Sute de preoți, ierarhi, monahi și mii de credincioși au luat parte sâmbătă seară, pe 31 martie, la pelerinajul anual organizat de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor, în cinstea marii sărbători a Intrării Domnului în Ierusalim. Pelerinajul a început la Mănăstirea “Radu Vodă” și s-a încheiat în curtea Catedralei Patriarhale, unde pelerinii au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a sfințit icoana praznicului, i-a binecuvântat și le-a adresat un mesaj de întărire în credință.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 396, ediția print

În jurul orei 16.15, pelerinii s-au adunat la Mănăstirea “Radu Vodă”, unde Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a sfințit ramurile de salcie care au fost împărțite credincioșilor. După slujba sfințirii stâlpărilor, pelerinii, cu ramuri de salcie și finic în mâini, au pornit în procesiune spre Patriarhie. Slujitorii bisericilor din Ilfov și București au stat în fruntea credincioșilor pe tot parcursul procesiunii cu icoana Intrării Domnului în Ierusalim. „Ca în fiecare an, au participat toți preoții din Protopopiatul Ilfov Nord. Ne-am alăturat pelerinilor cu aleasă bucurie iar la final le-am oferit câte o iconiță a praznicului. Procesiunea ne face părtași la vestirea Intrării Domnului în Ierusalimul Pământesc pentru a pătimi spre mântuirea noastră și la vestirea Intrării Domnului în Ierusalimul Ceresc după Învierea prin care ne pregătește viața veșnică, în lumina și pacea Sa”, ne-a spus părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord. „Pelerinajul de Florii este un mod de pregătire pentru Săptămâna Pătimirilor și Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Am participat toți preoții din Protopopiatul Ilfov Sud, și pentru că ne-am dorit să împărtășim bucuria cu enoriașii parohiilor noastre, am venit cu numeroși credincioși”, ne-a spus părintele Ioan Bondar, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud.

Bat clopotele a sărbătoare

Ore bune, în centrul Capitalei au răsunat clopotele de sărbătoare, rugăciunile, cântările religioase de laudă, cinstire și bucurie, închinate Mântuitorului. Rememorând Intrarea Domnului în Ierusalim, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a subliniat importanța pelerinajului. „Pelerinajul de Florii este o mărturisire de credință în Iisus Hristos, cel ce a Înviat din morți pe prietenul său Lazăr din Betania. Este o întărire a comuniunii frățești și duhovnicești între parohiile și mănăstirile din oraș și din împrejurimi. Pelerinajul este și o binecuvântare pentru oraș (…) Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că învierea oamenilor din morți este un dar pe care Dumnezeu îl oferă tuturor oamenilor la sfârșitul istoriei”, a menționat Părintele Patriarh, în cuvântul său către pelerini.