Am intrat în Postul Crăciunului. Până pe 25 decembrie când sărbătorim mult așteptata Naștere a Pruncului Sfânt, trebuie să trecem printr-un amplu proces de purificare sufletească și trupească pentru a-L primi pe Mântuitorul Iisus Hristos așa cum se cuvine.
În toate aceste zile, trebuie să renunțăm la lucrurile rele care ne îndepărtează de Dumnezeu. Pe lângă disciplina alimentației trebuie să lucrăm foarte mult și la conduita comportamentului. Biserica Ortodoxă Română a stabilit pentru pregătirea credincișilor în vederea marelui praznic al Nașterii lui Mesia, Crăciunul, să mâncăm doar alimente vegetale (cu excepția dezlegărilor), să ne spovedim, să ne mărturisim păcatele și să ne rugăm în tihnă, din adâncul sufletului, cu gând curat. Mai mult decât oricând, trebuie să fim buni, milostivi, generoși, să iertăm și să ne ajutăm semenii aflați în suferință. Privirile noastre să fie mai luminoase decât în zilele precedente, iar gurile să ni se umple de lauda venirii pe lume a lui Hristos, trimisul lui Dumnezeu pe pământ prin care toți ne găsim mântuirea.
40 de zile de post și rugăciune
Pregătirea pentru primirea în ieslea sufletului a Pruncului Sfânt, Întrupat, necesită abținerea de la alimentația de dulce. Timp de 40 de zile de acum înainte, trebuie să consumăm doar apă și alimente vegetale. Până în ziua Crăciunului, în farfuriile noastre trebuie să se regăsească doar legume, fructe, cereale și zarzavaturi, bogate în vitamine și săruri minerale. Cartofii, mazărea, fasolea, lintea, ciupercile, ardeii, morcovii, ceapa, usturoiul, țelina, spanacul, varza, nucile, alunele, merele, perele, strugurii, lămâile și portocalele vor fi nelipsite din meniu. Numai în zilele stabilite de preasfinții părinți avem voie să introducem în alimentație pește și untdelemn. Însă, fiind multe dezlegări, Postul Nașterii Domnului este mult mai ușor de ținut decât cel al Paștelui, având multe dezlegări la pește și untdelemn.