Soborul slujitor a fost condus de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar al Patriarhiei Române, împreună cu părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord și părintele Lavrentie Gâță, starețul așezământului monahal

Joi, 22 iunie. Am revenit cu bucurie la Mănăstirea Căldărușani. Un loc mirific, încărcat de istorie, unde un ales sobor de preoți condus de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar al Patriarhiei Române, împreună cu părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord și părintele Lavrentie Gâță, starețul Mănăstirii Căldărușani, a făcut din praznicul Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, ocrotitorul mănăstirii, o sărbătoare cum nu sunt altele.

 

Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 357. 

16-page-001Mănăstirea Căldăru­șani, vestit monument istoric, în zorii zilei: lumină, soare și un aer cald care prevestea că sufletele noastre aveau să strălucească în oceanul iubirii divine, pentru încă o zi. În alintul florilor de tei care ne inundau cu mireasma lor îmbietoare, ne-am lăsat duși de valul fermecător al naturii și de povețele mântuitoare ale clericilor reuniți într-un sobor impresionant, la unul dintre cele două hramuri ale Mănăstirii Căldărușani. Ne am alăturat și noi, echipa Jurnalului de Ilfov, sutelor de credincioși veniți din depărtări pentru a-l cinsti în chip deosebit pe Sfântul Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești. Ore bune ne-am deschis sufletele către Dumnezeu și către protectorul Mănăstirii Căldărușani, cel ce și-a iubit semenii atât de mult încât toate darurile primite de-a lungul vieții, ca răsplată pentru smerenia sa, le-a împărtășit Bisericii și tuturor celor care sunt astăzi însetați de dragostea și frumusețea divină.  

 

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar al Patriarhiei Române: „Am prăznuit un mare dascăl al Bisericii și al învățământului românesc”

„Mitropolitul Grigorie Dascălul a lăsat în memoria noastră și a-ntregului popor creștin, numai amintiri frumoase. A fost un mare dascăl al Bisericii noastre și al învățământului românesc. A adus în școala românească profesori dintre cei mai iscusiți și ne a mijlocit lucrări valoroase ale sfinților. Era atât de îndrăgostit de învățătura sfinților încât ne spunea, mereu, să apelăm la ei ca la niște doctori, ­căci învățăturile lor vor fi pentru noi ca niște plasturi sau ca niște medicamente sufletești. Scrierile sfinților le avem, astăzi, ca pe niște rețete dăruite de Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul. Iată de ce este pentru noi, un model, o icoană, o pildă vrednică de urmat a fiecăruia dintre noi”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul în cuvântul său de învățătură, prin care ne-a reamintit că doar lăsându-ne con­duși de dragoste, în tot ce facem, vom ajunge să ne bucurăm de izvorul nesecat de bunătăți ale Sfântului Mitropolit Grigorie Dascălul.

Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord: „Am avut
alături oameni care știu să prețuiască istoria, cultura și viața poporului român”

„Este zi de mare sărbătoare în Protopopiatul Ilfov Nord, unde Mănăstirea Căldărușani găz­du­iește moaștele Sfântului Gri­gorie Dascălul ocrotitor al credincioșilor din această zonă și din întregul ținut. Ne-am bucurat să avem alături de noi, la Sfânta Liturghie, un număr mare de preoți, diaconi, monahi și credincioși care știu să prețuiască istoria Bisericii noastre străbune, cultura și viața poporului român”, ne-a spus părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord, mereu cu sufletul alături de cei ce-și păstrează credința neștirbită.

Părintele Lavrentie Gâță, starețul Mănăstirii Căldărușani: „Tot mai mulți credincioși își găsesc alinarea la moaștele protectorului nostru” 

„Este al 11-lea an de la canonizarea efectivă a Mitropolitului Grigorie Dascălul de către Sinodul Bisericii Ortodoxe Române. De la an la an, moaștele Sfântului atrag ca un magnet tot mai mulți credincioși care-și găsesc, astfel, alinarea sufletului, la necaz. Bucuria noastră și a mea personală în  această zi a fost cu atât mai mare cu cât, am văzut că printre ei s-au aflat și mulți dintre cei care, de-a lungul timpului, s-au împărtășit prin rugăciunile lor puternice cu harul și ajutorul Sf. Grigorie Dascălul, relatând considerația și recunoștința lor într-un document lăsat Mănăstirii Căldărușani. Mulțumim tuturor celor care au fost și sunt întotdeauna alături de noi și de nevoile noastre și, în mod special, președintelui Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, care ajută mănăstirea atât cu gândurile cât și cu faptele sale bune!”, ne-a spus părintele Lavrentie Gâță, starețul Mănăstirii Căldărușani.

Tezaurul de la Căldărușani

Mănăstirea Căldă­ru­șani este un vestit monument istoric ridicat de domnul Țării Românești, Matei Basarab, în 1637-1638, în comuna Gruiu. Ea face parte din salba celor mai importante centre de cultură și duhovnicie ale României. Numeroase icoane, argintărie, broderii din aur și argint, lucrări de o mare finețe, realizate cu un deosebit simț artistic, vase sfinte și veșminte arhierești sunt doar o mică parte dintre valorile impresionante găzduite aici. În muzeul așezământului pot fi admirate și unele dintre cele mai valoroase opere de artă din istoria lumii, cum ar fi tablouri lucrate de Nicolae Grigorescu, Sava Henția, Evghenie Lazăr și Gheorghe Tătărescu.

„O mare vie, vizitată de români și străini, cu un trecut și un prezent istoric glorios”

Mii de manuscrise și cărți bisericești scrise în limba latină, greacă, italiană, franceză și română, care datează din secolul al XVII-lea, se regăsesc frumos așezate pe rafturile bibliotecii și dau mănăstirii o valoare istorică și spirituală inestimabilă. „Desigur, ar mai fi multe de spus despre Mănăstirea Căldărușani. Este o mare vie, vizitată de mulți români și străini, cu un trecut și un prezent istoric glorios”, ne-a mai spus părintele stareț.