Îngrijirea pielii este unul din domeniile în care întâlnim sfaturi la tot pasul. Dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog la Clinica Hebra, explică șase mituri despre așa-zisele reguli care stau la baza sănătății și tinereții tenului. 

1.Tenul gras nu are nevoie de hidratare   

Deși poate părea greu de crezut, tenul gras poate să devină și el deshidratat. Sebumul, sau uleiul caracteristic tenului gras se varsă la suprafața pielii din glandele sebacee aflate profund în piele. El nu oferă, însă, niciun avantaj în ceea ce privește hidratarea pielii. Principala moleculă care hidratează pielea este acidul hialuronic, care fixează și menține apa în derm.

 

2.Nu avem nevoie de protecție solară într-o zi noroasă

Radiațiile UV ating suprafața Pământului chiar și într-o zi noroasă, astfel că protejarea pielii este necesară în fiecare zi, indiferent de anotimp, prin aplicarea unei creme cu indice SPF. “De asemenea, doamnele nu ar trebui să cadă pradă ideii că purtarea machiajului cu indice SPF le protejează. Ar fi necesară aplicarea unei cantități de machiaj de 14-15 ori mai mare de fond de ten sau pudră decât de obicei, pentru a atinge nivelul de protecție pe care îl poate oferi un produs realizat special în acest scop”, spune dr. Laurențiu Vlădău.

 

3. Machiajul cauzează acneea

Nu există studii care să indice clar faptul că machiajul poate cauza acnee. Produsele de machiaj sunt realizate tocmai pentru a rămâne pe partea superioară a pielii. Ele nu sunt absorbite în pori și nici nu cauzează probleme.

 

4.ielea trebuie să se simtă strâmtă după spălare

Dacă tenul nu are o senzație de proaspăt și suplu după spălare, înseamnă că a fost folosit un produs prea dur cu pielea. Produsele prea dure cu tenul privează pielea de uleiuri naturale și, în consecință, pot fi evidențiate ridurile, iar în unele cazuri se poate declanșa un episod de acnee, deoarece glandele sebacee vor secreta sebum în exces în aceste situații.

 

5.Dacă tenul este curățat des, acneea va dispărea

Bacteriile cauzatoare de acnee se află adânc în foliculi sub piele, astfel că spălarea tenului la suprafață nu va face ca afecțiunea să dispară. Pielea acneică are nevoie de produse care conțin acid salicilic, pentru a curăța profund și îndepărta impuritățile de la suprafață sau de peroxid de benzoil, care are efect antibacterian.

 

6 .Apa caldă deschide porii, iar apa rece îi închide

 

Porii nu sunt sensibili la temperatură. Apa fierbinte duce la vasodilatație și ulterior la “umflare” temporară a pielii. Acest lucru face porii mai dilatați și vizibili. În cazul apei reci, efectul este invers. Aceste procese durează  secunde sau minute și nu au semnificație majoră asupra caracteristicilor pielii.