Forţele Navale Române celebrează mâine, cel mai important eveniment al verii, Ziua Marinei Române. În premieră în istoria spectacolului naval, începând cu ora 09:55, întreaga faleză din faţa Comandamentului Flotei din Constanţa, va fi deschisă publicului larg, informează Forțele Navale Române.Iată programul evenimentelor de mâine, de la Constanța!

Astfel, începând cu ora 09:55, va fi intonat Imnul Naţional, în timp ce pe catargul de pe faleză va fi ridicat cel mai mare drapel de la malul Mării Negre, iar la bordul navelor, militarii vor arbora pavilionul, geacul şi Marele Pavoaz. Momentul va fi urmat de salutul solemn al celor 21 de salve de tun, ce se vor auzi din Portul Tomis. În continuare, Şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrşu, va prelua cuvântul de deschidere, ce va fi precedat de citirea Ordinului Comun al Ministrului Apărării Naţionale, Ministrului Transporturilor şi al Ministerului Afacerilor Interne privind sărbătorirea Zilei Marinei Române 2017.
De la ora 10:13, se va desfăşura alocuţiunea persoanei oficiale cu rangul cel mai înalt în stat. După care, Muzica Militară şi garda de onoare se vor retrage de pe faleză, pentru a permite accesul publicului, mai aproape ca niciodată, alături de marinarii militari.

La ora 10:20, preoții vor săvârși slujba religioasă. Concomitent cu slujba va avea loc și depunerea de ancore de flori pe mare, iar, 15 minute mai târziu, Zeul Neptun va sosi din larg, în timp ce navele vor pune în funcţiune mijloacele de semnalizare acustică, iar pe digul din Portul Tomis se va realiza spectacolul de efecte pirotehnice pe timp de zi.
Salutul de deschidere a exerciţiului militar va fi dat, la ora 10:50, de elicopterul PUMA NAVAL şi cei cinci paraşutişti militari lansaţi de la înălţime, care vor purta drapelele României, NATO şi UE.
Momentul de început al spectacolului va cuprinde evoluţia remorcherelor multifuncţionale Voinicul, Vânjosul şi Vârtosul pe acorduri de vals, începând cu ora 10:55.

Graţiosul dans va fi urmat, la ora 11:05, de salturile efectuate de scafandrii de la Forţe Speciale din două elicoptere PUMA NAVAL şi două ambarcaţiuni rapide.
Publicul prezent va fi impresionat, cinci minute mai târziu, de cele şase avioane de vânătoare, ce vor trece pe deasupra dispozitivului de nave şi vor executa atac cu bombe. Printre acestea, pentru prima dată, se vor număra şi două avioane TYPHOON. Această secvenţă va fi completată de respingerea atacului cu instalaţiile artileristice anti-aeriene de la bordul navelor din larg. În acelaşi timp, un elicopter PUMA NAVAL va lansa spre tribuna oficială capcane termice „FLARE”.
La ora 11:20, se va derula exerciţiul de căutare şi atac submarin inamic. Actanţii principali sunt un avion de cercetare P8 POSSEIDON şi un elicopter PUMA NAVAL, iar cel din urmă va identifica un submarin şi va lansa o geamandură reactivă hidroacustică. Momentul include şi lansarea unei torpile împotriva submarinului de la bordul unei corvete, iar explozia va fi marcată de o salbă de bombe reactive.
Spectacolul din faţa falezei va continua, la ora 11:30, cu exerciţiul de respingere a desantului maritim. Acesta va include zece bărci de asalt ale infanteriei marine, ce se vor deplasa dinspre larg spre faleză şi vor executa atacul, aeronave F16 şi elicoptere PUMA NAVAL, ce vor simula atacul grupării navelor fluviale, dar şi un monitor şi o vedetă blindată, ce vor respinge atacul aviaţiei inamice şi al asaltului cu instalaţiile artileristice de la bord.
La ora 11:40, Navele Gărzii de coastă vor desfăşura un exerciţiu de combatere a imigraţiei ilegale pe mare. Vor fi observaţi oameni în apă şi o ambarcaţiune suspectă în timpul unei misiuni de supraveghere, după care va fi anunţată Autoritatea Română de Salvare a Vieţilor Omeneşti pe Mare (ARSVOM), care va trimite pentru intervenţie o şalupă, iar navele MAI vor escorta ambarcaţiunea suspectă în port.
Începând cu ora 11:50, Fregata „Regele Ferdinand” se va deplasa de la sud spre nord, iar elicopterul PUMA NAVAL se va apropia şi va apunta la pupa fregatei, după care, binomul fregată-elicopter va defila prin faţa tribunei.
La ora 12:00, va avea loc salutul cu trei elicoptere PUMA NAVAL, simultan cu defilarea navelor şi salutul final. În această secvenţă vor mai fi implicate o corvetă, o navă purtătoare de rachete, un dragor maritim, un monitor fluvial, o vedetă blindată fluvială, un remorcher multifuncţional şi câte o navă de la Garda de Coastă, ISU şi ARSVOM. După defilarea navelor dintr-o ambarcaţiune rapidă se vor lansa la apă patru scafandri de luptă, care vor fi recuperaţi din apă de un elicopter PUMA NAVAL prin procedeul RIG-ROPE, iar în timpul zborului, scafandrii vor saluta publicul.

După acest moment, la ora 12:20, publicul se va putea bucura de trecerea aviaţiei civile, simultan cu defilarea velierelor.
La ora 12:45, Muzica Militară a Forţelor Navale încheie activităţile.
De la ora 13:00, punctul de atracţie va fi mutat în Portul Tomis, unde se vor organiza jocuri marinăreşti.
La ora 20:00, Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine un concert extraordinar pe faleza Cazinoului, iar navele din dispozitiv vor aprinde pavoazul electric.
Seara se va încheia cu retragerea cu torţe a marinarilor militari, de la ora 22:00, pe itinerariul: Vraja Mării – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu – Prefectura Constanţa.

 

Primăria Constanţa recomandă tuturor celor care participă la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Marinei Române să utilizeze cu precădere mijloacele de transport în comun, iar în cazul utilizării autovehiculului să respecte indicaţiile forţelor de ordine. Totodată, anunţă că va fi închis/restricţionat accesul autovehiculelor în zona peninsulară în intervalul 14.08.2017, ora 07:00 – 15.08.2017, ora 24:00, astfel: str. Traian – Poarta 3, str. Traian – Poarta 1, str. Termele Romane de la intersecţia cu str. Traian, bd. Tomis de la intersecţia cu str. Traian, str. Ecaterina Varga de la intersecţia cu str. Negru Vodă, str. Mircea cel Bătrân de la intersecţia cu str. Negru Vodă.