Medicii români sunt în alertă! Primul caz de meningoencefalită West-Nile, din acest an, de pe teritoriul țării noastre, a fost confirmat în urmă cu doar câteva zile, la un apicultor în vârstă de 63 de ani, din Galați. Specialiștii avertizează populația să-și ia măsuri de precauție împotriva țânțarilor și să-și monitorizeze starea de sănătate, dacă prezintă simptome specifice. Iată ce trebuie să știți pentru a preveni boala provocată de acest virus!

 

Articol publicat în ediția printată a Jurnalului de Ilfov Nr. 367 22-page-001

Meningoencefalita West-Nile este o boală care produce inflamația țesuturilor ce învelesc cre­ierul și coloana vertebrală. Afecțiunea este cauzată de virusul ­West-­Nile, răspândit în special prin înțepăturile țânțarilor in­fec­tați, care sunt purtători și care se infectează la rândul lor când se hrănesc din păsări infectate.

Pacienții cu imunitate scăzută pot intra în comă

„Infecția cu virusul West-Nile afectează sistemul nervos central, iar manifestările pot prezenta aspecte diferite: unele persoane pot prezenta simptome ușoare, incluzând febră, dureri de cap, greață, vărsături și uneori inflamarea ganglionilor limfatici și erupție cutanată pe fața anterioară și posterioară a toracelui și abdomenului. Persoanele infectate al căror sistem imunitar este scăzut, pot dezvolta o formă severă a bolii cu manifestări ce includ febră ridicată (39-40 grade Celsius), cefalee, dezorientare, fotofobie, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, paralizie, comă”, a declarat pentru Agerpres.ro dr. Liliana Iordăchescu, directorul Direcției de Sănătate Publică Galați. Aproximativ 80% dintre persoanele infectate, nu prezintă niciun simptom.

Cum aflați diagnosticul cu certitudine

Doar în urma inves­tigațiilor clinice specifice se poate afla, cu certitudine, infestarea cu virusul West Nile. Acestea constă într-o combinație de teste speciale de biologie moleculară. Mai exact, confirmarea diagnosticului are la bază teste ADN sau analiza fluidului din măduva spinării (lichidul cefalorahidian). Potrivit medicilor, analiza lichidului cefalorahidian se face prin prelevarea unor mostre obținute prin puncții spinale – introducerea unui ac în partea inferioară a coloanei vertebrale. Lichidul este analizat apoi în vederea identificării unor dovezi de infecție, cum ar fi creșterea numărului de leucocite și a cantității de proteine. Ambele probe sunt supuse analizei în cadrul unui laborator specializat.

Așa preveniți meningoencefalita!

Pentru evitarea înțe­pă­turilor de țânțari purtători de virus West-Nile, specialiștii recomandă utilizarea plaselor de protecție la uși și ferestre, distrugerea insectelor cu spray-uri și alte substanțe, respectând instrucțiunile de utilizare, aplicarea pe pielea expusă a unei substanțe speciale care îndepărtează țânțarii. De asemenea, pentru o protecție cât mai sigură, medicii mai recomandă purtarea hainelor care acoperă o suprafață cât mai mare a corpului, respectiv, bluze cu mâneci lungi, ciorapi și pantaloni lungi. Dacă situația permite, e bine să se evite ieșirile în aer liber, dimineața, seara și noaptea. Vasele cu flori, butoaiele, recipientele din care se adapă animalele și toate recipientele care conțin apă trebuie curățate și golite frecvent. Apa se schimbă des. Este musai ca instalațiile de apă și canalizare să fie reparate.

Nu există tratament pentru West-Nile

Din păcate, nu există un tratament pentru această afecțiune. Organismul trebuie să lupte singur împotriva infecției. În formele ușoare ale bolii, îngrijirea se face acasă. E nevoie de odihnă suficientă și consumul unei cantități mari de lichid. Cu o îngrijire atentă, în acest caz, starea pacientului se îmbunătățește după câteva zile, în absența unui tratament.

Important de reținut!

Probabilitatea ca o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este redusă. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este cel mai mare pentru oamenii de peste 50 de ani și cei cu deficiențe imune, deși infecția poate să apară la orice vârstă. În general, febra, vărsăturile, sensibilitatea crescută la lumină și starea generală de rău sunt semnele care trebuie să vă trimită urgent la medic. Simptomele pot să dureze de la câteva săptămâni, până la câteva luni. Dacă infecția s-a răspândit la creier, se impune internarea și monitorizarea cu atenție de către săecialiști. În acest caz, se poate recurge la administrarea perfuziilor și conectarea la aparate de susținere și monitorizare permanentă.