În această așezare ilfoveană aflată la o azvârlitură de băț de Capitală, sloganul lansat cândva de un clip publicitar – „Un pic mai bine pentru dumneavoastră!” – pare să fi devenit motto-ul localității. Edilii comunei, în frunte cu primarul Victor Niculae, caută soluții pentru a rezolva necesitățile edilitare ale acestei comunități, pentru a crește gradul de civilizație și confort al localității. Mărturie stau proiectele trecute, actuale și viitoare, care au prins, prind și vor prinde viață în viitorul apropiat, în Ciorogârla.
Articol publicat în Junalul de Ilfov Nr. 409, ediția print
Toată această „întreprindere” nu este una ușoară pentru nimeni, pentru că cea mai acută problemă de care se lovesc autoritățile locale, nu numai din Ciorogârla ci de pretutindeni în România, este cea a surselor de finanțare a proiectelor urbanistice. A banilor investiți cu chibzuință în obiective care să aducă prosperitate oamenilor locului. Această condiție esențială este truda cea mai grea a oricărui edil. Dar, dacă vrei cu adevărat, poți, ca să rămânem pe tărâmul sloganelor publicitare. Iar primarul Victor Niculae a demonstrat, de-a lungul timpului, că poate, în ciuda nopților nedormite, a piedicilor puse de o birocrație absurdă, a unor eșecuri de care nu poate fi acuzat.
De curând, am avut încă o confirmare a acestor afirmații. Iată care sunt argumentele în acest sens, scoase la iveală de munca primarului din Ciorogârla, unul dintre cei mai apreciați edili din Ilfov de către concetățenii săi.
Școala din Ciorogârla își va dubla capacitatea
Așadar, primarul Victor Niculae ne-a povestit că, în urma demersurilor făcute și a proiectelor prezentate la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) de Primăria Ciorogârla, au fost obținute fonduri în valoare de 5 milioane de lei, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL). Deși suma nu este atât de mare cum și-ar fi dorit edilul, ea a fost binevenită, deoarece a permis demararea, continuarea și reluarea unor proiecte începute, care stagnau din lipsa finanțării. Un alt fapt pozitiv este acela că această sumă a degrevat bugetul local de anumite cheltuieli și a permis orientarea banilor către alte investiții.
Unul dintre aceste proiecte este cel care are în vedere extinderea Școlii Gimnaziale nr. 1, din Ciorogârla.
„La începutul lunii iunie, a fost dat ordinul de începere a lucrărilor pentru proiectul de extindere a Școlii gimnaziale nr. 1, din Ciorogârla. Astăzi se toarnă betonul la fundația noului corp de clădire, «în oglindă cu clădirea veche», care va avea două etaje cu o suprafață totală de 1.200 mp și 8 săli de clasă. Termenul de execuție este de 10 luni de zile. Așadar, sperăm ca anul viitor extinderea să fie gata odată cu deschiderea anului școlar 2019-2020. În clădire vor mai exista și spații speciale pentru cancelarie, biroul directorilor, spații tehnice pentru femeia de serviciu și o cameră pentru profesorul de sport. Această extindere era foarte necesară, deoarece a crescut numărul de copii de vârstă școlară. În felul acesta, elevii din Ciorogârla care învață la Școala nr. 1 vor urma cursuri doar într-un singur schimb. Pentru aceasta vom investi suma în valoare de 3 milioane de lei, din fondurile obținute de la Ministerul Dezvoltării, în cadrul PNDL. Aceste fonduri includ și banii necesari pentru dotări – mobilier, table etc.”, ne-a precizat primarul.
Grădinița din Dârvari, finalizată în toamnă
Un alt proiect este cel al grădiniței cu orar prelungit din satul Dârvari, care, la rândul lui, trena din lipsa banilor. De data aceasta, banii au venit de la Consiliul Județean Ilfov, în urma unei asocieri dintre primărie și acest for. „Lucrările la grădinița cu program prelungit din Dârvari, situată în curtea școlii din acest sat, sunt avansate și suntem încredințați că ea va putea fi dată în folosință în toamnă, odată cu începerea anului școlar. Acest lucru a devenit posibil în urma unei asocieri cu Consiliul Județean Ilfov, care a finanțat acest proiect. Grădinița, construită după un proiect al Ministerului Educației, va avea patru săli de clasă, un spațiu de joacă interior cu un luminator de sticlă, bucătărie etc., și se poate spune că va fi una dintre cele mai moderne și spațioase din județ. În prezent se lucrează în interiorul clădirii, care a fost finalizată în totalitate, la montajul tavanelor false. Noua unitate de învățământ va avea o capacitate de 150 de locuri și va fi dotată la standarde de ultimă oră”, ne-a spus Victor Niculae.
Străzi modernizate, apă și canal la limita proprietăților
Și, nu în ultimul rând, continuă campania de modernizare a străzilor din comună, ne-a mai informat primarul. Am aflat astfel că, în această perioadă, se desfășoară lucrări pe mai multe artere comunale, cum ar fi străzile Soarelui, Mihail Sadoveanu, Privighetorilor, Ghioceilor, Alexandru Ioan Cuza, Ariei și Magnoliei, în Ciorogârla și Dârvari, lucrări finanțate tot prin PNDL. „Majoritatea dintre aceste străzi sunt situate în zone unde s-au dezvoltat ansambluri de locuințe și cartiere noi. Dar, dacă avem în vedere vatra localității, se poate spune că drumurile din comuna Ciorogârla sunt asfaltate în proporție de sută la sută. Totodată, pe mai multe străzi ale comunei continuă lucrările de modernizare și amenajare de trotuare, șanțuri betonate, podețe și spații verzi, precum și plantarea de arbori ornamentali. De asemenea, în fața fiecărei locuințe vor fi amplasate bănci. Printre străzile care vor fi astfel modernizate se numără Strada Mare, Gheorghe Doja, Dealului și 1 Martie. Două în Ciorogârla, două în Dârvari.
În privința rețelelor de apă și canalizare, pot spune că, în prezent, executăm racordurile până la limita proprietății pe Strada Mare. Totodată, vom rezolva și problema proiectului care privește dispensarul de la Dârvari, finanțat tot prin PNDL, pentru că, mâine sau poimâine (20-21 iunie – n.r.), avem promisiunea că vom primi autorizația de la Direcția de Sănătate Publică. Dispensarul va deservi, astfel, peste 2.400 de locuitori ai așezării, majoritatea oameni în vârstă. Iar încă o veste bună este și faptul că am reușit să obținem declasarea fostului han în care a funcționat căminul cultural, o clădire veche care riscă să se prăbușească și care urmează să fie demolată. În locul ei vom ridica o casă de cultură, care va avea o sală de spectacole cu o capacitate de aproximativ 160 de locuri”, a încheiat primarul Victor Niculae.