Crescătorii de animale urmează să primească mai mulți bani pentru Campania 2016, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început de vineri, 16 iunie, să autorizeze la plată sumele pentru producătorii agricoli care se încadrează la această mărire.

Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat încă de săptămâna trecută, prin intermediul portalului Agrointeligența-www.agrointel.ro, care sunt cuantumurile-diferență pe care crescătorii de animale le primesc pentru anul 2016.

„Am început să plătim de astăzi (vineri, 16 iunie – n.r) tranșa a doua la Sprijinul Cuplat Zootehnic, aferentă Campaniei 2016. Avem la bivolițe – 25 de euro, ovine/caprine – 5 euro, taurine carne – 71 euro și vaci lapte – 37 de euro”, a explicat șeful de la APIA pentru portalul Agrointeligența-www.agrointel.ro. Explicația faptului că fermierii crescătorii de animale primesc suplimentar acești bani  pentru Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ) inițial este următoarea: APIA a împărțit plafonul alocat pentru Campania 2016 la numărul de capete de animale eligibile. Între timp, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a efectuat controale administrative şi la faţa locului, în urma cărora, din cauza unor neconformități, a fost tăiat de la plată un număr semnificativ de animale.

Cuantumurile finale pentru crescătorii de animale în Campania 2016

În urma redistribuirii acestor sume rezultate în urma tăierilor de la plăți a unor animale, valorile cuantumurilor Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ) este următoarea:

■Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ) pentru vaca de lapte: 732,87 euro cap de animal, cuantum inițial, plus 37 de euro cuantum-diferență. Cuantum final: 769,87 de euro/cap animal

■Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ) pentru bivolițe: 186,74 euro/cap de animal, cuantum inițial, plus 25 de euro cuantum-diferență.  Cuantum final: 211,74 de euro/cap animal

■Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ) pentru vaca de carne: 690,61 euro/cap  de animal, cuantum inițial, plus 71 de euro cuantum-diferență. Cuantum final: 761, 61 de euro/cap animal

■Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ) pentru ovine și caprine: 27,06 euro/cap de animal, cuantum inițial, plus 5 euro, cuantum-diferență. Cuantum final: 32,06 de euro/cap animal.

Cuantumurile-diferență vor fi acordate doar crescătorilor de animale care au primit Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ) și nu la celor care s-au încadrat la plata Ajutorului Național Tranzitoriu (ANT).

Ajutoare Naționale Tranzitorii (ANT)

Cuantumurile pentru ANT rămân cele stabilite inițial și plătite deja fermierilor. Ele sunt următoarele:

■ANT Bovine– schema decuplată de producţie în sectorul carne: 92,4508  euro  adică 411,75 de lei

■ANT Bovine – schema decuplată de producţie în sectorul lapte: 19,2099 euro adică 85,56 de lei

■ANT Ovine/Caprine  – schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine: 5,5957 euro adică 24,92 lei.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.358