Foto: basilica.ro

Întâistătătorul Bisericii Ruse se află în România, pentru prima dată, după 1989. Părintele Kirill, Patriarhul Rusiei a ajuns la București, ieri după-amiază și este însoțit de o delegație a Bisericii Ruse. Patriarhul Rusiei a adus de la Mănăstirea Diveevo un fragment din moaştele Sfântului Cuvios Serafim de Sarov, care vor fi dăruite comunităţii ortodoxe ruse din Bucureşti (Biserica Sfântul Nicolae – Tabacu).

 

La întâmpinarea delegației ruse, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a adresat Preafericitului Părinte Patriarh Kirill un cuvânt de bun venit în numele Sfântului Sinod, al clericilor și al credincioșilor ortodocși din România. „Ne bucurăm că ati acceptat invitaţia noastră de a comemora mărturisitorii Ortodoxiei din timpul comunismului. Ne-ați adus un mare dar, moaștele Sfântului Serafim de Sarov, care e cunoscut în întreaga Ortodoxie. Ne rugăm Sfinţilor Serafim şi Dimitrie ca vizita Preafericirii Voastre sa fie binecuvântată și binecuvântătoare”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, citat de basilica.ro.

Patriarhul Kirill: „Valorile Ortodoxiei sunt comune pentru români și ruși. Relații bune pot exista doar atunci când oamenii au valori comune”

Potrivit aceleiași surse, la rândul său, Patriarhul Kirill şi-a exprimat bucuria de a păşi pe pământul României şi a transmis felicitări Patriarhului Daniel cu prilejul momentului aniversar. „Am onoarea, aflându-mă acum în București, să transmit felicitările mele fratelui meu, Preafericitul Părinte Daniel, cu prilejul împlinirii a 10 ani de la intronizarea sa ca Patriarh al României. Sunt bucuros sa aduc un fragment din moaștele Sfântului Serafim, unul dintre cei mai iubiti sfinţi din Rusia. Valorile Ortodoxiei sunt comune pentru români și ruși, pentru România și Rusia. Relații bune pot exista doar atunci când oamenii au valori comune. Noi ortodocșii trebuie să ţinem minte că avem valori comune. Avem un potențial imens pentru viaţă în pace, cooperare și interacţiune. Vreau să vă salut cordial Preafericirea Voastră, pe ierarhii şi poporul român”, a spus Patriarhul Kirill, în cuvântarea sa.

Patriarhul Rusiei participă la manifestările religioase şi culturale prilejuite de hramul Catedralei Patriarhale

Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii se află în România la invitaţia Patriarhului Daniel pentru a participa la manifestările religioase şi culturale prilejuite de hramul Catedralei Patriarhale, de astăzi. Preafericirea Sa prezidă Sfânta Liturghia oficiată în cinstea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, iar mâine va participa la şedinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.