Campania de prevenție a cancerului de col uterin demarată de Institutul Oncolgic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu și voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului ia amploare! Cea mai recentă ediție, cea care s-a desfășurat săptămâna trecută, a adunat, la Dispensarul Comunal Gruiu, câteva zeci de femei din comună, pentru efectuarea testului de prevenire și depistare precoce a cancerului de col uterin. Controalele medicale au fost gratuite.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 395, ediția print
Beneficiarele investigațiilor medicale realizate în cadrul campaniei de la Gruiu au fost reprezentantele sexului frumos, cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani. „Este foarte important testul Babeș-Papanicolau, pentru că ne ajută să depistăm femeile care au probleme în faze incipiente ale cancerului sau leziuni care sunt precursoare de cancer, ceea ce înseamnă că reușim să facem un tratament cât mai eficient pentru aceste femei”, a spus doctorul Prunoiu Virgiliu Mihail, coordonatorul Programului de Screening al Institutului Oncologic București.
Dănuț Prună, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului: „Am întâlnit femei care nu au făcut acest test niciodată. Au conștientizat că este util”
Potrivit organizatorilor, femeile de la Gruiu au fost foarte încântate de acțiunea specialiștilor și a voluntarilor, în această comună înregistrându-se cel mai mare număr de participante de la debutul campaniei. „Iată, prima campanie pe care o desfășurăm noi, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, aici în localitatea Gruiu, campania de prevenire și diagnosticare a cancerului de col uterin. Femeile de aici au fost foarte receptive. Pot spune că, de la debutul campaniei, aici am avut cel mai mare număr de femei care s-au prezentat. Acestea au înțeles foarte bine cât de util este testul Papanicolau. De altfel, am întâlnit aici o femeie care s-a confruntat cu această problemă și a venit acum pentru a repeta acest test. De asemenea, am întâlnit femei care nu au făcut acest test niciodată. Au conștientizat că este util, ne-au spus că sunt rușinoase și le este foarte greu să vină aici la medic, însă într-un final au acceptat”, a declarat Dănuț Prună, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului, citat de amosnews.ro.
Îndemnul pacientelor: „Mergeți la doctor!”
Doamnele și domnișoarele au primit cu bucurie echipajele medicale și voluntarii și s-au lăsat pe mâinile medicilor, cu toată încrederea. Chiar dacă, unele dintre ele, nici măcar nu auziseră de acest test. „Nu am făcut până acum, nu am știut despre el, acum am aflat și noi și acum am venit aici, la dumneavoastră. E foarte bine că ați venit aici”. „Nu multe persoane au posibilitatea de a merge și nu doar posibilitatea, nu au curajul să vină. Eu am trecut prin foarte multe probleme și a trebuit să merg să mă investighez și doresc să le spun tuturor doamnelor să meargă la doctor sau cum sunt aceste campanii să vină să se investigheze.” Acestea sunt declarațiile a două paciente care, au înțeles că sănătatea este mai importantă decât orice altceva.
În România, incidența cancerului de col uterin este cea mai mare din Uniunea Europeană
Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat și prevenit cu ajutorul efectuării periodice a testului Babeș-Papanicolau. De altfel, conform analizei Institutului Național de Sănătate Publică, în România incidența cancerului de col uterin este cea mai mare din Uniunea Europeană. Campania „Prevenție și Depistare a Cancerului de Col Uterin”, ca de altfel, toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, este derulată de voluntari sub coordonarea atentă a Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.