13 septembrie 2017 – 164 de ani de cinstire a memoriei, curajului și devotamentului eroilor pompieri
Grupul de Intervenție nr. 4 – sau partea ”ilfoveană” a Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dealul Spirii” București – Ilfov (ISU BIF) – este reprezentat de circa 500 de pompieri care asigură intervenția de urgență în 65% din teritoriul județului Ilfov, dar și în Capitală (majoritatea sectorului 1 și o mare parte din sectorul 2).
Articol apărut în nr. 369 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Dr. Irinel Alexandru Precup, comandantul Grupului de Intervenție nr. 4 (format din Biroul coordonare intervenții și misiuni, Detașamentul de pompieri ”Otopeni”, Detașamentul de Pompieri ”Băneasa”, Detașamentul de Pompieri ”Fundeni” și Secția de Pompieri ”Snagov”) a fost de acord să ne prezinte câteva date statistice din activitatea celor pe care-i conduce, mai ales că întâlnirea noastră a avut loc la ceas de mare sărbătoare pentru pompieri – aniversarea, pe 13 septembrie 2017, a 164 de ani de la eroica bătălie din Dealul Spirii, din aceeași zi a anului 1848. Atunci, după trei luni de conflicte în timpul Revoluției, în ultima confruntare armată de pe teritoriul Țării Românești, Compania de Pompieri București, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, s-a angajat în lupta cu otomanii, care, de 20 de ori mai numeroși, au pătruns în oraș prin bariera Dealul Spirii. Au căzut în bătălie mai mult de jumătate dintre pompierii români, dar s-a reușit asaltarea artileriei dușmane, iar ziua de 13 septembrie a rămas un reper de cinstire a memoriei, curajului și devotamentului acestor eroi.
SMURD, cele mai multe intervenții
La nivelul judeţului Ilfov se regăsesc o serie de obiective de mare importanţă atât pentru regiunea Bucureşti – Ilfov, cât şi pentru ţară, care prin activităţile desfăşurate comportă mai multe tipuri de riscuri (spre exemplu, SC Rompetrol Gas SRL, SC OMV Petrom SA – Agenţia Comercială Bucureşti Sud, SNGN Romgaz SA – suc. de înmagazinare subterană a gazelor naturale Ploiești – Depozit Bălăceanca, SC Rompetrol Downstream SRL București, cu depozit la Mogoşoaia, Aeroportul Internaţional ”Henri Coandă”, din Otopeni), lucru ce impune dotarea şi asigurarea intervenţiei în caz de incendiu, cu autospeciale performante, care prezintă caracteristici aparte faţă de autospecialele de uz general. Apoi, dezvoltarea unor investiţii în special pe verticală (clădiri înalte de peste 30 m) implică, de asemenea, folosirea pe timpul intervenţiilor a unor autospeciale adecvate lucrului la înălţime, cu tehnicitate ridicată, care să necesite un spaţiu de manevră cât mai mic.
În acest context, comparativ cu anii precedenţi, în 2016, numărul acţiunilor la care a fost solicitat ISU BIF, în Ilfov, a crescut cu aproximativ 70%, de la 3.825 la 6.493. Dintre acestea, 4.832 au fost acţiuni SMURD (75%), 736 incendii (11%) iar 925 alte situaţii (misiuni, deplasări fără intervenţie, alerte false, anunţuri eronate, întorşi din drum etc.). Așadar, cea mai mare pondere a intervenţiilor a fost reprezentată de ajutorul medical de urgenţă, acordat de echipaje specializate din cadrul structurilor de intervenţie, încadrate pe autospecialele de descarcerare şi ambulanţele de prim ajutor calificat. Din numărul total de intervenţii la care au participat structurile SMURD, 4.296 au fost acţiuni pentru acordarea primului ajutor medical calificat de urgenţă, reprezentând 89% din totalul acţiunilor.
Autospecialele de descarcerare au intervenit pentru permiterea accesului şi degajarea victimelor în cele mai bune condiţii şi cât mai rapid posibil la 370 accidente rutiere în care au fost implicate 791 persoane dintre care 720 adulţi şi 71 copii.
Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) este unitatea de intervenţie publică integrată, de importanţă strategică, fără personalitate juridică, având în structura sa echipe integrate de reanimare, specializate în acordarea asistenţei medicale şi tehnice de urgenţă, precum şi echipe cu personal paramedical, specializat în acordarea primului ajutor calificat. SMURD funcţionează în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, având ca operator aerian structurile de aviaţie ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, în colaborare cu spitalele judeţene, regionale şi cu autorităţile publice locale. Personalul paramedical este instruit special la diferite niveluri în acordarea primului ajutor calificat, utilizând echipamente specifice, inclusiv defibrilatoarele semiautomate externe, activând în echipe, într-un cadru instituţionalizat. În prezent, activitatea SMURD Bucureşti – Ilfov este coordonată de către ISU BIF şi Spitalul Clinic de Urgenţă București – Departamentul UPU – SMURD.
Atenție la incendii!
După intervenţiile SMURD, cea mai mare pondere a solicitărilor adresate ISU Ilfov, în 2016, a fost reprezentată de intervenţiile pentru stingerea incendiilor. Echipajele specializate au acţionat pentru localizarea, lichidarea şi înlăturarea efectelor negative a 734 incendii, inclusiv de vegetaţie uscată, iar pe timpul acţiunilor de intervenţie au fost salvate bunuri materiale în valoare de aproximativ 17.635.802 lei, în creştere cu aproximativ 115% faţă de anul 2015.
În urma analizei efectuate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale din Ilfov a rezultat că, exceptând incendiile de vegetaţie uscată, cele mai multe incendii s-au înregistrat în Voluntari, Pantelimon, Popești – Leordeni, Glina, Buftea, Chiajna, Chitila, Domnești și Snagov. Cele mai frecvente surse de aprindere a incendiilor sunt reprezentate de scurtciruitele electrice.
Dacă vorbim însă de incendii de vegetaţie uscată, cele mai multe s-au înregistrat în Balotești, Voluntari, Glina, Dragomirești, Măgurele, Afumați, Găneasa, Pantelimon. S-a constatat, în acest context, că lunile când au avut loc cele mai multe incendii de vegetaţie uscată sunt iulie şi septembrie. Așadar, mare atenție, mai ales că, majoritatea acestor fenomene se produc din cauza temperaturilor foarte ridicate pe timpul verii, dar şi din cauza persoanelor care desfăşoară, toamna, activităţi de igienizare a solului fără a-şi asigura măsurile de precauţie necesare.
Cel mai înalt nivel al intervenție, în situații de urgență, pe toate palierele!
Despre cea mai modernă stație de pompieri din țară, inaugurată recent, la Brănești (parte a Grupului de Intervenție nr. 3 din cadrul ISU BIF), Jurnalul de Ilfov a relatat pe larg, în luna iulie a.c.
Așa că, am ales să îi vizităm pe pompierii Detașamentului de la Otopeni, conduși de comandantul de detașament căpitan Lucaci Florin. I-am găsit gata de intervenție, zona lor de acțiune fiind reprezentată, în primul rând, de Aeroportul ”Henri Coandă”, din imediata vecinătate, dar și de localitățile Otopeni, Tunari, Săftica (din Balotești) și Petrești. 30 de subofițeri pe tură asigură salvarea vieților și a bunurile celor aflați la un moment dat, într-o situație de urgență. Am vorbit despre intervențiile rapide în cazul unui eveniment nedorit pe aeroport, și, am aflat că drumul din spatele Detașamentului, din satul Dimieni, dacă ar fi practicabil (ceea ce înseamnă macar pietruit), ar scurta cu mult timpul de intervenție. Iar asta ar însemna foarte mult, inclusiv pentru mașinile de la Salvare!