Vidrenii au dăruit o „picătură de viață” pentru semenii lor

România se confruntă, de câteva decenii, cu o criză acută de sânge în sistemul medical. Și tot de câteva decenii, medicii fac eforturi disperate să găsească doritori care să dăruiască viață celor aflați în impas. E o bătălie pe muchie de cuțit, pentru că un strop din  acest lichid vital poate hotărî viața unui om aflat în grea cumpănă. Dar există, totuși, o geană de speranță în toată această luptă: oameni minunați care înțeleg cât de important este să salvezi un suflet de la plecarea prematură și de multe ori nedreaptă din această lume.

Articol apărut în ediția print, nr. 417

Mi-am pus deseori întrebarea, de ce atât de mulți oameni sunt reticenți să-și doneze o parte din sânge sau, uneori, organe? Am căutat răspunsuri și am găsit un noian: din egoism, din teamă, din prea puțină știință, din proastă informare, din prejudecată, din superstiție sau concepții oculte și așa mai departe. Lista poate continua, fără doar și poate. Dar, din fericire, sunt și oameni copleșiți de iubirea față de aproapele lor, care nu fac altceva decât să aducă lumină pe acest pământ atât de încercat de uneltirile Întunericului.

Pe unul dintre aceștia l-am cunoscut zilele trecute la Vidra. Este preot, și poate de aceea este mai aproape de Lumină decât alți mireni. El este unul dintre aceia care îți sunt sprijin în viața pământească și care te pregătesc pentru cea veșnică. Iar asta se numește Har…

Un preot care-și îndeamnă enoriașii să-și ajute aproapele

Printre multe dintre faptele sale cu aplecare asupra suferințelor celor din jur se numără și cea pe care tânărul părinte a înfăptuit-o acum câteva zile. Mai exact, pe 24 august.

Dar, cel mai bine, să-l lăsăm pe părintele Cristian să povestească totul: „În urma unui reportaj cu privire la deficitul major de sânge din rețeaua medicală a țării noastre, pe care l-am văzut la știrile TV, m-am hotărât să inițiez această campanie de donare de sânge, în parohia și satul Vidra, colaborând totodată și cu celelalte parohii ale comunei. Vreau să mulțumesc dlui. primar Marian Tudor, dar și autorităților locale, care ne-a sprijinit cu această locație în care se desfășoară recoltarea, și anume sediul noului
afterschool din satul Vidra. Campania este susținută de Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, care ne-a susținut cu tipărirea afișelor de informare a locuitorilor din comună. Astfel, promovarea acestui eveniment a fost făcută în toate parohiile, în dispensare și la Primărie. Acțiunea aceasta este în primul rând una umanitară, iar scopul ei este de a salva cât mai multe vieți. Sau, mai bine zis, de a fi și noi sprijin nevoilor sistemului medical și a reducerii a acestui deficit de sânge cu care se confruntă România. Care, după cum am aflat, în timpul verii este mai mare decât în alte perioade ale anului.

De altfel, noi nu suntem la prima campanie de acest gen și am mai desfășurat și alte asemenea campanii prin intermediul voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. Prima dintre ele a fost Campania «Sănătate pentru Sate», iar cea de-a doua a fost o campanie de prevenție și igienă dentară”,
ne-a povestit părintele Cristian Preda.

Vidrenii au răspuns chemării părintelui Cristian

Așadar, vineri, 24 august, la Vidra au sosit, pentru prima oară în județul Ilfov, specialiștii Centrului de Transfuzii Sanguine al
MApN din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central «Dr. Carol Davila». Mai exact, o echipă formată din 8 oameni, alcătuită din 4 asistenți, o îngrijitoare, o contabilă și un șofer, coordonată de medicul militar lt.col Florea Vlădescu. Echipa a fost dimensionată în funcție de persoanele înscrise inițial pe lista întocmită de părintele Cristian Preda, mai exact 55 de persoane.

„Am venit aici, la Vidra, la rugămintea părintelui Cristian Preda, pentru a realiza o colectare mobilă de sânge, drept pentru care îi mulțumim pentru implicarea și modul de organizare a acestei acțiuni. Vreau să subliniez că, pe lângă efectul pozitiv pe care donarea de sânge îl are asupra donatorilor, de această colectă vor beneficia pacienți din spitale din București, cum ar fi Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central «Dr. Carol Davila», dar și din alte spitale de urgență din Capitală. Suntem foarte încântați că oamenii de aici, din Vidra, au răspuns cu entuziasm apelului făcut de părintele Cristian Preda și suntem mulțumiți că au respectat indicațiile date privind pregătirea pentru donare”, ne-a declarat lt.col. medic Florea Vlădescu.

Multiple beneficii pentru donatorii de sânge

Acesta ne-a explicat că, printre beneficiile donării de sânge se numără și unele materiale, deoarece donatorii primesc din partea statului 7 tichete de masă cu o valoare de 9,57 lei fiecare, o adeverință pentru reducerea cu 50% a valorii abonamentului pentru transportul local, RATB și Metrorex, și o zi liberă pentru cei angajați sau pentru studenți. Din punct de vedere medical, beneficiile sunt reprezentate de faptul că donatorii constanți au un risc cu aproximativ 30% mai scăzut de a face boli cardiovasculare – accident vascular cerebral (AVC), infarct miocardic, hipertensiune arterială (HTA) -, un risc scăzut de obezitate, de a face cancer, iar, în același timp, își activează măduva hematogenă (cea care produce hematii).

„Activarea măduvei hematogene determină o rezistență crescută la infecții, inflamații și un răspuns mult mai bun al organismului în fața hemoragiilor. Cantitatea de sânge care se donează (cca. 430 ml – n.r.) se reface cantitativ în 2-3 ore, iar calitativ – în trei până la 20 de zile, în funcție de organism, iar persoanele cu multe donări la activ își refac mai rapid calitatea sângelui”, ne-a mai precizat lt.col. Vlădescu.

Un bilanț pozitiv al acțiunii de donare de sânge

Activitatea de recoltare a sângelui s-a încheiat, undeva, pe la ora 13. Față de lista inițială, s-au prezentat la locul donării mai mult de 30 de locuitori ai comunei Vidra. Dintre aceștia, doar 19 au corespuns criteriilor de selecție necesare pentru donarea de sânge, criterii pe care l-am prezentat în caseta alăturată. Cu toate acestea, echipa coordonată de lt.col.dr. Florea Vlădescu s-a arătat mulțumită de rezultatul obținut și s-a arătat dornică să revină la Vidra.

După donare, l-am întrebat pe unul dintre donatori ce l-a mânat să facă acest gest. Mi-a mărturisit că el consideră că astfel își poate ajuta un seamăn aflat
într-o situație dificilă, uneori la granița dintre viață și moarte, situ­ație în care o „picătură” de sânge îi poate hotărî soarta.

Mai mult, a spus el, oricine se poate afla în acest impas, inclusiv el însuși, iar dacă oamenii înțeleg că printr-un „sacrificiu” minor pot salva o viață, mulți semeni de-ai noștri ar avea o șansă în plus să-și poată continua drumul pe acest pământ.

Cine poate fi donator de sânge

Criteriile potrivit cărora sunt selectați donatorii sunt foarte stricte. Un donator de sânge trebuie să fie o persoană sănătoasă care nu a avut anumite boli, cum ar fi: hepatită de tip B sau C, sifilis, HIV/SIDA, malarie, bruceloză, TBC, boli cardiovasculare sau neurologice, ulcer, dibet zaharat, astm bronșic sau miopie – peste 5 dioptrii. Persoanele care donează trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, iar dacă sunt la prima donare – 60 de ani. Greutatea corporală a acestora trebuie să depășească 50 kg, iar tensiunea arterială trebuie să aibe valori cuprinse între 100/60 mmHG și 180/100 mmHG.