Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, a anunțat că programul Start-Up Nation va continua și în 2018, iar firmele înființate anul acesta și care nu au primit finanțare ar putea să se înscrie și anul viitor.

Laufer a adăugat că, deși legislația privind acest program prevede ca firma să aibă cel mult un an de la înființare, dorește să modifice această prevedere pentru ca toți cei care au înființat o firmă în acest an și nu le-a fost aprobată finanțarea să se poată înscrie și anul viitor.

Programul funcționează foarte bine

Ministrul a mai declarat că este mulțumit de evoluția programului. „Sunt foarte mulțumit! Am terminat acum două săptămâni semnarea tuturor contractelor de finanțare, am contractat 100% fonduri europene, am contractat 100% fondurile de la bugetul de stat, a fost un volum de 10 ori mai mare decât ne-am permis noi, ca instituție, să-l ducem, dar
l-am dus, cu weekend-uri și ore suplimentare, cu oameni care au stat voluntar peste program, a fost un hei-rup”. El a mai spus că foarte mulți aplicanți au primit deja credite-punte în acest moment, iar de săptămâna trecută au început să ajungă la minister cererile de rambursare și cele de plată. „Deci suntem în plin proces de implementare, cu plăți cu tot“, a adăugat Laufer.

Finanțare pentru 8.600 de firme

În luna iulie, Laufer declara că au fost depuse 19.026 planuri validate ca fiind bune, din care 8.600 intră la finanțare. „Finanțarea totală cerută este de 3,7 miliarde de lei, însă valoarea pe care o avem noi alocată pentru acest an este de 1,7 miliarde de lei, ceea ce ar însemna că există o cerere suplimentară de 2 miliarde de lei pentru finanțare. (…) Apreciez foarte multe efortul depus de antreprenori și de cei care și-au făcut curajul să se înscrie în programul Start-Up Nation, s-au dus și au creat un plan de afaceri, au creat o viziune, au depus un efort pe care eu îl apreciez foarte mult și fără de care programul nu s-ar fi bucurat de un asemenea succes”, spunea Laufer, la acea dată.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.381