La Școala Gimnazială nr. 2, din Buftea, a avut loc joi, 7 iunie, etapa judeţeană a concursului „Educaţie Rutieră – Educaţie pentru Viaţă”, competiție la care, în acest an, au participat elevi de la trei unităţi de învăţământ gimnazial din județul Ilfov.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 407, ediția print
La concurs au participat trei echipaje din Snagov, Buftea și Chitila, iar în final pe locul I
s-au clasat elevii Liceului ”Mihail Kogălniceanu”, Snagov, locul II a revenit elevilor Școlii Gimnaziale nr. 2, din Buftea, iar pe locul III s-au clasat elevii Școlii Gimnaziale ”Ion Vișoiu”, din Chitila.
Trei probe de concurs
Concursul „Educație rutieră, educație pentru viață!”, desfășurat la Școala Gimnazială nr. 2 Buftea, a avut trei probe de concurs. Prima probă a fost de teorie, în care copiii au trebuit să răspundă la 20 de întrebări, timp de 30 de minute, privind regulile de circulație pe drumurile publice. A urmat proba de poligon, adică o probă de îndemânare în conducerea bicicletei și proba de parc-școală, probă la care concurenții au trebuit să respecte regulile de circulație într-un traseu, adică să demonstreze că au capacitatea de aplicare a cunoștințelor teoretice. Elevii participanţi au fost instruiţi în prealabil de către ofiţerii de la poliția rutieră cu privire la regulile impuse de această competiţie. Totodată, polițiștii au monitorizat buna desfășurare a concursului prin jurizarea probelor și supravegherea elevilor la proba teoretică. Potrivit organizatorilor, scopul concursului, care se organizează an de an, atât la nivel judeţean cât și naţional, este acela de a forma, în rândul elevilor, un comportament rutier responsabil, pe baza cunoașterii și respectării regulilor de circulaţie, în vederea prevenirii accidentelor rutiere. Elevii au avut ocazia să-și demonstreze cunoștinţele dobândite în ceea ce privește circulaţia rutieră, precum și îndemânarea în folosirea bicicletei în poligon. Și în acest an, participanţii la concurs au fost răsplătiţi cu diplome, medalii și premii din partea Primăriei orașului Buftea, partener tradiţional al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, în proiectele educative. Coordonatori ai evenimentului au fost prof. Marian Gârleanu și prof. Claudiu Dragon. Prof. Mihai Gârleanu a oferit din partea domniei sale cupele și medaliile, în memoria soției sale care a fost profesor la Școala Gimnazială nr. 2 din Buftea și participa în fiecare an cu copiii la concursul de educație rutieră, ajungând la nivel național. Câștigătorii concursului județean vor participa la faza naţională, care se va desfășura, la începutul lunii iulie, în Sf. Gheorghe, judeţul Covasna.
Anul acesta, regulament nou
Mihai Mitrea, profesor de religie, îndrumătorul echipajului Liceului Teoretic ”Mihail Kogălniceanu”, Snagov, adică echipajul care a câștigat locul întâi, ne-a spus că participă de 15 ani cu elevii școlii sale la acest concurs, în etapa județeană, iar la nivel național a ajuns în ultimii 10 ani. ”Este un concurs care învață copiii cum să își respecte partenerii de trafic, viața lor și a celor participanți la trafic. De aici și numele concursului”. Am aflat că, anul acesta, regulamentul concursului s-a schimbat, echipajul fiind format tot din patru elevi, dar numai din învățământul primar și gimnazial, nu și liceal. Unul dintre copii este obligatoriu de la învățământul primar, iar ceilalți elevi trebuie să fie din învățământul gimnazial. Obligatoriu, echipajul este mixt, fete/băieți. Inspector principal Ionuț Lepădatu, șeful Biroului Drumuri Naționale în cadrul Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, a subliniat, la rândul său, că acest concurs care se desfășoară în fiecare an privește în primul rând educarea copiilor cu privire la circulația pe bicicletă, pe drumurile publice, având în vedere că, începând cu vârsta de 14 ani, copiii pot circula pe drumurile publice cu bicicleta. Viceprimarul orașului Buftea, prof. Alexandru Vaida, a declarat că orice concurs organizat în scop educativ este binevenit. ”Toate concursurile sunt stimulative pentru tinerii noștri, fiind o metodă excelentă de a-i pune pe copii ca, printr-un joc, să învețe un lucru serios, și anume circulația. Dacă începi de mic și îți însușești anumite obiceiuri sănătoase, corecte, și le automatizezi, îți intră în reflex. Atunci când vei fi mare, în mod cert nu vei greși și vei învăța și tu pe alții, prin exemplu tău și prin cuvântul tău, cum să procedeze. Primăria asigură o parte din logistică și o parte din sponsorizarea premiilor”, a declarat viceprimarul.