•  «Gigantica» – o manifestare cum nu s-a mai văzut în România

Mogoșoaia se distinge, de departe, ca fiind una dintre localitățile ilfovene cu o bogată viață culturală și artistică, care atrage vizitatori atât din județ, cât și din Capitală. Edilii localității au făcut din Mogoșoaia un pol al artelor frumoase, iar Parcul Mogoșoaia a devenit gazda unor manifestări culturale de neuitat. Pentru a nu dezminți această tradiție, în vara aceasta, Mogoșoaia le propune locuitorilor comunei, și nu numai, o nouă provocare.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 409, ediția print

Așadar, sâmbătă, 7 iulie, în Poiana Mare din Parcul Mogoșoaia va avea loc vernisajul lucrărilor de artă realizate în cadrul Taberei de Artă „Gigantica”, o manifestare aflată la prima ediție, proiect care a început încă din data de 8 iunie. Organizatorii manifestării sunt Primăria Mogoșoaia și Consiliul local, care, în ziua vernisajului, le-au pregătit vizitatorilor și multe alte surprize. Potrivit acestora, vizitatorii sunt așteptați de la ora 10.00, când se va deschide programul în Poiana Mare. Aceștia vor fi întâmpinați cu dulciuri, cafele, plăcinte și alte bunătăți gigantice, așa cum poartă denumirea și manifestarea, produse oferite din rulote și food truck-uri. Vernisajul va avea loc la ora 19.00, iar începând cu ora 21.00 vizitatorii se vor bucura de un recital de muzică folk, al cărui protagonist va fi Emeric Imre. De asemenea, așa cum ne-au asigurat organizatorii, participanții la manifestare vor putea asculta multă muzică bună, în ton cu acest eveniment de artă, unic în România, la care sunt invitați toți iubitorii de artă din Ilfov și împrejurimi.

Un gen de artă cu rădăcini în antichitate

Alexandru Rădvan – lector universitar doctor, Departament Pictură, Universitatea Națională de Arte din București coordonează echipa de studenți care a lucrat anul acesta la proiectul Gigantica. „Tabăra de Artă Gigantica se înscrie în tradiția îndelungată a taberelor de artă, manifestări al căror număr s-a diminuat drastic în ultimii 20 de ani. Țin să mulțumesc Primăriei Mogo­șoaia pentru sprijinul acordat în organizarea acestei tabere, de pe urma căreia rămân lucrări și lucruri destul de importante. Sper ca Gigantica să devină o tradiție aici, la Mogoșoaia, mai ales pentru că este un spațiu în care te poți exprima ca artist și un loc de întâlnire imediată cu publicul. Este ceea ce mi-a lipsit, și nu numai mie, atunci când eram foarte tânăr. Inedit la această tabără este, în primul rând, faptul că este dedicată generației tinere de artiști. Anul acesta au lucrat la Gigantica studenții din cadrul Departamentului Pictură de la Universitatea Națională de Arte din București, absolvenți ai anului II. Este o mare provocare pentru ei din mai multe puncte de vedere: prima ar fi că lucrează în aer liber, apoi este un examen de maturitate, fiindcă trebuie să găsească soluții ca lucrările să reziste în aer liber, este totodată un exercițiu de renunțare, pentru că lucrările nu vor mai fi ale lor ci ale locului. Pentru noi toți, motivația supremă constă în faptul că aceste lucrări vor reprezenta ceva pentru comunitate. Este un gen de artă în spațiul public, iar lucrările, de mari dimensiuni, se numesc picto-sculpturi sau picto-obiecte policrome și reprezintă o artă cu rădăcini în antichitate”, ne-a explicat Alexandru Rădvan.