Timp de trei zile, polițiștii Serviciului Rutier din cadrul IPJ Ilfov s-au aflat în misiune 24 de ore din 24, pentru a reglementa circulația pe drumurile naționale care străbat județul Ilfov, afectate de de ninsoare abundentă și viscol. Lor li s-au alăturat și colegii de la Serviciul ordine publică, pentru a gestiona eficient situațiile apărute, și au fost permanent la datorie, în condiții vitrege de vreme, dar s-au achitat cu brio de misiunea lor, astfel că, în perioada respectivă, nu s-au semnalat probleme deosebite pe drumurile amintite.

Articol apărut în nr. 392 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Putem spune că nu a fost deloc o misiune ușoară, având în vedere că, pe unele tronsoane, circulația de pe trei dintre cele mai circulate drumuri naționale și de pe autostrada A 2 a fost restricționată din cauza condițiilor meteo deosebite. Cele mai afectate au fost DN 2, de la ieșirea din comuna Afumați, DN 3, pe tronsonul Brănești-Cuza Vodă și DN 5, pe tronsonul 1 Decembrie – Giurgiu. Mai precis, în aceste zone a fost restricționată circulația autovehiculelor cu o greutate mai mare de 7,5 tone. Potrivit Inspectoratului Județean de Poliție Ilfov, „la activitățile desfășurate în perioada codului portocaliu, efectivele de politiști de la Serviciul de ordine publică și Serviciul rutier au fost sporite, fiind angrenați 115-120 polițiști/65-70 echipaje de poliție pentru fiecare zi, în perioada 24 februarie – 1 martie politiștii ilfoveni participând cu 702 politiști pe drumurile principale și secundare”.

La Brănești, situația a fost permanent sub control

Pe 28 februarie, o echipă a Jurnalului de Ilfov, însoțită de purtătorul de cuvânt al IPJ Ilfov, ag. șef adj. Ciprian Romanescu, a plecat spre „punctele fierbinți” ale codului portocaliu, dacă se poate spune așa în condițiile în care afară erau -6 grade, iar viscolul își făcea de cap cu putere. Astfel, în jurul orei 13.00, am ajuns la ieșirea din comuna Brănești spre Islaz – Belciugatele – Fundulea, unde ne-am întâlnit cu echipajele coordonate de comisarul Sergiu Radu, șeful Poliției orașului Pantelimon. În parcarea pentru autotrenuri, special amenajată aici, zeci de TIR-uri așteptau de mai bine de 48 de ore ca drumul să fie redeschis circulației pentru acest tip de autovehicule. Pe câteva sute de metri, de-a lungul drumului, se întindea o coloană formată din alte zeci de TIR-uri, microbuze de transport marfă și autoturisme. Un echipaj de poliție staționa de-a curmezișul drumului, pentru a împiedica circulația neautorizată. Am aflat de la cms. Sergiu Radu că deplasarea acestor tipuri de autovehicule se desfășura în mod controlat, în sensul că un număr de 30 de mașini plecau periodic din Brănești însoțite de un echipaj de poliție, ca antemergător, până la Fundulea, de unde se întoarceau cu o altă coloană. Am mai aflat și că șoferilor ­le-au fost oferite, din partea Primăriei Brănești, băuturi calde – ceai și cafea. Cms. Radu ne-a mai spus că nu au existat probleme deosebite, iar șoferii au înțeles situația, deși unii își cam pierduseră răbdarea. „Misiunea noastră este să evităm producerea de incidente neplăcute cauzate de condițiile meteo, așa că depunem toate eforturile pentru a evita astfel de situații”, ne-a spus șeful Poliției orașului Pantelimon.

Pe DN 5, coadă de TIR-uri pe zeci de kilometri

Am părăsit Brăneștiul în direcția Afumați unde, pe DN 2, exista o situație asemănătoare. Numai că, pe parcurs ag. șef. adj. Ciprian Romanescu primește informația că acolo circulația a fost reluată pentru toate categoriile de autovehicule. Prin urmare, am schimbat direcția și ne-am îndreptat către comuna 1 Decembrie. Aici, pe DN 5, am putea spune, se afla punctul cel mai „fierbinte”. Pentru că, așa cum se știe, traficul de autotrenuri către vama Giurgiu-Ruse e foarte intens. Iar acest lucru ne-a fost confirmat deîndată ce am ajuns acolo: coada de TIR-uri se întindea, la un moment dat, potrivit reprezentanților IPJ Ilfov, de la ieșirea din București, până în comuna 1 Decembrie, pe ambele părți ale drumului, pe unele porțiuni.

Prin urmare, aici am întâlnit o desfășurare de forțe pe măsură. Alături de polițiștii ilfoveni coordonați de subcomisarul Gabriel Onofraș, șeful Poliției Rutiere Ilfov, în dispozitiv se aflau secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Mihai Dan Chirică, și prefectul Județului Ilfov, Marius Cristian Ghincea.

Prefectul de Ilfov: „Polițiștii, adevărați eroi!”

Prefectul Marius Cristian Ghincea, care este totodată și președintele comitetului județean pentru situații de urgență, ne-a povestit cum au decurs „ostilitățile” în ultimele 48 de ore: „Cea mai mare urgență pe care a avut-o Ilfovul în perioada asta a fost blocarea DN 5, între București și Giurgiu. Problema nu a fost pe raza administrativă a județului Ilfov, unde DN 5 a fost deszăpezit în totalitate, ci pe raza județului Giurgiu, unde a fost cod portocaliu și de aceea au fost impuse restricții de circulație pentru autovehiculele de mare tonaj, dar motivul principal a fost faptul că partea bulgară a închis vama, în acea zonă fiind instituit un cod roșu de ninsoare și vânt. Prin urmare, am fost nevoiți să oprim circulația autotrenurilor TIR, la ieșirea din comuna 1 Decembrie. La un moment dat, coloana de autovehicule se întindea pe aproape 20 de kilometri. Exista pericolul să se blocheze tot DN5, iar celelate autovehicule să fie în imposibilitatea de ajunge în Capitală și invers, de a ajunge în Jilava sau 1 Decembrie. Prezența cea mai importantă au avut-o polițiștii ilfoveni de la IPJ, ei au fost adevărații eroi de aici, care au acționat non-stop. Ieri (27 februarie – n.r.) au reușit să transfere o parte din TIR-uri către Giurgiu și astfel să mai decongestioneze drumul național. Tot ieri, de la ora 15.00, circulația a fost întreruptă definitiv pentru această categorie de autovehicule, pe acest tronson de drum fiind oprite circa 350 de TIR-uri.

Membrii Filialei Ilfov a Societății Române de Cruce Roșie au fost și ei prezenți în zona în care circulația a fost oprită și au oferit conducătorilor auto o masă caldă și ceai cald. Au mai ajutat, trebuie să-i menționez, primarul comunei Jilava, Elefterie Ilie Petre, și primarul orașului Bragadiru, Vasile Cimpoeru, care au asigurat angajaților MAI prezenți aici și polițiștilor ceai, cafea și hrană caldă. S-au implicat și chiar doresc să le mulțumesc pe această cale. De asemenea, vreau să-i menționez pe cei de la Consiliul Județean Ilfov care s-au ocupat de deszăpezirea drumurilor județene, pentru că au făcut o treabă excelentă, au fost apreciați și de către cei de la poliție pentru că nu au existat blocaje ale circulației rutiere pe raza județului nostru. Pot spune că, în această perioadă, la nivel județean nu au fost evenimente deosebite, cu excepția unor întreruperi ale energiei electrice, dar pe zone mici, adică doar câteva case, care au fost remediate în scurt timp. Au fost circa 200 de astfel de incidente pe care le-aș numi punctuale, fără consecințe deosebite”.

După mai bine de 48 de ore, circulația a fost reluată

De la scms. Onofraș am aflat că primele autotrenuri au fost oprite în ziua de luni, 26 februarie, în jurul orelor 13.00-14.00, la solicitarea autorităților din Bulgaria, unde fusese declarat cod roșu de viscol. „Ieri, după-amiază, am început să dăm drumul la o parte din TIR-uri, până când, pe partea bulgară, a început să intre în vigoare un alt cod roșu și am fost nevoiți să sistăm din nou circulația. Acum (28 februarie – n.r.) vama a fost redeschisă și am început să dăm din nou drumul TIR-urilor către Bulgaria, în tranșe de câte 40 de autovehicule, la un interval de aproximativ 40 de minute, pentru a avea timp suficient să treacă prin vamă. Nu le dăm drumul la toate pentru că există pericolul să se aglomereze vama Giurgiu. Nu am avut probleme cu conducătorii autotrenurilor, care au înțeles că nu este vina noastră, iar în Bulgaria există o situație excepțională din cauza căderilor abundente de zăpadă și a viscolului. Astfel, noi le-am explicat că partea bulgară este aceea care nu a permis tranzitarea camioanelor spre Bulgaria, iar oamenii, cum spuneam, au înțeles acest lucru. De altfel, pe teritoriul românesc s-a putut circula, iar celor care doreau să se deplaseze până la Giurgiu le-am permis să treacă și au putut să ajungă fără niciun fel de probleme”, ne-a spus șeful Poliției Rutiere Ilfov.

Așadar, miercuri, la ora 15.00, ninsoarea se mai potolise și a fost posibilă reluarea circulației, pentru început, în tranșe de câte 40 de autovehicule.

Ca o concluzie, se poate spune că polițiștii ilfoveni au fost la înălțime în cele trei zile de „foc” și au gestionat excelent situația, în condiții deosebit de grele din punct de vedere meteorologic.