Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze pe teritoriul Statelor Unite ale Americii asupra faptului că Serviciul Național de Meteorologie (National Weather Service) a emis o serie de alerte privind condițiile meteorologice severe pentru nord-estul Statelor Unite, pentru zilele de  14 și 15 martie 2017.

Pentru statele Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire,  New Jersey, New York, Pennsylvania, Rhode Island și Vermont au fost emise avertismente de furtună de zăpadă, cu ninsori abundente, temperaturi scăzute și viscol, în vigoare până la 15 martie 2017, orele 20.00, autoritățile recomandând evitarea călătoriilor care nu au caracter de urgență. Traficul aerian și feroviar în marile orașe – New York, Boston, Philadelphia – este afectat, peste 1500 de curse aeriene fiind anulate.

Pentru orașul New York, avertizarea de furtună de zăpadă este în vigoare în cursul zilei de 14 martie 2017. Cursele din și spre aeroporturile JFK, LaGuardia și Newark  sunt, în cea mai mare parte, anulate sau vor prezenta întârzieri considerabile.

Cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la New York: +1 212 682 9120, +1 212 682 9121, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al Consulatului General al României la New York:  +1 917 679 9874.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet www.weather.gov, www.nyc.gov și www.mae.ro şi reaminteşte cetăţenilor  români care călătoresc în străinătate că au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.