Ajunsă la cea de-a doua ediție, campania de „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin“ derulată de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu“ și Patriarhia Română, salvează tot mai multe vieți. Sâmbătă, pe 27 ianuarie, 40 de femei cu vârste cuprinse între 25-64 ani din comuna Nuci au fost examinate gratuit de către specialiștii în domeniu, fiind supuse testului Babeș-Papanicolau.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 389, ediția print
Este esențial ca toate femeile să facă periodic acest test care permite diagnosticarea eventualelor leziuni canceroase, din timp, când viața le-ar putea fi salvată, spun organizatorii. Iar programul Patriarhiei demarat în parteneriat cu specialiștii Institutului Oncologic din Capitală oferă această șansă și femeilor fără posibilități financiare și asigurare de sănătate, din satele în care, oricum, nu ar putea fi efectuate astfel de investigații clinice. La a doua ediție a campaniei „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin“, a fost rândul reprezentantelor sexului frumos din comuna Nuci să fie consultate gratuit. Acestea vor afla rezultatele analizelor prin medicii de familie în evidența cărora se află. În cazul în care analizele vor indica existența celulelor canceroase, pacientele vor fi consiliate și îndrumate către unitățile medicale unde vor efectua analize suplimentare și se pot trata în mod corespunzător. Specialiștii vor reveni la Nuci pentru noi examinări, dacă vor mai fi alte solicitări din partea pacientelor. De altfel, programul a fost primit cu bucurie și de cadrele medicale din localitate. „Suntem mai depărtați de oraș, marea majoritate a femeilor sunt casnice, au mai puțină preocupare pentru acest capitol. În general, femeile înscrise la noi au venit și sunt în permanență în contact cu noi. Această campanie mi se pare deosebită, benefică, sperăm că va fi și la anul. Orice diagnostic din pripă are șanse de vindecare“, a spus Elena Iosincă, asistent comunitar la Dispensarul Nuci.
„În Institutul Oncologic am constatat că vin destul de puține femei care să fie în programul de screening al Ministerului Sănătății, gratuit pentru toată lumea, și în acel moment ne-am gândit ce putem face pentru promovare, o dată să apelăm la media și cum putem să venim în folosul comunităților din afara Bucureștiului care ajung foarte greu să beneficieze de acest program al Ministerului Sănătății. Întâmplarea a făcut să îl cunosc pe părintele Ciprian Grădinaru, de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, care s-a arătat dispus ideii. Ne-a plăcut foarte mult comunicarea pe care am avut-o cu dânsul și a zis da, dorim pentru cancerul de col uterin și pe viitor, dacă lucrurile merg bine pentru cancerul de sân și cancerul de colon și rect. Așa am reușit, împreună cu voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, să ajungem în comunitățile din Grădiștea, unde s-au făcut recoltări pentru aproape 40 de femei și lucrurile au mers foarte bine și astăzi în comuna Nuci, unde iarăși ne apropiem de un număr de 40 de femei care au participat la această acțiune. Da, am întâlnit femei care nu au făcut această investigație niciodată și care ne-au spus că atât programul de la serviciu cât și treburile din gospodărie nu le permit să ajungă în București să participe la acest program al Ministerului Sănătății. Cancerul de col uterin este un cancer care ocupă locul doi ca mortalitate dar care, depistat la timp, se pot găsi leziuni incipiente și pot fi tratate, neajungându-se la cazurile grave pentru care, din păcate, nu mai putem face mare lucru. În mod normal, înainte să rămână gravide, ar fi trebuit să își facă această examinare, m-aș bucura să participe la această examinare cât mai multe femei tinere. Rezultatele dacă vor fi bune, se vor putea prezenta din nou sau dacă descoperim leziuni incipiente, acestea pot fi tratate fără să se ajungă la complicații“.
„Este un nou protocol între Patriarhia Română și Institutul Oncologic București care, pe de o parte, este menit să prevină și să depisteze cancerul de col uterin și pe de altă parte să conștientizeze populația feminină despre importanța acestui control medical. Testul Babeș-Papanicolu este foarte important pentru că permite evidențierea leziunilor precanceroase, tratamentul și vindecarea. Dacă se ajunge prea târziu la medic, nu se mai poate face prea mult. Prin acest protocol ne-am propus să facem ceva similar campaniei Sănătate pentru sate, să mergem direct în comunități, mai ales în cele rurale, pentru că au acces mai greoi la serviciile medicale, se deplasează destul de greu către orașe. Au venituri mici, sunt neasigurați, iar acest program se adresează și acestora, nefiind necesar decât buletinul. Prima ediție de la Grădiștea a fost un real succes, unde au venit 40 de femei la examinare. Este un proiect pilot, Institutul Oncologic are în aria sa Bucureștiul și județul Ilfov. Este de dorit ca acest proiect să se extindă la nivel național. Efortul acestor medici și al asistentelor medicale de la Institutul Oncologic Fundeni este demn de stimă și apreciere. Faptul că după o săptămână grea vin și fac acest lucru voluntar este admirabil“, spune Dănuț Viorel Prună, coordonatorul voluntarilor.
„Ne-am mobilizat, am afișat la biserică, la instituțiile publice, școală, primărie, magazine, pentru a afla cât mai multe doamne despre ce e vorba. Poate părea ciudat așa un afiș la biserică, dar totuși face parte din viața noastră. Foarte multe femei în zilele noastre sunt afectate de această boală, cancer. Atunci, venind la biserică mai mult femeile, era locul cel mai potrivit. Nu ne îngrijim doar de suflet, ci și de trup“, a spus părintele Gheorghe Nuță, de a Parohia Nuci. Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.
Emoții la controlul medical
„N-am fost prea des la doctor. Dacă nu m-a durut nimic, nu am făcut nici testul“
Pentru multe dintre femeile consultate în cadrul campaniei, întâlnirea cu specialiștii și mai ales efectuarea testului au stârnit mari emoții. „Nu am mai făcut Papanicolau, nu știu cum e. Am citit despre el. Am emoții, am două fete de 27 și 30 de ani și nici ele nu au făcut acest test“, a spus o femeie de 52 ani. O altă localnică a mărturisit: „Nu am mai făcut testul și nu știu ce presupune. Dacă nu m-a durut nimic până acum, nu l-am făcut. N-am fost eu prea des la ginecolog. Doamna asistentă ne-a zis că e important să facem și am venit. E bine și acum. Dacă avem această posibilitate, e și păcat să nu venim“.