Liceul ”Dumitru Dumitrescu”, din Buftea, a fost sâmbătă, 25 noiembrie, ca de fiecare dată, gazda primitoare a Concursului Regional ”Zâmbete în pași de dans” 2017, eveniment organizat de Palatul Copiilor și Elevilor Ilfov, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Județului Ilfov, cu sprijinul Primăriei din Buftea.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 379, ediția print

Încă de la primele ore ale dimineții, zeci de ­mici dansatori, însoțiți de părinți și profesori coordonatori, au luat cu asalt moderna sală de sport a Liceului ”Dumitru Dumitrescu”, au început să se îmbrace în costume, care de care mai colorate, mai sclipitoare și mai frumoase, să își aranjeze codițele, fetele, sau frezele, băieții, unele fete cochete și mai mari, să se machieze, să își admire vestimentația și să pună la punct ultimele detalii coregrafice, în concordanță cu dimensiunile sălii.

Peste 500 de participanți

Dansatori cu vârste între 5 și 19 ani s-au întrecut în dansuri specifice categoriilor Caracter, Fantezie Coregrafică, Dans Modern, Dans Popular, Dans Contemporan, Majorete, Show – Rewue, Aerobic. Cornel Gănescu, profesor de dans popular la Palatul Copiilor și Elevilor Ilfov și membru al juriului ne-a povestit că, în primii ani, festivalul era organizat la nivel județean, în Ilfov, și se numea ”Flori de mai”. Și, evident, era organizat în luna mai. ”Anul trecut, a devenit pentru prima dată festival regional și a fost schimbată perioada de organizare pentru a fi favorabilă participării pentru toți copiii. Și, bineînțeles, am schimbat și denumirea, având în vedere că dansul înseamnă o bucurie a celor care îl practică, în primul rând. La festivalul din acest an participă peste 500 de copii din zece județe, inclusiv Ilfov și București. Este un concurs regional, ce se înscrie în calendarul Ministerului Educației și cuprinde mai multe secțiuni de vârstă, respectiv 5–7 ani, 8-10 ani, 11-14 ani și 15–19 ani. Avem toate categoriile de dans, mai puțin dansul sportiv”, ­ne-a mai spus prof. ­Gănescu.

Dansul, să devină disciplină la școală

Organizatorii festivalului își doresc să continue tradiția în fiecare an, mai ales că speră ca acest concurs să poată deveni în scurt timp unul de nivel național. Mai mult, intenția este aceea de a promova astfel cât mai mult dansul, în ideea de a deveni disciplină în școa­lă, să poată deveni un op­țional. ”Ideea noastră este să încercăm să apropiem dansul cât mai mult de școală. Oricum, cursurile de dans funcționează de cele mai multe ori după programul de școală. Bine ar fi ca dansul să facă parte din orarul elevului, ca disciplină. Suntem promotori ai mișcării și vrem să îmbunătățim zona de mișcare și la școală, în ideea că generația de acum este ancorată pe lângă calculator, iar noi vrem să îi mișcăm pe copii și cu sportul și cu dansul și cu partea artistică”, ne-a marturisit profesorul Cornel Gănescu.

A fost un spectacol plin de talent, culoare și ambiție, răsplătit la sfârșit cu numeroase diplome și cupe, dar și aplauze furtunoase din partea spectatorilor. Anul acesta am avut ocazia să participăm la cea de a zecea ediție a concursului regional, ediție aniversară, la care s-au înscris cu peste 100 participanți mai mult față de anul trecut. Juriul a avut foarte mult de muncă, pentru că toți concurenții au fost foarte bine pregătiți, dornici să își pună în valoare aptitudinile. S-au acordat premiile I, II și III, în competiție fiind înscrise atât formații ce aparțin școlilor din sistemul public, cât și de la cluburile private.