fost inițiat un proiect care își propunea organizarea unui concurs de cunoștințe generale destinat micuților aflați în grupa mare a grădinițelor din județ. Un prilej pentru prichindei să-și verifice cunoștințele într-o „bătălie” a cunoașterii, un prim „examen” din viața lor, recompensat cu diplome și premii surpriză.

Articol apărut în nr. 355 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

chitilaAnul acesta, concursul pentru zona de nord a județului, inspirat denumit „Mici dar isteți”, a fost organizat în noua și splendida grădiniță „Voinicel”, din orașul Chitila. Aici au venit, însoțiți de educatoarele lor dar și de părinți, 63 de copii de la grădinițe din Otopeni, Moara Vlăsiei, Buftea, Chiajna și Chitila.

Un concurs plin de emoții

Oaspeții, printre care s-au numărat viceprimarul orașului, Costel Andrei, și directorul Școlii Gimnaziale „Ion Vișoiu”, din Chitila, prof. Ștefania Duminică, părinți, cadre didactice și micuții concurenți, au fost întâmpinați de prof. Daniela Ana  Militaru, directorul grădiniței. Copiii păreau foarte emoționați și așteptau cu înfrigurare începerea concursului, așzați cuminți la măsuțele pregătite pentru ei, cu rechizite care să-i ajute să rezolve cât mai bine subiectele. „Bine ați ve­­nit la Grădinița „Voinicel”, din Chitila, unde se desfășoară Concursul Județean „Mici dar isteți”, ne-a întâmpinat doamna director. Domnia sa ne‑a dat și primele amănunte cu privire la această competiție a cunoașterii. „La concurs participă 63 de concurenți din județul Ilfov. Domeniile abordate sunt cunoașterea mediului, activități și noțiuni matematice, educarea limbajului, cunoștințe însușite de copiii de 5 ani, de la grupa mare, care le sunt necesare în drumul lor către școală”, ne-a explicat prof. Daniela Militaru.

Subiecte interesante, elaborate de cadrele didactice

Bineînțeles, ca la orice competiție oficială, aici se afla și un reprezentant al forului superior – Inspectoratul Școlar Județean Ilfov – inspectorul pentru învățământul preșcolar, prof. Gina Vasiliu. „Acest concurs este considerat «Olimpiada prichindeilor». La el participă grădinițele din partea de nord a județului, care trimit 3-5 copii care să le reprezinte la această competiție. Sarcinile nu sunt grele, sunt pentru nivelul lor de vârstă. Fișele de concurs sunt întocmite în fiecare an de profesori de la alte grădinițe. Putem spune că există o adevărată întrecere între cadrele didactice, care își dau silința să vină cu variante noi de fișe, cu subiecte care să îi solicite mai mult pe copii. Subiectele sunt citite copiilor de către supraveghetorii din fiecare sală unde are loc concursul, apoi, după ce copii le rezolvă, răspunsurile sunt evaluate de un juriu. Copiii privesc această competiție cu multă emoție și cu teama că s‑ar putea confrunta cu un subiect pe care nu-l știu. Încercăm să-i încurajăm și să-i obișnuim, într-un fel, cu emoțiile unui examen. În mod sigur, competiția îi va ajuta în viitor, pentru că vor fi familiarizați cu astfel de teste”, ne-a precizat prof. Gina Vasiliu, inspectorul IȘJ. Totodată, spune domnia sa, acest mod de verificare a cunoștințelor ajută la fixarea lor. Astfel, mintea, creierul copiilor sunt antrenate să caute răspunsuri, să facă anumite conexiuni la nivel abstract și concret și, de asemenea, să-și verifice modul în care utilizează aceste cunoștințe.

Toți copiii au primit premii speciale

Copiii au avut la dis­poziție 30 de minute pentru rezolvarea subiectelor, care au fost apoi corectate de o comisie formată din profesorii Luminița Sandu, Elena Ciulacu, Irina Adam, Cristina Muscalu și Daniela Militaru. A urmat, apoi, festivitatea de premiere, care s-a desfășurat într-un loc minunat, unic în grădinițele din Ilfov, și anume splendida și spațioasa terasă a grădiniței, acoperită cu gazon natural, proaspăt tuns, încălzită de un soare generos, de început de vară. Pe lângă diplome, toți concurenții, indiferent de punctajul obținut, au mai primit și premii asigurate prin contribuția Fundației „Pro Chitila” și a Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale. Acestea au constat din cărți cu povești, special pentru fetițe și băieți și dulciuri – bucuria copiilor.

Concurenți cu un nivel foarte ridicat de cunoștințe!

Cât despre punctaj, ce să mai vorbim? Nivelul de pregătire al micuților a fost atât de ridicat încât, în majoritate, aceștia au avut punctaje care i-au clasat pe primul loc! Datorită acestui fapt, insp. Gina Vasiliu, cu ocazia festivității de premiere, i-a întrebat pe prichindei dacă li s-au părut dificile subiectele, iar toți au răspuns, într-un glas: ­NUUUUU! „Așadar, ce concluzie tragem noi, astăzi?”, i-a mai întrebat prof. Gina Vasiliu, „că suntem foarte?”… „Deștepți!”, au răsunat, la unison”, glasurile entuziasmate ale copiilor. „Și mai înseamnă că suntem foarte pregătiți ca, de la toamnă, să mergem, unde?”, a continuat reprezentantul IȘJ. „La școală!”, a răspuns, prompt, ceata de isteți. „Să nu ne temem de școală, pentru că știm tot ce trebuie pentru început!”, a punctat doamna inspector. „Am văzut fișele pe care voi ați lucrat și am constatat că ați făcut-o cu multă atenție! Avem aproape numai premii I! Bravo copii, felicitări și vouă, felicitări și părinților și doamnelor voastre profesoare, care au fost lângă voi tot timpul și v-au sprijinit”, a mai adăugat prof. Gina Vasiliu.

Evenimentul s-a încheiat cu o fotografie de grup, împreună cu cadrele didactice care i-au pregătit atât de bine, în care cei mai isteți prichindei ai Ilfovului și-au arătat, cu mândrie, diplomele și premiile obținute.