Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a anunțat direcțiile noi pe care le vor urma subvențiile agricole.

El a făcut public un document oficial cu o serie aspecte de care statele membre vor fi obligate să țină seama la elaborarea și implementarea viitoarei Politici Agricole Comune. Față de exercițiile financiare anterioare, cel de după 2020 va responsabiliza și mai mult autoritățile naționale privind acordarea plăților către fermieri. În decembrie, miniștrii agriculturii din UE vor discuta această propunere a comisarului UE.

Planuri strategice monitorizate de CE

Odată cu următoarea reformă agrară, Comisia Europeană planifică o schimbare fundamentală de curs. Desigur, cei doi piloni cunoscuți ar trebui să rămână în continuare pentru plăți directe și măsuri de dezvoltare rurală. Cu toate acestea, în viitor, UE ar trebui să se limiteze la definirea parametrilor și a obiectivelor politice ale PAC. Statele membre vor fi responsabile de punerea în aplicare a politicii agricole a UE. Pentru a face acest lucru, acestea vor elabora planuri strategice naționale privind PAC, care vor fi revizuite, aprobate și monitorizate de către Comisie.

Plata pe înverzire, eliminată

Eliminarea plății pe înverzire cu forma sa actuală este, la acest moment, cea mai de impact decizie luată la nivelul Uniunii Europene. Comisarul Phil Hogan a arătat că sistemul actual nu doar că a pus piedici fermierilor, dar nici nu și-a dovedit eficiența. Oficialul a atras însă atenția că deși regulile actuale de greening trebuie modificate, acest lucru nu înseamnă că nu vor fi impuse noi reguli care să mențină exploatațiile într-o relația bună cu clima și mediul.

A doua chestiune arzătoare privind banii pentru ferme după 2020 este plafonarea plăților directe pe exploatație. Au existat mai multe schițe pe care s-a discutat, ultima având înscrise sumele 60.000-100.000 de euro ca nivel de limitare a totalului de subvenție pe fermă. În documentul datat 29 noiembrie, Phil Hogan a renunțat la menționarea unor sume concrete, însă discuția despre plafonare rămâne. Limitările ar putea fi actualizate și bătute în cuie abia după mai 2018, atunci când va exista și o schiță pentru cadrul financiar multianual al Uniunii Europene.

Sprijin pentru fermele mici

Cea de-a treia direcție clară vizează sprijinirea fermelor mici și mai puțin a exploatațiilor mari din UE. Redistribuirea primului pilon al celui de-al doilea pilon ar trebui consolidată, de asemenea, pentru a sprijini mai bine întreprinderile mici și mijlocii. În cele din urmă, ar trebui să se asigure că sprijinul se acordă numai fermierilor reali care își câștigă existența în agricultură. În plus, următoarea reformă vizează reducerea diferențelor dintre plățile directe între statele membre.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.381