Doamna Tudora Nițescu, din satul Roșu, sărbătorită la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani
Judeţul Ilfov o sărbătorește în anul Centenarului pe doamna Tudora Niţescu, un destin plin de vitalitate, care a marcat un secol de viaţă în luna mai. Doamna Niţescu se bucură că s-a născut odată cu România Unită, iar Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale teritoriale ilfovene, se mândrește cu faptul că, în an aniversar, îi poate fi alături acestei doamne care își poartă cu demnitate anii trăiţi și experienţa de viaţă.
Articol apărut în nr. 407 al Jurnalului de Ilfov, ediția print
Tudora Nițescu este unul dintre românii ilfoveni ajunși la venerabila vârstă de 100 de ani, trăiește în județul Ilfov, unde și-a petrecut cea mai mare parte a vieții și, coincidență sau nu, locuiește chiar pe strada 1 Decembrie 2018, în satul Roșu, comuna Chiajna.
Vineri, 15 iunie, la orele prânzului, pe strada 1 Decembrie 1918 era mare forfotă, iar curtea de la numărul 66 s-a umplut de autorităţi, emoţionând pe toată lumea, inclusiv pe vecini. O delegație formată din oficialități ale județului Ilfov a vizitat-o acasă pe sărbătorită, iar prefectul Marius Cristian Ghincea, venit împreună cu subprefectul de Ilfov, Laurenția Georgeta Tortora, i-a citit doamnei Nițescu un mesaj transmis din partea ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, în cadrul Campaniei „O viaţă cât un centenar”, iniţiată de MAI.
Doamna Centenar, așa cum i s-a adresat cu emoție prefectul de Ilfov, a primit din partea ministrului Afacerilor Interne, doamna Carmen Dan, pe lângă mesajul de felicitare, un frumos buchet de flori, un tricolor și o insignă cu inscripţia România 100. Prefectul judeţului, subprefectul și reprezentanţii structurilor MAI din judeţ i-au mai dăruit cadouri simbolice, pentru a marca un veac de istorie trăită, precum o icoană, un album despre județul Ilfov, dar și un tort, cu simbolurile naționale. Trebuie remarcat că la buna organizare a evenimentului în județul ilfov au contribuit purtătorii de cuvânt ai structurilor MAI în județ, respectiv cei ai Prefecturii Județului Ilfov, ai Inspectoratului Județean de Poliție, Jandarmerie și Pompieri.
”Vă confundați cu Centenarul națiunii noastre”
”Dumneavoastră vă confundați astăzi cu Centenarul națiunii noastre. Nu este întâmplător că exact acum 170 de ani, a fost sfințit drapelul național ce fusese adoptat, la 14 iunie 1848, de către guvernul revoluționar de la București”, a menționat prefectul care a subliniat cu emoție că o vede pe doamna Tudora, ca pe bunica lui. ”Nu am cunoscut-o pe bunica mea, dar știu că s-a născut în 1918. Dumneavoastră, doamna Tudora, ați împlinit 100 de ani, iar pe al doilea băiat al meu, care s-a născut ieri, îl cheamă Tudor”, a mai spus prefectul.
”V-ați născut odată cu România și ați avut privilegiul de a trăi alături de Ea 100 de ani de istorie! O istorie nu întotdeauna ușoară, dar una demnă. Din păcate, nu îi mai avem lângă noi pe mulți dintre cei care au contribuit în acești 100 de ani la dezvoltarea României, așa cum am cunoscut-o noi cei cu mai puțini ani de viață! România a fost făurită de cei care au crezut în destinul acestui stat, de cei care au trăit, au muncit și au rămas aici, în ciuda încercărilor sau provocărilor istoriei. România va rămâne România atât timp cât fiecare dintre noi va crede în Ea, atât timp cât fiecare dintre noi își va dovedi patriotismul prin tot ceea ce face și cât timp vom avea înțelepciunea de a le spune copiilr și nepoților noștri cu ce sacrificii a fost făurită națiunea noastră. România va rămâne atât timp cât ne vom respecta strămoșii și eroii noștri, bunii și străbunii. De aceea, mă simt onorată ca în acest an să pot transmite respectul meu și urărire de bine românilor care își sărbătoresc Centenarul odată cu țara. În numele meu personal și al colegilor din Ministerul Afacerilor Interne, primiți, vă rog, cele mai alese gânduri și urări sincere de sănătate! 1 Decembrie este Ziua de naștere a României. Cu acest prilej, vă invit pe toți să păstrăm România în dreptul inimii!”, se arată în mesajul ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan.
Un secol de poveste
Povestea de viață a străbunicii din Ilfov cuprinde toate marile schimbări ale ţării, regalitate, război, foamete, comunism și democrație. Deși nu mai aude și nu vede foarte bine, Tudora Nițescu, având un tonus de invidiat, lucidă, zâmbitoare, îmbrăcată de sărbătoare, coafată, cu manichiura și pedichiura perfecte, ne-a povestit zâmbitoare, chiar cu umor, întâmplări din viața sa. Străbunica, care a avut trei soți, are doi copii, un băiat și o fată, doi nepoți și doi strănepoți, pe care i-a crescut din primele clipe. Și-a adus aminte cu plăcere de anii de școală, de anii când a lucrat la Fabrica de Armament de la Valea Sadului, la Tg. Jiu, de marile personalități sau evenimente trăite, dovedind că a fost o persoană activă și optimistă, în ciuda greutăților ce i-au presărat viața.
Elena Rizea, nepoata doamnei Tudora, ne-a mărturisit că bunica sa este o femeie foarte harnică. ”Până în urmă cu 2 ani ne ajuta în gospodărie. Gătea, făcea prăjituri, acum mai calcă, nu are probleme de sănătate speciale, dar se mișcă mai greu, nu mai vede și nici nu mai aude prea bine, dar îi place să fie îngrijită și se mai uită la televizor”.
Reamintim că în data de 19 aprilie 2018 a fost lansat proiectul “O viață cât un Centenar”, în cadrul unei ceremonii organizate la sediul Ministerului Afacerilor Interne, la care au participat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, și ministrul Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu.
Proiectul are ca scop mediatizarea poveștilor de viață ale unor români născuți în anul Marii Uniri. Astfel, angajații MAI au ajuns sau vor ajunge la cele 250 de persoane care au împlinit sau vor împlini în anul 2018 vârsta de 100 de ani, pentru a-i cunoaște, a le asculta poveștile și pentru a învăța din experiența unui centenar trăit în România.
La evenimentul din 19 aprilie au fost invitați cinci români născuți în anul 1918. Aceștia au primit din partea ministrului Afacerilor Interne simboluri naționale, printre care și un Tricolor, cu invitația de a-l purta aproape de inimă așa cum au purtat și România.