Pentru dragostea pe care le-o arată oamenilor de peste veacuri, doctorul fără de arginți, Sfântul Pantelimon, a rămas în sufletele credincioșilor din orașul Pantelimon. Vineri, pe 27 iulie, sfântul mare făcător de minuni a fost prăznuit cu mare bucurie, în chip cu totul deosebit, în parohia care-i poartă numele.

 

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 413, ediția print

Biserica închinată Sf. Mare Mucenic Pantelimon, din inima orașului cu același nume, a răsunat de rugăciuni și frumoase cântări duhovnicești, încă din seara zilei de joi, 26 iulie. Timp de două zile, lăcașul de cult s-a dovedit neîncăpător pentru mulțimea de credincioși care au asistat la slujbele frumoase și grandioase. Pelerini din tot ținutul s-au rugat și s-au închinat la moaștele sfântului înzestrat cu puterea de a tămădui durerile trupești și sufletești. Racla cu o părticică din brațul Sf. Pantelimon a fost scoasă din biserică și așezată la loc de cinste, spre închinarea rugătorilor, în foișorul amenajat special în curtea lăcașului de cult. Ca de fiecare dată, părintele paroh Adrian Tănăsoiu și-a întâmpinat credincioșii cu dragoste deplină și povețe care le-au deschis larg porțile inimilor. La ceas de mare sărbătoare creștină, biserica a fost înmiresmată de florile credinței și înfrumusețată cu harul celor 16 preoți care au săvârșit slujbe de înaltă trăire duhovnicească. Aici, praznicul Sf. Tămăduitor Pantelimon a fost un îndemn la întărirea în credință, recunoștință pentru Dumnezeu, dragoste de țară și de neam.

Îndemnul părintelui Adrian Tănăsoiu:
Să ne păstrăm credința, cultura și istoria!

„Racla cu moaștele Sf. Pantelimon au ajuns în biserica noastră prin dragostea și râvna domnitorului Dimitrie Ghica, în anul 1750. Inițial au fost duse la spitalul ctitorit de el, spital care se numea Sfântul Pantelimon. Aici, au fost mutate în 1960. De atunci și până astăzi, puterea Sf. Pantelimon se află aici și o simțim fiecare. Viața lui seamănă cumva cu vremurile de azi pentru că, de multe ori într-o lume liberă, există chinuitori, dispute, provocări. La toate acestea, Sf. Pantelimon, ocrotitorul nostru, a răspuns cu dragoste și milostenie. Asemeni lui, trebuie să rămânem cu Domnul Iisus Hristos în suflet, cu dragostea față de aproapele, față de neam, de țară, de istorie. Ne-am bucurat să avem astăzi alături de noi, în rugăciune, mulți credincioși. Ne bucurăm când oamenii au zâmbetul pe buze, au sufletul plin de Dumnezeu, de tainele Lui și știu să păstreze ceea ce ne-au lăsat strămoșii noștri, pentru că dacă nu vom păstra valorile spiritualității – credința, cultura și istoria neamului românesc, ne vom pierde, ne vom risipi într-un amalgam care nu mai are nicio valoare. Aceasta este valoarea noastră: credința, istoria, pământul și tradițiile”, a spus părintele Adrian Tănăsoiu, parohul Bisericii Sfântul Pantelimon, din orașul cu același nume.