Violența în mediul școlar ține, în ultima vreme, capul de afiș al programelor de știri ale televiziunilor. Un fenomen îngrijorător proliferează pe zi ce trece în rândul copiilor și al tinerilor și tinde să se generalizeze. Instituții ale statului încearcă să intervină și să prevină apariția unor astfel de manifestări în rândul elevilor. Poliția este una dintre aceste instituții care se implică în activități de prevenire, potrivit principiului „mai bine să previi, decât să combați”.
Articol apărut în nr. 391 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Fără doar și poate, în condițiile în care cei 7 ani de-acasă au dispărut aproape cu desăvârșire, asistăm la o proliferare a fenomenului violenței, atât fizice, cât și psihice sau de limbaj, care se manifestă încă din școală. Violența în unitățile de învățământ cunoaște escaladări periculoase, iar fenomenul pare greu de gestionat. O societate în care respectul față de seamănul tău nu mai există naște „monștri” de la vârste din ce în ce mai fragede. Fenomenul se amplifică pe zi ce trece și riscă să se transforme într-un mod de exprimare a generațiilor ce vor urma.
În astfel condiții, poliția este una dintre acele structuri ale statului care se implică activ în munca de prevenire a violenței în mediul școlar, prin activități de informare a elevilor asupra consecințelor unor astfel de fenomene.
O amplă campanie de informare, în rândul elevilor
În acest context, Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Ilfov desfășoară astfel de activități de prevenire și informare în unitățile școlare din județul Ilfov. Astfel, joi, 23 februarie 2018, reprezentanții compartimentului amintit – insp. Delia Negraru și insp. Florin Apostol -, însoțiți de purtătorul de cuvânt al IPJ, agent șef adjunct Dragoș Ciprian Romanescu, au poposit la Școala gimnazială nr. 2 din orașul Voluntari.
Scopul lor? Să le vorbească elevilor din clasele a 7-a și a 8-a despre violența școlară, despre diferite infracțiuni și contravenții și despre posibilele consecințe ale acestora. Acestă activitate face parte dintr-o campanie mai amplă pe care o desfășoară polițiștii ilfoveni de o bună bucată de timp, în vederea prevenirii faptelor antisociale în rândul elevilor din județ.
Despre violență și delincvența juvenilă
Întâlnirea s-a desfășurat sub forma unui dialog interactiv liber și constructiv între polițiști și elevi, la un nivel accesibil capacității lor de înțelegere. Așadar, insp. Delia Negraru a fost cea care le-a vorbit celor aproximativ 40 de elevi din clasele 7-8 ai Școlii gimnaziale nr. 2 din Voluntari despre proplematica violenței școlare și a delincvenței juvenile. Prima temă abordată a vizat răspunderea penală a minorilor. Insp. Negraru i-a informat pe elevii prezenți că tinerii pot răspunde penal încă de la vârsta de 14 ani, iar răspunderea penală în fața legii atrage o pedeapsă pentru faptele săvârșite, potrivit Codului Penal. De asemenea, insp. Negraru le-a explicat diferența dintre contravenție, o faptă mai puțin gravă, pedepsită cu amendă, și infracțiune, faptă care presupune o încălcare gravă a legii, cu un pericol social ridicat, cum ar fi furtul, tâlhăria, violul omorul etc., care atrag după sine o pedeapsă privativă de libertate.
Infracțiunile împotriva persoanei sunt foarte grave
Reprezentantul IPJ a pus accent asupra infracțiunilor contra persoanei, cum ar fi lovirea sau alte violențe, fapte care se întâmplă deseori în mediul școlar. În aceste cazuri, agresorul, împreună cu eventuali coautori și instigatori, a explicat insp. Negraru, comit o infracțiune care poate fi pedepsită cu amendă sau închisoare de la 3 luni la 2 ani, dacă victima depune o plângere penală. Polițistul i-a sfătuit să ia atitudine în astfel de situații, să nu rămână pasivi, să încerce să aplaneze conflictul sau să anunțe un profesor sau paznicul școlii și în niciun caz să‑l încurajeze sau să-l ajute pe agresor. Totodată, insp. Delia Negraru le-a explicat elevilor cum poate victima să se transforme devenind agresor, iar astfel, la rândul său în agresor, pasibil de pedeapsă pentru infracțiunea de lovire și alte violențe. Au mai fost abordate și infracțiunile de furt și tâlhărie, care constituie fapte grave, pasibile de pedepse mari cu închisoarea. Reprezentantul IPJ i-a sfătuit să nu se lase tentați de anumite bunuri ale altor colegi și să le fure, pentru că pot risca între 6 luni și 3 ani închisoare sau amendă. De asemenea, ag. șef adj. Ciprian Romanescu le-a explicat elevilor cum se desfășoară o anchetă în cazul unei infracțiuni, cum se întocmește un dosar penal și rolul polițiștilor, al procurorilor și al judecătorilor în stabilirea pedepsei pentru o astfel de infracțiune, în funcție de gravitatea acesteia.
Bullying-ul, un fenomen care a luat amploare
A fost luat apoi în discuție și fenomenul de bullying – un comportament repetat și intenționat prin care agresorul/agresorii își rănește/rănesc persecută intimidează victima, care a luat amploare în ultima vreme și care presupune o gamă mai largă de violențe, cum ar fi: cele verbale, fizice, mobbing-ul – agresiune verbală și emoțională a unui grup față de un individ, relaționale (intimidare, denigrare, izolare, manipulare), cyberbullying-ul (trimiterea de mesaje sau imagini pe rețele de socializare pentru a umili sau denigra imaginea unei persoane sau sociale), care implică excludere sau insulte cu privire la statutul social. În cadru acestui fenomen, a explicat insp. Negraru, vorbim și despre discriminare, marginalizare, rasism, umilire etc.
Copiii au primit sfaturi în acest sens, cu privire la modul în care trebuie să reacționeze în cazul în care sunt victimele unui astfel de comportament din partea colegilor și cum să iasă din astfel de situații. Ofițerul IPJ i-a îndemnat, totodată, să nu asiste pasivi la astfel de situații. „Ar trebui să fiți mai uniți, să comunicați mai mult și cu părinții voștri și la nivel de școală, cu dirigintele, cu consilierul școlar, dacă cineva vă agasează, vă hărțuiește fizic și verbal. Și, mai ales, nu răspundeți la violență cu violență, gândiți-vă ce consecințe ar putea avea faptele voastre violente. Nu dați atenție celui care vă jignește. Dacă vede că nu reacționați, că nu vă înfuriați, agresorul va descoperi că nu mai are putere asupra voastră. Nu vă faceți dreptate singuri!”, i-a sfătuit insp. Negraru.