Aproximativ 10 la sută din populația României suferă din cauza afecțiunilor cronice de rinichi. Avertismentul vine din partea prof.univ.dr. Adrian Covic, președintele Societății Române de Nefrologie și a fost făcut săptămâna trecută, cu prilejul Zilei Mondiale a Rinichiului.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 393, ediția print

„După datele noastre publicate relativ recent în reviste de prestigiu internațional, unul din zece români are o formă sau alta de boală cronică de rinichi. Considerăm de fapt că boala cronică de rinichi este mai importantă decât diabetul, pentru că se asociază cu multe alte patologii, precum hipertensiune, vârstnici, sarcină patologică etc.”, a spus prof.univ.dr. Adrian Covic, la conferința organizată la Iași, unul dintre cele mai importante centre de tratament ale bolilor renale din România. Potrivit specialiștilor, riscul de a dezvolta boala cronică de rinichi este mai ridicată în rândul femeilor, în raport cu bărbații. Cu toate acestea, numărul femeilor care sunt tratate prin dializă este mai mic decât cel al bărbaților din trei motive principale: progresia bolii cronice de rinichi este mai lentă în rândul femeilor, barierele socio-economice conduc la întârzierea dializei sau absența acesteia în rândul femeilor și accesul inegal la serviciile de sănătate în anumite țări.

Infecțiile renale, mai frecvente la femei

„Anumite boli renale, precum nefropatia lupică sau infecțiile rinichiului, pielonefrita acută sau cronică, afectează cu predilecţie femeile. Nefropatia lupică este cauzată de o boală autoimună, în care sistemul imunitar atacă propriile celule şi organe. Infecțiile renale, asemeni majorității infecțiilor de tract urinar, sunt mai frecvente în rândul femeilor și prezintă un risc crescut în timpul sarcinii. Boala cronică renală (BCR -n.r.) este un factor de risc important în sarcină. În cazul femeilor cu afectare renală avansată, sarcinile sunt mai dificile, cu rată mare de tulburări hipertensive și risc naștere prematură. Există o nevoie clară de identificare din timp a BCR în timpul sarcinii şi de urmărire îndeaproape a femeilor afectate. Sarcina poate fi şi o ocazie bună pentru diagnosticarea precoce a BCR, permițând astfel planificarea intervențiilor terapeutice viitoare. La rândul lor, complicațiile legate de sarcină cresc riscul bolilor renale: preeclampsia poate afecta rinichii normali conducând la hipertensiune și proteinurie. Preeclampsia, avortul septic și hemoragia post-partum sunt principalele cauze pentru leziuni renale acute la femeile tinere”, a declarat prof.univ.dr. Carmen Volovăț, citat de Agerpres.ro.