Deși pentru cei mai mulți dintre noi este perioada vacanțelor, iar gândurile și preocupările se îndreaptă spre relaxare și distracție, nu la fel se poate spune și despre administrația locală a comunei Dobroești, unde se muncește practic la foc continuu.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 412, ediția print
Când echipa Jurnalului de Ilfov a ajuns la Primăria Dobroești, într-o dimineață călduroasă a unei zile de lucru normale, zona managerială părea goală. Ne-am gândit că poate este perioada concediilor, dar imediat ni s-a comunicat că domnul primar Ștefan Condu și echipa sunt pe teren. Bine, ne-am spus noi, vom vedea. E vremea vacanțelor, e cald, soarele dogorește, poate nu mai este chiar atât de mare avântul administrativ, ne-am zis, puțin cârcotași. Am aflat foarte repede că, în realitate, lucrurile stau cu totul altfel.
De fapt, când ne-am întâlnit cu edilul din Dobroești, situația s-a complicat destul de mult pentru noi, ca ziariști. Oricât am fi de energici și curioși să inspectăm și să surprindem gospodarii comunei, am descoperit că nu e ușor să ții pasul cu primarul Ștefan Condu la treabă. Edilul este permanent conectat cu teritoriul, inspectând șantiere, asigurându-se că se muncește la capacitate maximă, că lucrările evoluează conform programului, iar toată lumea știe ce are de făcut. În unele locuri se lucrează de la zero, în altele se modernizează. Important este că, atunci când apar semne de întrebare, prezența pe șantier a primarului, însoțit de specialiștii săi, facilitează rezolvarea problemelor, dă încredere echipelor de muncitori și lucrurile se mișcă în ritm alert, spre binele cetățeanului, adică al contribuabilului.
”Nu sunt în vacanță și, împreună cu echipa mea, venim în fiecare zi să vedem cum evoluează lucrările. Profităm de faptul că vremea este favorabilă pentru a gospodări comuna”, ne-a spus primarul Ștefan Condu, cu care ne-am întâlnit în Cartierul Tineretului, unde, împreună cu administratorul public, Mariana Nedelcu, verifica modul în care se făceau pregătirile de asfaltare. Semn că este atent la orice detaliu, primarul împreună cu Mariana Nedelcu analizau, pe strada Lămâiței, modul în care urma să se realizeze un trotuar și verificau dacă măsurătorile sunt corecte, iar lucrarea va fi perfectă.
Cartierul Tineretului, un complex rezidențial cu infrastructură modernă
”Anul acesta, doresc să închei de asfaltat cartierul Tinerilor, în sectorul ce cuprinde strada Lămâiței, strada Macului, strada Socului, Plopului și, dacă reușim, până în toamnă, să închidem și centura, cu strada Nucului și Trifoiului. Tot cartierul va avea un fel de centură, va fi un cartier rezidențial, ceva deosebit, cu părculeț în mijloc”, ne-a spus primarul, accentuând faptul că obiectivul său este acela ca acest cartier să devină zonă rezidențială cu foarte multă verdeață, să fie foarte curat. ”Depinde de noi să înfrumusețăm zona”, a subliniat Ștefan Condu.
Dacă lucrurile merg conform planului, primarul estimează că infrastructura Cartierului Tineretului va fi pusă la punct până în primăvara anului viitor. Ceea ce înseamnă că, în scurt timp, cele aproximativ 200 de case din complex vor beneficia în sfârșit de tot confortul necesar, adică alimentare cu energie, apă, canalizare, rețea de ape pluviale, alimentare cu gaze, inclusiv străzi asfaltate. Aproape incredibil de crezut pentru tinerii care, atunci când au început să își facă case, în urmă cu 8-10 ani, prin programul posibil conform Legii 15 pentru tineri căsătoriți, nu dispuneau practic de nimic, din punctul de vedere al infrastructurii. Mulți ani, oamenii aveau doar locuințele și stâlpi de iluminat, dar nu pe toate străzile. Acum, așa cum am descoperit și noi, se conturează, pe zi ce trece, un cartier frumos și confortabil.
În plus, administrația condusă de primarul Ștefan Condu este pe cale să rezolve și o altă problemă care dă bătaie de cap multor cetățeni: garanția proprietății. ”Cetățenii au primit terenurile, dar nu au avut cadastre și titluri de proprietate. Noi le facem cadastru și sper ca în cel mai scurt timp posibil să reușim să punem documentele în regulă pentru ca locuitorii să fie proprietari de drept”, a mai declarat primarul, precizând că toate lucrările au fost realizate cu bani de la bugetul local, din încasări proprii.
Din păcate, lucrurile nu au decurs de la sine, edilul confruntându-se cu neseriozitatea firmelor de apă și canal care au lucrat la proiect. ”Firmele care au lucrat nu au făcut nici până acum recepția lucrărilor. Rețeaua există, dar nu este funcțională, deși noi am făcut numeroase sesizări. Proiectul de alimentare cu apă și canalizare, fiind pe fonduri europene, are termen până în 2020. Acum am căpătat promisiuni că în maximum două luni vor încheia lucrările, dar de doi ani de când am această funcție s-a lucrat, dar nu s-a finalizat nimic. Este un chin”, ne-a mărturisit primarul.
Străzi asfaltate complet și o zonă de agrement modernă
Edilul din Dobroești ne-a precizat că în acest an se poate considera încheiată asfaltarea în satul Dobroești. Mai există un proiect, în valoare de 6,7 milioane de lei, finanțat prin PNDL 2 de la Ministerul Dezvoltării, ce vizează amenajarea centurii lacului. ”De abia începem acest proiect. Va fi o zonă de agrement, ceva deosebit. Suntem în faza de licitație și vom începe execuția în primăvara anului viitor. Sunt 2,2 kilometri. Lucrarea nu este făcută doar în beneficiul cetățenilor. Este o zonă de relaxare unde pot veni și vizitatori din București. Obiectivul meu este să amenajăm un mare parc, cu o zonă de agrement în care persoanele în vârstă să vină la sfârșit de săptămână, iar primăria să ofere spectacole, așa cum se întâmplă în marile orașe, un exemplu fiind Sibiul”, a declarat Ștefan Condu.
Primarul comunei Dobroești ne-a declarat că poate spune că și-a depășit targetul pentru tot ce și-a propus referitor la modernizarea comunei, iar anul viitor este convins că va fi finalizat fiecare centimetru de infrastructură din satele Dobroești, Florilor, Fundeni și Livada, unde se construiesc blocuri, toate, alături de Cartierul Tineretului, formând comuna Dobroești.
Și pentru a dovedi că nu exagerează cu nimic, primarul ne-a invitat să îl însoțim mai departe în ziua sa obișnuită de muncă. Am continuat spre intersecția Avram Iancu cu Orizontului. ”Când am venit pe funcția de primar, cetățenii de pe strada Orizontului mi-au spus că nu credeau că cineva, vreodată, le va face strada. Nu aveau nimic. Acum strada, lungă de 800 de metri, are tot ce îi trebuie din punctul de vedere al infrastructurii, deși, și în acest caz, primăria s-a confruntat cu probleme din cauză că nu dispunea de situația juridică a terenului. Acum este totul perfect. De altfel, nu am modernizat nicio stradă în Dobroești, de când am venit, fără apă, canal, gaz, ape pluviale. Ne străduim să asigurăm cât mai mult confort cetățenilor, dar ne dorim ca și dânșii să ne ajute. Îi vom chema amiabil să își curețe terenurile aflate în proprietate. Legea ne permite să facem curat pe teren, apoi să trimitem factura. Mi-aș dori ca și cetățenii să se implice mai mult. Și ei, la rândul lor, să întrețină ce facem noi, primăria”, a semnalat primarul.
Parcuri de joacă pentru copii, complet modernizate
Pe strada Gheorghe Dascălu, tot în satul Dobroești am descoperit cum se reabilitează un parc pentru copii. ”Mi-am propus să reabilităm anul acesta, până în luna octombrie, cele trei locuri de joacă din Dobroești. Aici erau mormane de gunoi, bălării, iar noi modernizăm practic de la zero. Vreau să asfaltăm și porțiunea de stradă și terenul de sport care este nou. A fost doar o fundație și o plasă ruginită, adică practic nimic. Ambele trenuri sunt amplasate lângă aleea parcului, care va fi asfaltată, iluminată și cu băncuțe. M-am gândit să le reabilităm și în ideea că atunci când reabilitezi anumite zone scapi și de gunoiul aruncat de anumiți cetățeni. Avem și pază, și sisteme de supraveghere și astfel creăm un confort cetățeanului”, a adăugat primarul.