În fiecare vară, în luna lui Gustar, chitilenii, și nu numai, se bucură de un eveniment artistic excepțional: festivalul de film „Chitila Film Fest”. Pe lângă calitatea filmelor pe care le poți vedea aici, locul în care s-a desfășurat festivalul este unul de vis, plin de verdeață și răcoare, pe malul lacului din Chitila. Mai exact, Parcul Dendrologic din oraș, un loc cu un farmec aparte.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 365
Chitila Fest Film a fost creat în anul 2010, la inițiativa Primăriei Chitila și a Consiliului Local, cu sprijinul Consiliului Județean Ilfov. De-a lungul anilor, el a devenit un reper al vieții culturale ilfovene. Anul acesta, festivalul s-a deosebit în mare măsură față de edițiile anterioare, șase la număr. Pe lângă modul ingenios și inspirat în care a fost amenajată „sala” de spectacole – „băncile” pentru spectatori erau baloți de paie înveliți cu păturici – festivalul a avut un invitat de excepție: marele și îndrăgitul nostru actor Horațiu Mălăele, care, înaintea sesiunii de vizionare a filmelor programate de organizatori, a susținut un recital de zile mari. Spectacolul oferit de Horațiu Mălăele, intitulat „Sunt un orb”, a fost de o complexitate covârșitoare, pe cât de amuzant pe atât de profund, în anumite momente ale acestuia. Cu harul său deosebit, Mălăele a smuls hohote de râs până la lacrimi, de la spectatori, pentru ca apoi să coboare într-un registru mai grav, recitând, în stilu-i inconfundabil, poezii cu un mesaj profund ale marilor noștri poeți contemporani, care ne-au făcut să ne gândim adânc la condiția noastră umană. De prisos să mai spunem că, la final, maestrul a fost aplaudat, în picioare, minute în șir. Printre sutele de spectatori care l-au apreciat pe minunatul actor, s-au numărat, bineînțeles, și reprezentanții administrației locale, primarul Emilian Oprea, cu soția, viceprimarul Costel Andrei, cu soția, precum și consilieri locali din Chitila.
Trei filme de referință
Ne-am despărțit cu greu de Horațiu, dar, ne-am consolat apoi cu vizionarea a trei filme de referință din cinematografia românească. Primul dintre ele a fost vestitul „Drumul Oaselor”, primul din seria „Mărgelatu”, în regia lui Doru Năstase, avându-l ca personaj principal pe un alt „monstru sacru” al artei actoricești – Florin Piersic. A urmat un alt film impresionant prin dramatismul său, „Fructe de pădure”, în regia regretatului Alexandru Tatos, avându-i ca protagoniști pe Manuela Boboc, Ion Fiscuteanu sau Mariana Mihuț. Noaptea devoratorilor de film s-a terminat târziu, spre dimineață, într-un ton optimist, cu o comedie muzicală intitulată „În fiecare zi mi-e dor de tine”, în regia lui Gheorghe Vitanidis pe muzica compusă de George Grigoriu cu o distribuție de zile mari: Stela Popescu, Jean Constantin, Marin Moraru, Alexandru Arșinel, Coca Andronescu, Iurie Darie, Florin Piersic etc. Într-adevăr, nu mai ai nimic de spus, după un asemenea regal actoricesc și cinematografic…