Copiii din Voluntari au învățat, încă o dată, cât de important este să ajuți oamenii aflați în situații dificile, să dăruiești din suflet și să fii sensibil la nevoile semenilor.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 379, ediția print
La Școala Generală nr. 1 din Voluntari este deja o tradiție ca în luna noiembrie să se desfășoare Campania ”Săptămâna legumelor și fructelor donate”, acțiune inclusă în cadrul Strategiei Naționale de Acțiune Comunitară (SNAC), al cărei scop este de a sprijini persoanele aflate în dificultate.
Prin urmare, cei 2.246 de copii, profesori și părinți ai școlii s-au mobilizat, au strâns bani, au achiziționat și donat fructe și legume Centrului Don Orione, din Voluntari.
Un strop de bucurie pentru bunicii găzuiți la Don Orione
”Ne-am gândit împreună cu copiii să mergem la Centrul Don Orione, să donăm fucte și legume pentru cei care se află în această instituție. În fiecare an, mergem undeva să donăm. Anul trecut, am mers la Centrul de îngrijiri paleative Sf. Irina. Am cumpărat fructe și legume, după ce ne-am consultat cu instituția ce anume au nevoie, să putem veni astfel într-adevăr în sprijinul lor. Am cumpărat cele necesare cu sprijinul elevilor și părințior, care au donat câte 50 de bani de copil. În școala noastră învață 2.246 de elevi, dar la acțiunea efectivă de donare participă anul acesta copiii claselor a II-a B și a II-a D. Anul acesta a fost implicat în această acțiune caritabilă învățământul primar, dar anul trecut au fost să doneze copiii din învățimântul gimnazial”, ne-a declarat prof. Ana Maria Grigoraș, directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 din Voluntari.
Copiii le-au umplut sufletul de bucurie celor 30 de bunici și bunicuțe ce au participat la micul eveniment. Vârstnicii au ascultat cu lacrimi în ochi cum cei mici interpretau cu inocența specifică vârstei cântecelele ”Fructele” și ”Culorile” și au oferit cu timiditate flori doamnelor, vizibil emoționate de gestul frumos, de tinerețea și voioșia prichindeilor veniți în vizită.
În România, Congregaţia Don Orione slujeşte în Oradea, Bucureşti-Voluntari, din 1994, unde este şi un azil pentru vârstnici şi bolnavi, cu o secţie pentru copiii şi tinerii cu dizabilităţi psiho-fizice grave, precum şi în Iaşi – din 1998, unde se află şi un seminar. Pe lângă activitatea formativă a viitorilor preoţi şi călugări, Congregaţia Don Orione coordonează şi activităţi educative şi caritative prin asistenţa la domiciliu a câtorva zeci de familii nevoiaşe.
Misiunea asociației Don Orione este reprezentată de grija faţă de persoanele aflate in dificultate. Activitatea asociaţiei este indreptată în două direcții, ocupându-se pe de o parte în sistem de azil de îngrijirea a 60 de bătrâni, iar de altă parte de îngrijirea a 40 de copii şi tineri care suferă de tulburări de spectru autist, tulburări de limbaj, boli genetice, Sindrom Down, tetrapareză şi alte deficienţe. De asemenea, asociația adăpostește și 15 fete orfane care au fost date afară din orfelinat la împlinirea vârstei de 18 ani.
Ajutor pentru cei aflați în suferință
”Misiunea Bisericii Romano – Catolice a luat ființă la București, în urmă cu 23 de ani. În câteva apartamente, la început, am găzduit primii bătrâni și primele fete orfane care au fost date afară din orfelinat la împlinirea a 18 ani. Încet, încet, a luat naștere, în Voluntari, Centrul Don Orione care funcționează exclusiv, din donații. Actuala structură a fost inaugurată în 2007 și are în prezent circa 120 de beneficiari. Don Orione a fost un preot italian, ce a trăit între anii 1872 – 1940, fiind fondatorul congregației Don Orione. Există misiuni în 33 de țări, casa mamă aflându-se în nordul Italiei, la Tortona. Acest preot a dorit din timpul vieții sale să facă binele celuilalt, lucru pe care l-a învățat de la părinții săi. A simțit că nu va fi cumva împlinit până când nu îi va ajuta și pe ceilalți. Și așa a devenit preot și a dezvoltat această congregație catolică, asemănătoare cu un ordin călugăresc, prin deschiderea caselor de seminar unde învățau viitorii preoți, a caselor cu bătrâni bolnavi, orfani, cumva toată paleta de nevoiași”, ne-a declarat părintele Marius Bereșoaie, directorul Casei Don Orione, din Voluntari. Părintele Marius ne-a spus că în Casa Don Orione sunt primiți bătrâni indiferent de confesiune, pentru că nu se ține cont de rasă ori de confesiunea religioasă, ci doar dacă respectivul are o problemă sau o suferință.