Titlul parafrazează pe cel al unui celebru roman al lui Alexandre Dumas – tatăl, ale cărui personaje principale sunt nu mai puțini celebrii săi muschetari. De data aceasta, dintre cei 11 muschetari trimiși în teren de Cosmin Contra, doi dintre aceștia au adus victoria selecționatei noastre naționale de fotbal în amicalul cu Israel: Stanciu și Țucudean.

Jocul României, dar și formula de echipă, dau impresia că „Guriță” a reușit să repare ceea ce stricase Daum. Contra a adus la echipă jucători talentați, dornici să se afirme, ceea ce a făcut ca jocul naționalei să difere mult de cel de pe vremea „neamțului”.

Trei schimbări inspirate

Prima repriză a fost una echilibrată, cu ocazii la ambele porți. În minutul 28, Grozav i-a pasat excelent lui Keșeru, în centrul careului, atacantul a preluat, dar a șutat direct în pieptul portarului Harush, aceasta fiind cea mai mare ocazie a României. Portarul Florin Niță a avut trei intervenții salvatoare, menținând scorul egal până la pauză.

În partea a doua, Israel a început mai bine. În minutul 60, după ce Deac a pierdut mingea la marginea careului, Natcho a driblat doi jucători și i-a pasat excelent lui Saba, care l-a lobat pe Niță.

Imediat, Contra i-a băgat pe Chipciu, Stanciu și Mitriță, iar jocul României s-a schimbat. În minutul 64, Stanciu a marcat un gol spectaculos. Mijlocașul a șutat de la 30 de metri, iar mingea s-a dus direct în poarta lui Harush.

Golul victoriei l-a marcat George Țucudean. În minutul 82, Mitriță i-a pasat excelent atacantului, printre patru jucători, iar Țucudean a rămas singur cu Harush, pe care l-a „executat” cu o „scăriță”. Până la final, defensiva României s-a descurcat excelent și s-a menținut în avantaj.

Nota 8, pentru „Guriță”

Cosmin Contra i-a felicitat pe jucători pentru că au revenit de la 0-1, a explicat cum a schimbat jocul echipei și a spus de ce l-a folosit pe Nicușor Bancu, 25 de ani, pe postul de fundaș stânga.

„Cred că a fost o primă repriză pe care am controlat-o. Am avut o singură scăpare, când a avut Chaim ocazia cu capul. După pauză au făcut exact ce le-am zis să NU facă. În repriza a doua, israelienii au avut 20 de minute bune și au marcat. Au schimbat bine și noi nu ne-am așezat bine.

După golul lor am schimbat imediat, cu Chipciu, Stanciu și Mitriță. Aveam nevoie de viteză pe benzi și să fim mai dezechilibranți.

E bine că am reușit să întoarcem scorul. Am avut atitudine. Mi-era teamă să nu ne prăbușim după golul lor, așa cum se întâmplă de multe ori cu echipa noastră națională. Au fost multe lucruri pozitive, dar și greșeli.

Avem jucători tineri, dornici să se afirme. Nu mi-a fost frică să-l bag pe Bancu fundaș stânga. Eu l-am urmărit. A fost foarte bun la Craiova și a crescut pe faza defensivă. Aveam nevoie de incursiunile lui. Azi a făcut un meci bun”, a spus Cosmin Contra la Pro X, care a primit nota 8 pentru modul în care a gestionat partida.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.395