Primul an în funcția de primar al lui Ionel Robert Ștefan s-a scurs repede, pe nesimțite aproape, ca o bătaie de aripă a unei păsări. În cele 365 de zile care s-au scurs de la învestirea sa, edilul a încercat să îndrepte lucrurile pe făgașul cel bun. Deja, în comuna al cărui nume, am putea spune, primarul îl poartă într-o bună măsură, se simte suflul schimbărilor în bine.
Articol apărut în nr. 357 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Zilele trecute, l‐am vizitat pe Ionel Robert Ștefan cu intenția de a discuta despre cât de grea este ”meseria” de primar, despre realizări, neajunsuri, dar, mai ales, despre viitor. Ne-am amintit, astfel, de primele măsuri pe care le-a luat, în vara anului trecut, cum ar fi igienizarea școlilor și grădinițelor din comună, care a cuprins deparazitări, dezinsecţii, reparații ale instalaţiilor sanitare – până la lucrări de zugrăvit, vopsit, revizii ale sistemelor electrice, de încălzire şi remedierea defecţiunilor. Apoi, iarna a sosit repede și primăria a trebuit să rezolve problemele cu deszăpezirea, sarcină de care s-a achitat cu succes. În același timp, edilii s-au preocupat ca proiectele începute să fie continuate.
Anul 2017, începutul marilor proiecte
Ca în toate așezările ilfovene, anul 2017 a demarat greu în ceea ce privește investițiile. Cauza? Bugetele tuturor localităților ilfovene, deci și cel al Ștefăneștilor, au fost conturate cu multă întârziere, după mai bine de 3-4 luni. Întârziere provocată de adoptarea tardivă a bugetului general de la nivel național, astfel că gospodarii localităților au putut să se apuce de noile proiecte, undeva, prin mai-iunie. De aceea, abia acum, la sfârșitul unei primăveri capricioase și la începutul unei veri care, deja, se anunță una fierbinte, proiectele primarului și ale Consiliului local încep să ”prindă aripi”, iar toate datele ne arată că acestea vor fi încununate de succes.
Așadar, iată care sunt planurile de viitor ale comunei Ștefăneștii de Jos, așa cum ne-au fost ele depănate în întâlnirea cu primarul Robert Ștefan, întâlnire la care au participat și viceprimarul Mircea Gheorghiță, Cosmin Vasile – responsabil achiziții publice și Andreea Gafton – administrator public.
Apă și canal, în toată comuna
Prima veste bună pentru locuitorii din comună, pe care ne-a dat-o primarul, este că, în momentul de față, în Ștefăneștii de Jos a fost finalizat un proiect realizat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), cu operatorul Eco ApaVol pentru realizarea rețelelor de apă și canalizare, a stațiilor de tratare a apei și de epurare. Dar lucrurile nu se opresc aici. Intoducerea rețelelor de apă și canalizare va continua, ne-a anunțat edilul, astfel încât, în viitorul cel mai apropiat, întreaga comună va beneficia de aceste facilități. Dar tot acest proiect este legat, intrinsec, de un altul, la fel de important.
34 de străzi asfaltate și canalizate, prin PNDL
„Am depus la Ministerul Dezvoltării un proiect în cadrul PNDL pentru finanțarea modernizării a 34 de străzi din comună. Vorbim despre introducerea rețelelor de apă și canalizare menajeră și pluvială, rigole, acolo unde strada nu permite realizarea canalizării pluviale, urmată de asfaltare. În urma realizării și a acestui proiect, putem spune că întreaga comună va beneficia de apă și canalizare. Proiectul are în vedere un perimetru cuprins între străzile Bușteni, Făgăraș, DJ200 și Sighișoara. În cazul în care PNDL nu ne finanțează toate străzile, avem resursele necesare să intervenim cu bani de la bugetul local. Vom începe cu prioritățile, și anume strada Câmpina unde sunt cele mai mari probleme, apoi Stânjeneilor, din Ștefăneștii de Sus, Dudului, Castanului, Paltinului și Măceșului, care se găsesc într-o zonă inundabilă. Sunt convins că primele lucrări de amenajare a acestor străzi vor începe în jurul datei de 1 august”, ne-a precizat primarul.
Refugii noi pentru stațiile pentru transport și RATB, în comună
Robert Ștefan ne-a mai anunțat că a fost făcut primul pas pentru reintroducerea transportului RATB în Ștefănești: a fost semnat deja un protocol pentru introducerea unei linii de autobuz, în comună. Dar, până atunci, edilii s-au hotărât să reamenajeze refugiile din stațiile existente, care se află într‐o stare avansată de degradare. „Acum, oamenii așteaptă transportul în comun stând în ploaie, i-am văzut chiar aici, în fața primăriei. Alte stații nu sunt amplasate acolo unde trebuie și chiar arată deplorabil. De aceea, vom reamenaja 10 astfel de refugii, care să ofere condiții civilizate călătorilor, în caz de vreme rea, și vom înființa și alte stații noi”, ne-a explicat primarul.
Cadastru general, pentru întreaga comună
O altă inițiativă a primarului Robert Ștefan, benefică atât pentru locuitorii comunei, dar și pentru administrația locală, este efectuarea cadastrului sistematic atât pentru extravilanul, cât și pentru intravilanul loclalității. Astfel, cetățenii vor beneficia, absolut gratuit, de cadastrarea tuturor imobilelor, precum și de realizarea succesiunilor, acolo unde este cazul, fără nicio taxă de moștenire. De asemenea, după cadastrare, imobilele vor fi înscrise în cărțile funciare, care vor fi remise proprietarilor. Primul pas în acest sens a fost deja făcut, ne‐a informat primarul. „Am efectuat un studiu de piață cu privire la ofertele pentru cadastrul general al comunei, în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF).
Urmează să stabilim un executant pentru aceste lucrări și să alocăm fondurile necesare. În primă instanță, lucrările vor fi realizate pe sectoare cadastrale și vor fi finanțate cu bani din bugetul primăriei, urmând ca apoi să recuperăm o parte din sumă – 60 de lei pentru fiecare imobil – de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Funciară Ilfov”, ne-a precizat edilul comunei.
Parcuri noi sau reabilitate și iluminat public modernizat
Stefăneștii vor avea, în următorii ani, 6 parcuri. Două dintre ele există deja, dar vor fi modernizate și reabilitate. Primul dintre acestea va fi „parcul de la monument”. Lui i se va adăuga cel existent în curtea grădiniței de pe strada Dudului, apoi vor urma celelalte, care vor fi amenajate anul viitor, în funcție de posibilitățile bugetare. „Sperăm să demarăm lucrările la cele două parcuri începând cu data de 1 septembrie. Iar în zona numită «La Rovină», vom realiza și un teren de sport multifuncțional. În aceste condiții, avem nevoie de o structură care să îngrijească aceste investiții. Astfel că am hotărât să înființăm o societate de gospodărie comunală, care va avea printre atribuții și menținerea curățeniei pe spațiile publice ale comunei. Societatea va fi funcțională în cel mult două luni și vom crea, astfel, și locuri de muncă”, ne-a spus Robert Ștefan.
Iar pentru a avea mai mulți bani la buget, pe care să-i folosească mai eficient, edilii s-au gândit să modernizeze și, mai ales, să eficientizeze rețeaua de iluminat public din comună. „Prin înlocuirea corpurilor de iluminat cu becuri LED, se va realiza o economie la factura pentru energie electrică de 40%”, subliniază primarul.
O grădiniță cu orar prelungit, îndelung așteptată
Este una dintre necesitățile comunei a cărei realizări trenează, din păcate, de ceva vreme. Fosta administrație nu a reușit să ducă lucrurile la bun sfârșit. Robert Ștefan a luat, însă, „taurul de coarne”, dar s-a lovit de o primă surpriză: vechiul proiect tehnic al grădiniței nu corespunde cu realitatea de pe terenul aflat pe strada Făgăraș, astfel că acesta a trebuit refăcut. „Suprafața construită a clădirii depășea suprafața terenului, în vechiul proiect, așa că trebuie să refacem totul, de la început”, ne-a lămurit Andreea Gafton – administrator public.
Așadar, iată motivul pentru care grădinița cu orar prelungit din satul Ștefăneștii de Jos este în curs de reproiectare. Aici, ne-a explicat Andreea Gafton, vor învăța trei grupe de copii. Clădirea, una foarte modernă și cu o arhitectură remarcabilă, va avea o suprafață de aproximativ 900 mp iar în curte va fi amenajat și un loc de joacă modern, pentru copiii care vor frecventa această grădiniță. Construcția va fi finanțată din fonduri proprii și o asociere cu Consiliul Județean Ilfov, iar edilii speră că lucrările vor demara la începutul acestei toamne. „În funcție de lista de cantități și de devizul proiectantului, avem o valoare estimată, iar în funcție de această valoare, vom decide procedura de achiziții. Avem un prag de 441.730 de lei, pentru achiziții directe. Dacă devizul depășește acest prag, trebuie să apelăm la licitația deschisă, cu procedură simplificată”, intervine și Cosmin Vasile – responsabil Achiziții publice.
În acest mandat, ne-a mai spus primarul, va mai fi construită o grădiniță, în strada Zorilor, în locul unui corp de clădire al actualei grădinițe, care va fi demolat deoarece este foarte vechi și nu mai asigură condiții corespunzătoare. „Procedura de demolare a fost deja inițiată, drept pentru care vom muta copii în alte două săli pe care le vom amenaja aflate în celălalt corp existent”, ne-a mai precizat Robert Ștefan.