Agenţia ­Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a anunțat că pe lista prioritățile la cadastrare se află terenurile agricole pentru care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le plătește subvenții fermierilor.

ANCPI și-a propus să cadastreze toate terenurile agricole până-n anul 2020, astfel încât fermierii români să nu piardă subvențiile europene. Modificările în Legea cadastrului, aprobate de Guvernul României, în ședința din 18 aprilie 2018, sunt valabile şi pentru imobilele care nu sunt cuprinse în Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF). Astfel încât, prima înregistrare a imobilelor în Sistemul Integrat de Cadastru şi Carte Funciară să se realizeze în baza certificatului de moştenitor, indiferent de data deschiderii succesiunii.

România trebuie ­să-și cadastreze suprafețele agricole pentru a putea primi în continuare subvenții de la Uniunea Europeană. Potrivit discuțiilor de la Bruxelles, oficialii europeni intenționează să acorde subvenții, din 2020, pe fermă și nu plăți directe pe suprafață, așa cum primesc în prezent fermierii români.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.400