”Ziua Cucilor” de la Brănești este un obicei tradițional străvechi, care se desfășoară în fiecare an, în prima zi după Lăsata Secului a Sfintelor Paști. Are loc sub forma unui carnaval popular, în aer liber, cu scopul de a alunga iarna spre a lăsa loc primăverii. Cucii sunt tineri mascați, îmbrăcați femeiește sau în diferite costume, care lovesc, cu ”palma” fetele sau cu ”pămătuful” pe cei nemascați, pentru a le transmite sănătate. Festivalul ”Cucilor” a însemnat și în acest an un adevărat maraton cultural, un prilej de mare sărbătoare, ce a culminat în seara zilei de 11 martie cu un spectacol muzical de zile mari.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 443, ediția print
Organizatorul Silviu Lăpădat a reușit să aducă, începând cu ora 18.00, pe scena Cucilor, mai mulți artiști renumiți și îndrăgiți, ce au făcut cadouri muzicale speciale, dar și mult umor și voie bună, ca o încununare a efortului depus de Primăria și Consiliul Local Brănești și Asociația Culturală Brănești, în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov, Centrul Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ilfov, Casa Corpului Didactic și Unitățile de învățământ din comună.
O seară frumoasă, în care s-a cântat, s-a dansat și, chiar dacă s-a lăsat puțin frigul și a început să plouă, atmosfera s-a încălzit prin energia pozitivă și bucuria de a trăi și de a petrece clipe minunate a artiștilor și a publicului.
Artiștii, încântați de publicul din Brănești
Pe scena Cucilor au oferit recitaluri de muzică folclorică artiștii Ilie Caraș, sosit de la Cernăuți, care, pe lângă hore și sârbe, a interpretat și un cântec dedicat mamei, în cinstea zilei de 8 Martie, apoi îndrăgitul Florin Vasilică, cu grupul Teleromanul, Mioara Velicu, care niciodată nu se oprește din glume, făcând publicul să râdă în hohote, cât și Aurora și Săndel Mihai. De altfel, Silviu Lăpădat ne-a mărturisit că și-a dorit ca pe scena din Brănești să aducă artiști din toate zonele folclorice ale României. Vedeta cea mai așteptată a serii a fost însă Andra, cea mai îndrăgită și apreciată artistă a momentului, care a oferit un recital de excepție pe care, cu siguranță, că locuitorii comunei și vizitatorii veniți la festival nu îl vor uita prea curând. De altfel, Andra, aflată pentru prima oară pe scena Cucilor, ne-a spus că a avut un public minunat și că este fericită că a avut ocazia să cânte cu ocazia Zilei Cucilor, la Brănești, o comunitate pe care o apreciază foarte mult pentru că susține tradițiile românești.
Renumiții Cornel Palade și Romică Țociu au prezentat spectacolul în stilul lor caracteristic, inconfundabil. Cei doi actori ne-au spus că se află pentru prima oară pe scena din Brănești, dar au fost impresionați de cât de mult țin oamenii la tradiție.
Cornel Palade ne-a declarat că este o mare bucurie și o mare onoare să se afle la Brănești. ”Sărbătoarea Cucilor este o sărbătoare foarte importantă pentru comună și pentru zonă. Am rămas surprins că există atâta tradiție la Brănești. Sărbătoarea Cucilor e veche de când lumea și pământul. Este extraordinar că festivalul se întâmplă și într-o zi de luni, deși celelalte se întâmplă la sfârșit de săptămână și participă atât de multă lume.” Romică Țociu a completat: ”Noi mergem la multe festivaluri de acest gen, zile de comună, zile de oraș, dar aici i-am simțit pe oameni foarte apropiați. Un public foarte bun la Brănești, pe cuvântul meu de onoare”. Felicitări învățătorilor, dascălilor. Țoți copiii roagă frumos. Vă rog frumos pot să fac o poză? Îmi dați și mie vă rog frumos, un autograf? La București, copiii dau năvală. Aici sunt foarte civilizați, educați”.
Cornel Palade a mai ținut să sublinieze: ”Mă bucur că oamenii sunt pătrunși de tradiție și e necesar pentru conștiința neamului. Avem un folclor fabulos, extraordinar. Fiecare zonă are frumusețea ei folclorică și în port și în cântec și în obiceiuri. Nu există nicăieri o zonă așa de plină de de folclor cum este România. Felicitări tuturor celor care se implică în acest eveniment! Nu am știut că există, la câțiva pași de București, ceva atât de frumos. Dacă mai suntem invitați, venim cu mare bucurie”.
La rândul său, artista Mioara Velicu ne-a spus că s-a simțit extraordinar la Brănești. ”Este pentru prima oară când vin și nu am știut de acest festival, dar sper să știu de acum înainte. Mulțumesc din suflet pentru invitație. Când am văzut așa o mare de oameni, m-am simțit extraordinar de bine, pentru că am avut cui cânta și spectatorii au participat odată cu noi, cu toți artiștii. Înseamnă că lumea merge spre ce-i frumos, spre ce este autentic, spre ce e de bun gust. Nu am văzut parada, dar la anul sper să vin să văd. Aplauzele publicului sunt cele mai importante. Mulțumesc pentru cum am fost primită și vreau să îl felicit pe domul primar pentru ce face pentru comunitate, să aibă și distracție, să și muncească și să facă lucruri frumoase aici, în comună”, ne-a declarat Mioara Velicu.
Tinerii prețuiesc folclorul
Tot pentru prima oară cu un spectacol pe scena din Brănești a fost și Florin Vasilică: ”Mi-a plăcut foarte mult când am aflat că este vorba de un festival cu peste 100 de ani de tradiție. Acolo unde se păstrează, chiar îi apreciez pe cei care fac acest lucru, eu venind dintr-o zonă unde s-au pierdut multe tradiții, cum este la noi în Teleorman. Organizarea este foarte bună. Publicu este foarte tare. Eu am un program standard pe care îl adaptez în funcție de ceea ce găsim acolo unde mergem. Dar nu a trebuit să schimb nimic, pentru că lumea se simțea foarte bine. Am fost foarte impresionat de tineret, mult tineret care joacă pe muzica populară. Cei care făceau horele și sârbele erau copii de vârsta liceului. Nu știu de ce alți colegi de-ai mei afirmă că tineretul s-a îndepărtat de folclor. Mie nu mi se pare, atâta timp cât i-am vazut pe tineri cântând și dansând”. Artistul ne-a mai spus că va veni cu mare plăcere și cu altă ocazie.