Claudiu Frânc, președintele Federației Naționale a Crescătorilor de Bovine din România, a anunțat, în cadrul Zilei Naționale a Bălțatei, care se desfășoară la Tg. Mureș, primele cifre, obținute de la APIA, privind cunatumurile subvențiilor pentru crescătorii de animale, respectiv Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ) și al Ajutorului Național Tranzitoriu (ANTZ) în Campania 2017.

Acestea au fost calculate în funcție de numărul de capete pentru care s-au depus cereri și nu reprezintă sumele finale ele putând suferi modificări după finalizarea controalelor și determinarea efectivului eligibil.

„Vorbim despre bani din subvenții pentru crescători. Aveam în 2015 simplu ANT-ul pe cap și pe lapte plus niște bani pe controlul oficial și registre genealogice. Nu e de mirare că și efectivele erau acolo unde erau. Dacă ne uităm la nivelul de susținere din 2015 când a intrat în vigoare noul PAC.  Au sărit de la Comisia Europeană în sus și ne-au cerut justificări peste justificări. Vestea bună este că s-au închis toate comentariile pe vaca de lapte și carne dar mai există notificări pentru ovine. Deci vaca de lapte este închisă până în 2020. Prognozele noastre arată că am ajuns de la numărul de 110.000 de capete la 202.000. În plus, pentru 2017 am obținut cu ajutorul APIA primele prognoze privind cuantumul pe cap de animal”, a arătat Claudiu Frânc.

Astfel, potrivit acestuia, pentru ANT la bovina de lapte cuantumul este 114,95 lei/to – 81,28 lei/to, iar pentru bovinele de carne este 477,85 lei/cap – 391,16 lei/cap.

La Sprijinul Cuplat, pentru vaca de lapte se estimează suma de 1.714,4 lei/cap, la taurine carne sprijinul este de 1.696,005 lei/cap, iar la lucernă suma ajunge la 760,80 lei/ha.

Avansul la subvenții, din 16 octombrie

Directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Adrian Pintea, a anunțat că inspectorii agenției de plăți se află în plină campanie de controale în teren a fermierilor eșantionați în 2017, iar 30 septembrie este data la care aceștia și-au propus să finalizeze aceste verificări. Mai mult, șeful APIA a spus în premieră pe ce procent se va merge la plata avansului și pentru banii acordați pentru măsurile compensatorii, achitați din bugetul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). El a spus că, începând din data de 16 octombrie, APIA ar putea demara plățile către fermieri atât în sectorul vegetal, cât și în sectorul zootehnic. Potrivit lui Pintea, până pe data de 31 august agenția de plăți a achitat peste 2 miliarde de euro pentru Campania 2016. „Vreau să menționez că împreună cu Ministerul Agriculturii am depus un efort considerabil, astfel încât în această perioadă vom primi acea decizie de derogare de la Comisia Europeană astfel încât fermierii să primească în acest an 70 la sută din bugetul Fondului European de Garantare Agricolă (FEGA) și  84 la sută pentru plățile compensatorii. De asemenea, dorim ca, începând cu 1 decembrie, să demarăm și plata regulară”, a declarat șeful APIA în cadrul Zilei Naționale a Bălțatei.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.367