Schimbarea umidității, a presiunii atmosferice și a temperaturii la trecerea de la sezonul călduros la cel răcoros scade nivelul atenției și memoriei, cauzează mai mult de jumătate dintre durerile de cap și favorizează dezvoltarea virusurilor respiratorii, afecțiunilor reumatice, insomniei etc. Din fericire, la început de toamnă, natura vine în întâmpinarea nevoilor noastre, cu un buchet de beneficii pentru sănătate. Iată câteva dintre ele!

 

Articol publicat în ediţia printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 366

22-page-001

Roșiile                                          

Revoluționează industria farmaceutică. Ele conțin complexul vitaminic B, vitaminele C, K, E (cunoscută ca fiind vitamina tinereții și a fertilității), seleniu, fosfor, calciu, magneziu, fier etc. Sucul de roșii îți reglează ritmul cardiac atunci când ai emoții sau după efort, te ajută să-ți vindeci mai ușor infecțiile respiratorii. Și pentru că este sezonul în care încep să crape mâinile de la vânt, notează următoarea rețetă pe care poți să o faci acasă: „Lapte nutritiv din 50 ml suc de roșii, o linguriță de glicerină și un vârf de cuțit de sare. Lasă cât mai mult să pătrundă în piele, apoi masează ușor”, recomandă dr. farm. Ovidiu Bojor.

Varza

Medicina n­a­turistă oferă frunzele și sucul de varză ca remediu pentru multiple afecțiuni. De altfel, leguma este considerată de specialiști un adevărat panaceu, concurând cu numeroase medicamente. Crește re­zistența organismului la îmbolnăviri, este un bun energizant, remineralizant, antiseptic pulmonar. Are și proprietăți expectorante, depurative, scade colesterolul, reglează cantitatea de zahăr din sânge, previne bolile cardiovasculare, dezinfectează, grăbește vindecarea rănilor, calmează durerile cauzate de reumatism și ameliorează arsurile și durerile de stomac, inhibând secreția excesivă de suc gastric. Leguma constituie și un remediu excelent pentru anemie, oboseală fizică și epuizare intelectuală. Având un conținut bogat în vitamine și săruri minerale, reface nivelul vitaminic din corp. Vitamina K din compoziția chimică îi oferă verzei proprietăți antihemoragice, vitamina B 12 îi atribuie efectele calmante ale sistemului nervos, iar vitamina C  este un bun antioxidant, care fortifică sistemul imunitar și un foarte bun antibiotic. Are și un conținut bogat de vitamina A, vitamina E, calciu, magneziu, sodiu, fier și fos­for. Zeama de varză constituie un detoxifiant excelent. Când ai dureri reumatice, pune la fiert, în puțină apă, patru frunze de varză crudă, patru pumni de țărâțe de grâu și patru cepe tocate mărunt. După ce scade apa, scoate ingredientele, așează-le pe o pânză subțire de bumbac și aplică direct  pe locul dureros. Ține fiertura acolo cel puțin două ore, până începe să dispară durerea. Tratamentul are indicații și în alte tipuri de dureri, nu doar în cele cauzate de reumatism.

Cartofii

Deși sunt bogați în amidon, sunt ideali dacă ai acumulat câteva kilograme nedorite în perioada vacanței de vară. Ei conțin mult potasiu, fier, magneziu, vitamine din complexul B, care te ajută să revii la silueta dinaintea zilelor libere. Cartofii nu trebuie să-ți lipsească din farfurie când muncești mult și ești foarte stresat. Acționează eficient împotriva oboselii. Totul este să-i consumi fierți, nu prăjiți.

Hreanul

Nu este doar un condiment care dă savoare preparatelor culinare, ci are și o multitudine de valențe terapeutice. Bogată în vitaminele B și C, fier, potasiu, calciu și magneziu, rădăcina de hrean este un bun antiseptic, antiinflamator, bronhodilatator și chiar un antibiotic puternic. Îl poți folosi pentru combaterea tusei, astmului bronșic, gripei, afecțiunilor respiratorii de sezon. Te vei simți mai bine și în cazul în care suferi de anemie. Introdu hreanul în alimentația zilnică până la dispariția simptomelor. Folosește-l ca și condiment adăugat în mâncăruri sau consumă zilnic câte o lingură de hrean dat prin răzătoare, cu o lingură de miere de albine.

Conopida

Constituie un izvor de vitamine și săruri minerale, esențiale vieții sănătoase. Indiferent cum este preparată, ea rămâne vedetă între legumele care trebuie consumate săptămânal. Cercetările realizate de specialiști, demonstrează că aceasta este și un bun aliment anticancerigen și detoxifiant. Scade riscul cancerului la sân, pulmonar și de prostată, reglează tensiunea arterială, nivelul hormonal, previne anemia și îmbunătățește sistemul imunitar. Prin valoarea energetică scăzută, este indicată de specialiști și în curele de slăbire și de detoxifiere. Valențele terapeutice o recomandă și în constipație, pentru îmbunătățirea digestiei și reglarea metabolismului. Este și un bun constructor pentru oase și dantură, fortifiant și mineralizant. Leguma este și un excelent pansament pentru stomac. Neutralizază aciditatea gastrică și previne inflamațiile tubului digestiv. Bogată în complexul vitaminic B, vitamina A, vitamina C, calciu, fier, fibre, potasiu și magneziu, conopida trebuie să predomine în alimentație, timp de șapte zile. Astfel, dimineața, se poate consuma o salată de conopidă, cu două felii de pâine integrală. La prânz, un piept de pui la grătar, cu salată de legume crude sau fierte sau un pește la grătar, cu piure de conopidă și salată de roșii, iar seara, o supă de conopidă.