Ziua care urmează praznicului Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, este închinată Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov. Moaștele sale sunt așezate la loc de cinste în Catedrala Patriarhală din București și, cu prilejul praznicului, anual, acestea reunesc în rugăciune și închinare, mii de pelerini din toate colțurile țării. Datorită evlaviei credincioșilor pentru acest sfânt, el a primit și numele de Ocrotitor al Bucureștilor.

 

Sfântul Dimitrie cel Nou Basarabov este unul dintre cei mai iubiți sfinți de pe bolta Ortodoxiei Române. El s-a născut în satul Basarabi, la sud de Dunăre (în Bulgaria). A trăit în secolul al XIII-lea, în timpul „imperiului“ vlaho-bulgar de la Târnovo, unde s-a retras într-o peșteră. Nu se știe cât timp a petrecut acolo și nici când a trecut la cele veșnice. Din scrierile bisericești aflăm ­însă că, înainte de a ­muri, s-a așezat singur între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu, fiind acoperit în timp de apele râului. Moaștele sale au rămas multă vreme sub ape, până când i s-a arătat în vis unei copile care pătimea de duh necurat și i-a spus: „Dacă părinții tăi mă vor scoate din apă, eu te voi tămădui“. Mergând la locul indicat în vis, lângă râul Lom, părinții fetei au găsit trupul neputrezit și luminat al Sfântului Basarabov, între două pietre.

Cum au ajuns moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov în România

Moaștele Sfântului Cu­­­­­vios Dimitrie au fost duse în ­biserica din Basarabi. Domni­torul Țării Ro­mânești de atunci a plătit o sumă mare de bani pentru aduce­rea moaștelor Cu­viosului Di­mitrie în Bu­curești. “Delegația nu a reușit să intre în acest oraș, deoarece caii nu au vrut să mai meargă. În această situație, membrii delegației au hotărât să tragă la sorți, pentru a stabili drumul pe care vor merge cu moaștele Sfântului Dimitrie. La sorți a căzut drumul spre Basarabi, și astfel moaștele au fost reașezate în biserica din Basarabi. Au stat în această biserică până în timpul războiului ruso-turc (1768-1774), când ge­neralul rus Petru Salticov, trecând prin satul Basarabov, a luat moaștele cu intenția de a le trimite în Rusia. Însă, la rugămintea lui Hagi Dimitrie, negustor de origine macedoromân, precum și a mitropolitului Grigorie II al Țării Românești, ­le-a dăruit poporului român. Moaștele au fost așezate cu cinste, în iunie 1774, în actuala Catedrală Patriarhală din București”, scrie site-ul crestinortodox.ro.

Jurnalul de Ilfov urează celor ce-și serbează astăzi onomastica, un sincer și călduros La mulți ani!, sănătate și liniște sufletească! Bunul Dumnezeu să vă păzească și să vă ocrotească!