145 de ani. Atâţi se vor împlini, peste câteva zile, de la prima apariţie tipărită a minunatei poezii romantice „Floare Albastră”. Marele Eminescu o publica în revista „Convorbiri literare”, din Iaşi. Iar spiritul lui, nepereche, a fost omagiat de toţi „mugurii” artei versurilor – copiii oraşului Buftea. 11 zile a durat Concursul lor de poezie, intitulat „Floare Albastră”, cu secţiuni de creaţie şi interpretare pentru toate vârstele, de la cei din grădiniţe, până la adolescenţii liceeni. Competiţia s-a încheiat vineri, 23 februarie, când micii poeţi şi recitatori au primit distincţii pentru inspiraţie, conţinut şi impresie artistică.

Articol apărut în nr. 391 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Sub lumina reflectoarelor, pe scena sălii de spectacole a Centrului Cultural Buftea, 69 de copii s-au întrecut în arta recitării poeziilor învăţate. Lor li s-au adăugat alţi participanţi, la categoria creaţie versificată. Iar în final, la festivitatea de premiere, atmosfera a strălucit de zâmbete şi cupele argintii ale laureaţilor, plus aplauzele publicului.

Juriu şi trofee

Comisia de evaluare şi decernare a premiilor a fost alcătuită din: tenorul Robert Nagy – prof. de canto, solist al Operelor din Cluj, Timişoara, Bucureşti şi dir. al Centrului Cultural Buftea; Raluca Hurduc – PR la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”, din Capitală; Salex Iatma, romancier, actor, scenarist de film de lung metraj, prof. de actorie şi scriere dramatică la acelaşi centru al oraşului gazdă.

Juriul a acordat cupe şi diplome pentru locurile I, II şi III, la fiecare dintre grupele de vârste ale competitorilor, din secţiunile de creaţie şi interpretare. Adică pentru preşcolari şi elevi ai cursurilor primare, gimnaziale şi de liceu. Robert Nagy a mai anunţat că, „în zilele următoare, toţi concurenţii înscrişi vor primi diplome de participare, prin intermediul prof. îndrumători”.

Premiul special al juriului, la secţiunea creaţie a fost obţinut de Tudor Florentina, elevă la Lic. tehnologic „Barbu A. Stirbey”, iar locul I l-a primit Neagu Roxana Andreea, de la Şc. gimnaz. nr. 1, Buftea.

O altă prezenţă de remarcat a fost echipa elevilor Lic. Tehnologic „D. Dumitrescu”, îndrumată de prof. Carastanef Rodica. Ea a fost inspirată să aducă pe scenă piese de mobilier, ca recuzită, lucru care a sporit efectul teatral al recitărilor.

Emoţii, la premieră

Înaintea reprezentaţiilor, în foaierul şi pe holurile Centrului Cultural a plutit o atmosferă febrilă, cu emoţii intense. Sub ochii dascălilor, recitatori de toate vârstele repetau, pentru a câta oară, gestica şi intonaţiile versurilor memorate.

Repertoriul lor general a adunat zeci de poezii ale clasicilor noştri, dar şi ai liricii moderne naţionale sau universale, de la Eminescu, Bolintineanu, Coşbuc, Alecsandri, To­pâr­­ceanu, la Arghezi, Mi­nulescu, Labiş, Sorescu şi Rabindranath Tagore, Rudyard Kipling etc.

Opinii din juriu, după concurs

Robert Nagy: „Am avut o jurizare complexă. Punctajele au fost ridicate, datorită copiilor bine pregătiţi. Nivelul prezentărilor creşte an de an şi e cert că la ediţiile viitoare, vor fi şi mai mulţi. ­N-au lipsit marile emoţii, dar totul a ieşit foarte bine. M-au impresionat cei de la grădiniţe, care au recitat cu talent şi patos versurile învăţate. Per total, e un mare câştig pentru ei, dar şi pentru noi”.

Salex Iatma: „Criteriile departajării au fost: buna memorare a versurilor, ţinuta scenică, tehnica vocală şi impresia artistică. Mai trebuie însă lucrat la unele detalii. De exemplu, am avut un caz sau două cu elevi din învăţământul primar care au recitat versuri grele, filozofice, neadecvate lor. Or, mesajul poetic trebuie să se armonizeze cu personalitatea şi vârsta copilului.

Dar, sunt convins că nimănui de aici nu îi e teamă de urcat trepte – de la bine, către excelent şi extraordinar. Această ediţie a fost una dintre ele”.