Avem 5,2 milioane de pensionari. Raportul dintre numărul mediu de pensionari și cel al salariaților variază între 5 pensionari la 10 salariați, în București și 17 pensionari la 10 salariați, în Teleorman.
În trimestrul IV 2016, numărul mediu de pensionari a fost de 5,24 milioane, în scădere cu 6.000 de români față de trimestrul precedent, au transmis reprezentanții Institutului Național de Statistică. Potrivit aceleiași surse, pensia medie lunară a fost de 958 lei, mai mare cu 0,7% față de trimestrul precedent. Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 931 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limita de vârsta cu stagiu complet de cotizare (fără impozit și contribuția de asigurări sociale de sănătate) și câștigul salarial mediu net a fost de 50,1% (comparativ cu 53,3% în trimestrul precedent), mai arată statisticienii.
Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 9 la 10; acest raport prezintă variații semnificative în profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariați în Municipiul București, la 17 pensionari la 10 salariați, în județul Teleorman.
Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanțe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă și cea maximă depășind 400 de lei (750 lei în județul Giurgiu, față de 1.183 lei, în București).
Pensionarii de asigurări sociale dețin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89,2% în totalul celor de asigurări sociale.
Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (75,6%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale.
Pensionarii cuprinși în categoriile de pensii – anticipată și anticipată parțial – au reprezentat 1,8%.