Numai 56 de sirene au funcționat în București din cele 390 de sirene existente în evidențe, potrivit situației preliminare în urma exercițiului desfășurat miercuri la nivelul Municipiului București și județul Ilfov.
În București, din cele 390 de sirene existente în evidențe (337 electrice și 53 electronice), numai 102 sunt centralizate și pot fi acționate de către ISU București-Ilfov, iar dintre acestea numai 56 au funcționat.
Potrivit biroului de presă al ISU București-Ilfov, în județul Ilfov din 75 de sirene existente în evidențe (58 electrice și 17 electronice), numai 10 sunt centralizate și pot fi acționate de către ISU București-Ilfov, iar dintre acestea numai patru au funcționat.
Totodată, pe timpul desfășurării exercițiului, pompierii au verificat 61 de locații unde sunt amplasate sirene (51 locații în București și 10 în Ilfov).
Potrivit sursei citate, principalele cauze ale nefuncționării sirenelor sunt reprezentate de defecțiuni tehnice, neasigurarea mentenanței sau neasigurarea centralizării — în comandă.
ISU menționează că această situație poate suferi modificări de la o zi la alta, având în vedere că pot exista sirene ce pot fi puse în stare de funcționare prin remedierea defecțiunilor.
De asemenea, pot exista cazuri în care, din cauza defecțiunilor tehnice, sirene care au funcționat miercuri se vor afla în imposibilitatea de a fi acționate la o simulare ulterioară.
Exercițiul de verificare a sirenelor din municipiul București și județul Ilfov — Alarma la dezastre — a fost declanșat, miercuri, în cadrul acțiunilor de testare și verificare a sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.
Au fost transmise 5 impulsuri a 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele.
Pentru încetarea alarmei s-a transmis un semnal continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute.
În Capitală, exercițiul a început la ora 10,00 și a avut drept scop antrenarea autorităților administrației publice locale, pregătirea populației prin cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare, precum și verificarea funcționării sirenelor de alarmare publică.
Simulările vizează atât verificarea echipamentelor care pot fi acționate în mod centralizat (simultan), cât și a celor cu acționare locală. Totodată, rezultatele verificărilor vor fi centralizate la nivel județean și vor face obiectul unor analize în cadrul comitetelor județene pentru situații de urgență, în vederea îmbunătățirii modului de alarmare a populației în situații de protecție civilă.
Potrivit IGSU, se desfășoară lunar, la nivel național, exerciții destinate verificării funcționării mijloacelor de alarmare a populației, în scopul centralizării permanente a datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de înștiințare, avertizare și alarmare, precum și pentru pregătirea continuă a autorităților administrației publice locale.
Începând cu luna august, în prima zi de miercuri a fiecărei luni, în intervalul orar 10,00 — 11,00, au fost acționate sirenele de alarmare publică existente în toate județele.