Deficitul bugetar va crește semnificativ!
Comisia Europeană (CE) a menţinut estimările referitoare la creșterea economiei României în 2018 la 4,5%, iar pentru 2019 se așteaptă la un avans de 3,9%. Totodată, deficitul bugetar ar putea înregistra o creștere de 0,5%, față de 2017.
PIB-ul României a crescut în 2017 datorită boom-ului în consumul privat, stimulat de măsurile de relaxare fiscală. Creșterea ar urma să-și reducă viteza în 2018, dar va rămâne robustă. Înăsprirea condiţiilor de pe piaţa forţei de muncă se va menţine în perioada 2018 – 2019, iar inflaţia ar urma să crească suplimentar în 2018, înainte de a se tempera într-o oarecare măsură în 2019. Deficitul bugetar este proiectat să crească semnificativ, în principal din cauza majorărilor salariale, potrivit previziunilor economice de primăvară publicate de Executivul comunitar, joia trecută.
Consumul privat, principalul motor al creșterii economice
Consumul privat ar urma să încetinească în 2018, deoarece creșterea nominală a salariilor se moderează, iar majorarea inflaţiei afectează venitul disponibil real, dar va rămâne principalul motor al creșterii economiei. Totuși, investiţiile se vor întări probabil în acest an, în urma sporirii gradului de implementare a proiectelor finanţate cu fonduri europene, previzionează CE.
Importurile ar urma să continue să crească mai rapid decât exporturile în 2018 și în 2019, iar deficitul de cont curent se va adânci la 3,6% din PIB anul acesta și la 3,9% din PIB anul viitor.
Inflația se va accelera
După doi ani consecutivi de scădere a preţurilor de consum, inflaţia a revenit în teritoriu pozitiv în 2017, deși a fost atenuată de reducerea ratei TVA și a accizelor la combustibil. Inflaţia a început să accelereze în semestrul doi, în principal pe fondul majorării preţurilor la alimente și energie, acestea din urmă provocând atât creșterea preţurilor la combustibili la nivel mondial, cât și inversarea în octombrie 2017 a efectului reducerii accizelor din ianuarie.
CE estimează că rata inflaţiei va crește la 4,2% anul acesta și va încetini la 3,4% anul viitor, în timp ce inflaţia de bază ar urma să urce de la 0,8% în 2017 la 3,3% în 2018 și 3,5% în 2019.
Înăsprirea politicii monetare, efect negativ asupra investițiilor
Înăsprirea graduală a politicii monetare, ca răspuns la presiunile inflaţioniste și la adâncirea deficitului, ar putea atenua perspectiva pentru investiţiile private. De asemenea, investiţiile per ansamblu ar putea fi afectate dacă Executivul va reduce și mai mult investiţiile publice, pentru a-și îndeplini ţintele de deficit. Într-un sens mai larg, incertitudinile privind politicile guvernamentale ar putea afecta creșterea economiei, avertizează Comisia Europeană.
În 2017, deficitul bugetar s-a situat la 2,9% din PIB, un ușor declin comparativ cu 2016. În acest an, deficitul bugetar ar urma să ajungă la 3,4% din PIB, pentru ca în 2019 să se adâncească la 3,8% din PIB.
Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov,nr.411