O informare meteo emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie a intrat în vigoare sâmbătă seara şi este valabilă până duminică la ora 20.00, fenomenele vizate fiind ninsori viscolite la munte, intensificări ale vântului, precipitaţii mixte în nord, nord-vest şi centru.

Începând de sâmbătă seara, la munte predomină ninsorile, care local vor deveni mai consistente, iar vântul va continua să aibă intensificări, viscolind şi spulberând ninsoarea. Intensificări ale vântului vor fi temporar şi în restul ţării, cu precădere în sud şi în est, cu rafale în general de 50…55 km/h.

 

Riscul de producere a avalanşelor în Munţii Făgăraş şi Bucegi se menţine mare până luni seara

Meteorologii anunţă că riscul producerii de avalanşe în zona înaltă a Munţilor Făgăraş şi Bucegi se menţine mare până luni la ora 20.00. Potrivit Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, riscul producerii avalanşelor în Munţii Făgăraş şi Bucegi, la peste 1.800 de metri altitudine, este de patru, pe o scară de la 1 la 5, reprezentând risc mare.

”Vremea va fi în general închisă şi se va răci. Cerul va fi noros. Pe arii extinse se vor semnala ninsori moderate cantitativ. Stratul de zăpadă va creşte în întreaga arie monitorizată. Vântul va sufla tare din sector sud-vestic apoi vestic, cu rafale de peste 70-80 km/h, iar în zona înaltă va depăşi 100-120 km, viscolind şi spulberând puternic zăpada. Temporar se va semnala ceaţă asociată cu depuneri de chiciură”, arată Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, potrivit Mediafax.ro.

Potrivit meteorologilor, la altitudini mai mici de 1.800 de metri riscul producerii avalanşelor este însemnat.

La peste 1.800 de metri altitudine, vântul puternic, care va sufla la rafală cu peste 100-120 km/h viscolind şi spulberând puternic zăpada, însoţit de ninsori moderate cantitativ, va forma numeroase plăci de vânt, care se vor depune peste stratul relativ instabil din partea superioară a stratului de zăpadă, format în perioada precedentă, strat umezit şi îngreunat după perioada mai caldă din ultimele zile.

Declanşările de avalanşe sunt probabile chiar şi în condiţiile unei slabe supraîncărcări cu turişti sau schiori, mai ales pe pantele mai înclinate. Sunt aşteptate izolat şi declanşări spontane de avalanşe medii sau mari.

Centrul Infotrafic al Poliţiei informează că traficul rutier se desfăşoară în condiţii de ninsori slabe în zonele înalte din cinci judeţe, lapoviţă în Bihor şi ploi în Muntenia, precum şi 10 judeţe. Şoferii sunt sfătuiţi să reducă viteza.

Nu sunt anunţate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită din cauza vreunui accident sau a vremii nefavorabile, nici probleme majore privind fluenţa traficului, arată Infotrafic.

Se înregistrează, însă, ninsori slabe în zonele înalte din judeţele Cluj, Bistrita-Năsăud, Bihor, Maramureş, Alba şi Suceava, lapoviţă în zona localităţii Ştei din judeţul Bihor şi ploi în Muntenia şi judeţele Dolj, Olt, Caraş-Severin, Bihor, Maramureş, Sălaj, Braşov, Mureş, Neamţ şi Tulcea.

Pentru reducerea riscului de implicare în accidente, când carosabilul este umed, şoferii sunt sfătuiţi să reducă viteza, să fie atenţi şi să nu bruscheze comenzile maşinii.