Majorarea accizei la carburanți ar putea avea efecte negative asupra prețurilor multor produse și ar putea adăuga la rata inflației circa 0,4 puncte procentuale, este de părere Horia Braun, economistul-șef BCR.
Există și riscul unor majorări suplimentare la nivelul tarifelor la energia electrică, dar impactul acestor factori ar putea fi contracarat de evoluția prețurilor la alimente, în special la legume și fructe.
„Pentru acest final de an nu ne-am revizuit, deocamdată, estimarea privind rata inflației, pe care o vedem în continuare să atingă nivelul de 1,9%. Deși anunțata majorare a accizei la carburanți ar putea adauga la rata inflației circa 0,4 puncte procentuale și mai există și riscul unor majorări suplimentare la nivelul tarifelor la energia electrică, pe datele pe care le avem acum, se pare că prețurile la alimente, în special la legume și fructe, ar putea avea o evoluție de natură sa contracareze o parte din impactul factorilor inflaționiști menționați. Rămâne totuși de văzut dacă nu cumva o majorare a prețurilor la carburanți se va rostogoli nestăvilit pe lanțul de costuri, ținând cont că, de exemplu, în cazul unor produse alimentare, costurile cu transportul au o pondere relevantă în prețul de vânzare. Concluzionând, inflația la 2017 o prognozăm la 1,9%, neschimbată, însă atașăm acestei proiecții riscuri în creștere privind înregistrarea unei inflații mai ridicate cu circa 0,2 — 0,3 puncte procentuale”, a explicat Braun.
Inflație de 2,13 la sută, la finalul anului?
De asemenea, analiștii financiari bancari se așteaptă ca inflația anuală la finalul anului curent să ajungă la 2,13%, respectiv 3,3% anul următor.
Astfel, într-un sondaj intern realizat în cadrul Asocia-ției Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) se menționează faptul că absolut toți analiștii chestionați au indicat o majorare a așteptărilor inflaționiste pentru finalul anului curent și următor. Răspunsurile oferite plasează inflația anuală la finalul anului curent la 2,13%, respectiv 3,3% anul următor, marginal peste ultimele proiecții ale BNR, respectiv 1,9% pentru finalul anului curent și 3,2% pentru finalul anului 2018 (acestea din urmă nu includ impactul majorării accizei pe combustibil care va intra în vigoare începând cu luna septembrie 2017), se menționa în concluziile cercetării AAFBR.
Estimări BNR
Banca Națională a României (BNR) a revizuit, la începutul acestei luni, prognoza de inflație pentru finalul acestui an la 1,9%, în condițiile în care anterior estima un nivel al ratei inflației de 1,6%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale. Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflației de 3,2%, de la 3,1% anterior, iar pentru finalul primului semestru din 2019 se așteaptă la o rată a inflației de 3,5%.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.365